Despre somn și cum să dormi mai bine
Ce impact poate avea o oră în plus de somn asupra sănătății tale? Surprinzător, unul chiar foarte mare. Multiple studii au scos în evidență faptul că există un prag foarte mic între a avea un somn odihnitor, și a nu dormi suficient.
Dacă dormi mai puțin de minimul recomandat de 7 ore pe noapte, atunci e timpul să îți închizi televizorul, să stingi lumina și să te duci mai devreme la culcare. Nu te-am convins? Iată ce beneficii îți aduce somnul:
- O stare bună de sănătate. Multiple studii clinice susțin faptul că persoanele care au probleme de somn, sunt mult mai expuse la apariția bolilor de inimă, diabet sau obezitate.
- Îmbunătățirea vieții sexuale. Până la 26% dintre oameni susțin că viața lor sexuală are de suferit din cauză că sunt prea obosiți. În cazul bărbaților, probleme de somn sunt asociate cu un nivel scăzut de testosteron.
- Îți menține starea de bine. Un somn bun nu îți garantează tot timpul buna dispoziție, dar cu siguranță ai observat că atunci când ești obosit, poți fi irascibil și nervos. De asemenea, lipsa de somn este asociată și cu stările de depresie și anxietate.
- Mai mult control asupra greutății. Lipsă somnului, produce o scădere a nivelului de leptină, hormonul care îți dă senzația de sațietate. Drept urmare, persoanele care nu dorm suficient au tendința să mănânce mai mult, mai ales mâncăruri cu multe calorii.
- O memorie mai bună. În timpul somnului, creierul nostru procesează și înmagazinează informațiile acumulate peste zi.
Cum să dormi mai bine:
De cele mai multe ori, evenimentele de peste zi sunt cele care determină modul în care vei dormi pe parcursul nopții, cât de repede vei adormi și cât de odihnit vei fi a doua zi. Stresul de la locul de muncă, relația de cuplu, problemele financiare sau chiar și cele de sănătate, cum ar fi o simplă răceală, pot dicta cât de bine te odihnești. Iată câțiva pași simpli pe care îi poți urma pentru un somn mai bun:
- Deconectează-te. Eliberează-ți dormitorul de televizor, laptop sau alte „gadget-uri” care îți pot distrage atenția.
- Crește-ți nivelul de serotonină. Extractul de Griffonia îți ridică nivelul de serotonină, hormonul care te ajută să dormi mai bine.
- Curat și confortabil. Dormitorul tău trebuie să îți inducă o stare de relaxare pentru a te ajuta să dormi mai bine.
5 remedii naturiste pentru somn:
Cele mai bune soluții care te pot ajuta să obții un somn de calitate includ ajustarea tipului de lumină la care te expuni zilnic, gestionarea factorilor de stres, modificarea dietei și stabilirea unei rutine de somn. În completarea modificărilor stilului de viață poți apela și la remedii naturiste pentru somn. Cele mai bune plante antistres și sedative naturale sunt:
- Plantele adaptogene.Acestea sunt plante specializate în creșterea rezistenței organismului la stres și a adaptării sale la situații stresante:
- Ashwagandha Ginseng Indian este recunoscut ca neuroprotector, calmant pentru sistemul nervos și reglator hormonal. Ashwagandha este folosită de peste 5 000 de ani în medicină pentru a susține organismul în situații de stres, oboseală și anxietate. Se recomandă persoanelor cu un stil de viața modern și stresant și celor cu probleme de somn, anxietate, exces de cortizol și/sau probleme de fertilitate.
- Rhodiola fiind un excelent tonic natural, sporește activitatea bioelectrică a creierului, îmbunătăţeşte memoria și sporește energia creierului. De asemenea, accelerează recuperarea după munca grea, reglează ciclul menstrual și stabilizează funcțiile endocrine.
- Griffonia Simplicifoliaeste o plantă bogată în 5-hidroxitriptofan (5-HTP), o moleculă convertită de organismul uman în serotonină, hormonul „fericirii”. Nivelul optim de serotonină și 5-HTP influențează direct starea de bine și calitatea somnului.
- Passiflora conţine flavonoizi, steroli, cumarine, maltol, acid clorogenic, ulei volatil şi alcaloizi substanțe care contribuie la reducerea anxietăţii prin interacţiunea cu anumiţi receptori din creier, producând, astfel, starea de relaxare. Totodată, contribuie la combaterea insomniei și induce un somn liniştit.
- Roinița face parte din plantele care ajută la combaterea insomniei, armonizând stările psiho-emoţionale. Astfel, prin efectele sale asupra organismului, Roiniţa îmbunătăţeşte durata şi calitatea somnului.
- Magneziul marin sau „mineralul bunei dispoziţii” are capacitatea de a relaxa sistemul nervos şi de a controla starea generală de bine. În egală măsură, magneziul este responsabil şi pentru secreţia de melatonină, fapt care asigură un somn de calitate.
- Extractul de hamei este recunoscut ca remediu naturist în combaterea insomniei cronice datorită efectelor sale calmante, sedative şi hipnotice, asigurând astfel un somn liniştit, calm, sănătos şi odihnitor, fără să creeze dependenţă sau efecte secundare.