Vitamina C
Vitamina C are un rol important în stimularea sistemului imunitar prin creşterea rezistenţei organismului la viruşi şi bacterii. De asemenea, are și rol antiinflamator, ajutând în reducerea inflamațiilor articulare. Deficitul de vitamina C apare frecvent deoarece organismul uman nu este capabil să producă această vitamină, ci o ia din surse exterioare. Pe de altă parte corpul nostru consumă cantităţi imense de Vitamina C atunci când este supus la efort, poluare sau stres.
Deficiența de Vitamina C duce la apariția oboselii, sângerări ale gingiilor, umflarea dureroasă a încheieturilor, tulburări în activitatea sistemului nervos şi al celui muscular, diminuarea rezistenţei organismului la infecţii, creşterea valorilor colesterolului, diminuarea rezistenţei la efort sau astenie.
Vitamina C organică se găsește în natură, în plante și fructe reprezintă un complex complet de elemente, cum ar fi bioflavonoide și acid ascorbic.
Acerola şi măceşele sunt fructele cu cel mai mare conţinut de Vitamina C, având de 40 de ori mai multă Vitamina C decât lămâia şi de 10 mai multă Vitamina C decât coacăzele negre.
Magneziu
Magneziul ajută la reglarea zahărului din sânge şi la menţinerea sănătoasă a inimii prin transportul propice al Potasiului, Calciului precum şi al altor nutrienţi, prin membranele celulare. Acest mineral este de asemenea un bun detoxifiant, împiedicând acţiunea metalelor grele şi a chimicalelor în organism, iar ulterior conducând la eliminarea acestora. Magneziul influenţează nivelul de serotonină precum şi hormonul melatonină, cel care reglează somnul. Mai mult, Magneziul echilibrează hormonii răspunzători de stres, de altfel stresul şi tensiunea sunt motivele pentru care majoritatea oamenilor suferă de insomnii.
În corpul uman adult se regăsesc aproximativ 25g de Magneziu, din care mai mult de 50% este în oase, 25% în ţesutul muscular, restul repartizându-se în inimă, ficat, rinichi, tubul digestiv şi în plasmă.
Primele simptome ale lipsei acestui mineral sunt: durerile de cap, de stomac, crampele musculare, rigiditatea în zona gâtului. Atunci când există un teren deja sensibil, lipsa Magneziului se manifestă şi prin anxietate, atacuri de panică, nervozitate şi un comportament agitat.
Magneziul natural este extras din apa mării, de unde se obţine prin filtrări succesive. Pentru a deveni viu sau, cu alte cuvinte organic, Magneziul marin este amestecat cu un alt produs 100% natural remarcabil: drojdia-de-bere, al cărei număr impresionant de vitamine din complexul B cresc biodisponibilitatea magneziului.
Zinc
Zincul este un oligoelement care stimulează sistemul imunitar și susține sistemul digestiv, metabolismul energetic, reduce nivelul de stres și ajută în tratamentul acneei, eczemelor și rănilor. De asemenea, este un element esenţial pentru sinteza proteinelor şi ajută la menţinerea echilibrului acido-bazic. Zincul se găsește în cantități mari în semințe de dovleac, fructe de mare, carne de miel sau vită.
La fel ca și în cazul celorlalte vitamine și minerale, și deficitul de Zinc se întâlnește frecvent și se manifestă prin: disfuncții neurologice, sistem imunitar slăbit, diaree, subțierea părului, acnee sau eczeme. În cazul bărbaților, deficitul de zinc poate fi asociat cu un nivel scăzut de testosteron, astfel apar probleme de fertilitate, dezechilibre hormonale și este accelerat procesul de îmbătrânire.
Crom
Cromul este un mineral esențial pentru mai multe funcţii asociate cu digestia mâncării. Cromul este implicat direct în toleranța la glucoză, iar absența lui predispune la obezitate. Cromul poate fi important pentru persoanele cu diabet zaharat de tip I, deoarece controlează glicemia și poate juca un rol și în managementul diabetului instalat la vârsta adultă. Suplimentele de Crom pot crește colesterolul “bun” (HDL colesterol) și să scadă trigliceridele și nivelul total de colesterol la cei cu glicemie mare și diabet.
