Când a fost ultima oara când te-ai simțit plină de energie, suplă și în perfect echilibru cu organismul tău? Acum o lună? Acum 2 ani? Sau niciodată?
Din ce în ce mai multe persoane, și bărbați și femei, se simt mai tot timpul epuizate, suferă de anxietate, insomnie, iau în greutate și sunt nemulțumite de felul în care arată și modul în care se simt. Toate aceste simptome sunt deja bine cunoscutele manifestări ale unui dezechilibru hormonal. Viața pe repede înainte pe care o ducem și stresul constant crează o acumulare negativă în corpul nostru atât la nivel fizic, cât și mental și emoțional. La nivel hormonal, aceste încărcări cauzează blocaje ale receptărilor neurohormonali, prin urmare glandele endocrine nu primesc informația care trebuie.
Punem punct că am înțeles care sunt factorii care ne dau peste cam zen-ul hormonal, dar întrebarea cea mai presantă este: care este soluția?
Echilibrul hormonal e în farfurie!
La fel ca și un PC suprasolicitat, încărcat cu multe fișiere, și organismul uman are nevoie de un „refresh” pentru ca toate procesele sale să se reseteze și să revină la a funcționa cum trebuie. Acest lucru înseamnă că periodic trebuie să îi acorzi corpului tău susținerea necesară pentru a elimina toxinele și a se vindeca singur, printr-o cură de detoxifiere.
Surprinzător, anumite alimente sau vicii culinare, oricât de inofensive ar părea îți dau hormonii peste cap! Printr-o recalibrare a dietei îți vei putea reduce blocajul hormonal, vei pierde în greutate și vei reuși să îți regăsești echilibrul.
Pașii de urmat în cura ta de detox hormonal:
- Renunță la alimentele procesate și mâncărurile de tip fast food;
- Evită consumul excesiv de alcool, cafea sau tutun;
- Stabilește un plan zilnic de masă cu ore fixe la care să iei masa;
- Susține-ți organismul cu suplimente din extracte naturale:
- Silimarină. Protejează ficatul împotriva leziunilor hepatice cauzate de diverse substanțe nocive și susține regenerarea acestuia.
- Vitex. Această plantă conține hormoni naturali, compuși antioxidanți, uleiuri volatile și alcaloizi ingrediente puternice ce contribuie la echilibrarea efectelor creșterii hormonilor în timpul ciclului menstrual care provoacă sângerări și crampe abdominale.
- Maca. Una dintre acțiunile principale ale extractului de Maca este stimularea și hrănirea hipotalamusului care reglează glanda pituitară, acționând ca tonic pentru sistemul hormonal. Întregul sistem endocrin devine echilibrat, deoarece glanda hipofizară controlează producția hormonală a glandelor suprarenale, a tiroidei și a organelor sexuale (testicule și prostata la bărbați, ovare și uter la femei).
Iată un exemplu de plan de pentru cele 3 mese principale ale zilei:
Mic dejun
- 30 g de fulgi de ovăz sau de quinoa;
- 120 – 180 g de fructe cu indice glicemic mic, cum ar fi fructele de pădure;
- 240 g de iaurt sau 2 ouă;
- 1-3 lingurițe de semințe de in măcinate sau semințe de chia înmuiate în apă.
Prânz
- 120 g de proteine slabe (carne de pui organică, carne de vită, pește cu conținut redus de mercur sau carne de miel);
- 180 g de legume de sezon gătite la abur;
- 1 porție de fructe (1 măr, 1 banană sau 180 g de fructe cu indice glicemic mic).
Cină
- 120 g de proteine slabe (carne de pui organică, carne de vită, pește cu conținut redus de mercur sau carne de miel);
- 180 g de legume de sezon gătite la abur;
- 240g de salată (salată verde, ridichi, varză roșie, castraveți, morcovi și fenicul).