Cromul este asociat și cu starea de bine psiho-emoțională, deficiențele de crom semnalându-se prin oboseală, anxietate, nivel scăzut de energie și slăbiciune musculară.
Sursele alimentare bogate în crom sunt: drojdia de bere, broccoli, ouă, cartofi dulci, porumb și ovăz.
Siliciu
Siliciul este unul dintre elementele de bază în construirea corpului nostru. Totuşi, Siliciul este adesea deficitar în organism. Toate ţesuturile elastice care intră în compoziţia oaselor, tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sânge sunt constituite dintr-o adevărată matrice de Siliciu, de care sunt fixate apoi celelalte elemente. De asemenea, Siliciul stimulează producţia de colagen care este foarte importantă pentru menţinerea frumuseţii şi sănătăţii părului, a pielii şi a unghiilor.
Primul simptom asociat cu deficiența de Siliciu este incapacitatea organismului de a asimila Calciul, Fosforul şi Magneziul. Pielea are cel mai mult de suferit datorită acestei deficiențe. Ea devine uscată şi îmbătrâneşte prematur, își pierde elasticitatea şi crește riscul de apariție a bolilor cum ar fi psoriazisul, acneea sau eczema alergică. Rând pe rând, părul, unghiile, oasele şi articulaţiile devin tot mai fragile.
Planta de Coada – Calului este cea mai bogata sursă naturală de Siliciu, iar pe lângă aceasta, el mai poate fi extras din struguri, banane, fulgi de porumb sau morcovi.
Seleniu
Seleniul este un element chimic prezent în toate țesuturile corpului nostru, concentrația cea mai mare se regăsește în rinichi, ficat, splină și pancreas. Seleniul Organic este obţinut din drojdia-de-bere, fiind asociat în mod natural cu aminoacizi, vitaminele A, B, E, precum şi cu multe alte oligoelemenete (Fier, Magneziu, Crom).
Seleniul organic este componenta de bază a unor enzime care protejează celulele corpului uman de efectele radicalilor liberi din organism. Protejează împotriva acţiunii toxice a unor metale grele, cum sunt plumbul, mercurul şi arsenicul şi este esenţial în organismul nostru pentru producerea anticorpilor, pe care sistemul imunitar îi foloseşte pentru a se apăra de viruşi, de bacterii, de ciuperci parazite etc. Seleniul intervine în sinteza coenzimei Q10, în reglarea nivelului hormonilor masculini şi în buna funcţionare a prostatei la bărbaţi.
Deficienţa de Seleniu produce schimbări biochimice care predispun persoanele ce suferă de stres la probleme imunitare grave. Lipsa acestui oligoelement este asociată şi cu scăderea fertilităţii la bărbaţi şi producerea de tiroidite autoimune. În cazurile extreme, lipsa acestui oligoelement produce insuficienţă cardiacă cronică şi tulburări nervoase grave.
Sursele bogate în Seleniu sunt fructele de mare, nucile braziliene și drojdia-de-bere.
Calciul
Calciul este un element esențial pentru dezvoltarea sistemului osos și a dinților. Aportul de calciu este important atât în primii ani de viață, cât și după ce corpul ajunge la maturitate osoasă pentru a preveni bolile degenerative ale sistemului osos, cum ar fi osteoporoza.
Aproape 99% din Calciul din organismul uman este repartizat în interiorul oaselor şi a dinților. Calciul mai este stocat în rinichi și în alte organe, o cantitate foarte mică circulând liberă în sânge, unde are un rol extrem de important. Calciul din sânge este esențial pentru a echilibra secreția unor hormoni, pentru a face inima să bată regulat, pentru transmisia comenzilor către mușchi sau pentru coagularea sângelui.
Primele simptome ale lipsei de calciu sunt o stare de oboseală generală, asociată cu irascibilitate și dificultate în controlul emoțiilor. În faza a doua, apare insomnia, scade capacitatea de efort, forța musculară este diminuată și apar frecvent cârceii (crampele musculare), iar starea de oboseală se instalează mult mai repede. Aportul insuficient de Calciu poate determina apariţia rahitismului la copii şi a spasmofiliei la adulţi, în timp ce excesul de Calciu favorizează depunerea lui în rinichi sau alte organe.
Principala sursă de calciu din alimentație este laptele și produsele derivate. Calciul Organic obţinut din algele calcaroase stopează procesele de demineralizare.