Toată lumea ştie cât de important este să bem cel puţin 2 litri de apă în fiecare zi, dar şi mai important este primul pahar de apă, indicat să îl bem imediat ce ne trezim. Datorită proprietăţilor sale terapeutice, consumul de apă pe stomacul gol a devenit o terapie, utilizată în diverse afecţiuni. În Japonia este o practică obişnuită de a bea două pahare de apă dimineaţa, pe stomacul gol.

6 motive pentru care să bei apă dimineaţa, pe stomacul gol

 1. Măreşte rata metabolismului. Să bei apă dimineaţa pe stomacul gol este o tactică eficientă atunci când vrei să slăbeşti. Pe lângă faptul că ajută la creşterea potenţialului de ardere a caloriilor pe parcursul zilei, reduce şi senzaţia de foame.
 2. Bun detoxifiant. Purifică colonul şi îl ajută să absoarbă mult mai uşor nutrienţii. În timpul somnului corpul se reface, rezultând toxine şi deşeuri care urmează să fie eliminate.
 3. Ajutor în cazul anumitor afecţiuni. Consumul de apă pe stomacul gol contribuie la ameliorarea anumitor afecţiuni precum: astm, probleme digestive, diabet, artrită, dureri de cap, boli ale sistemului urinar.
 4. Menţine sănătatea pielii. Având în vedere că este hidratată şi toxinele sunt eliminate, pielea capătă o anumită strălucire.
 5. Hidratează corpul. După 7-8 ore de somn corpul este în mod natural deshidratat, indiferent de cât de multă apă am băut înainte. Avantajele acestei hidratări imediate se simt în faptul că eşti mai odihnit şi ai mai multă energie pe parcursul dimineţii.
 6. Ne alimentează creierul. Un pahar de apă dimineaţa te ajută să fi mult mai concentrat şi atent pe parcursul zilei.

Câtă apă trebuie să bem?

Există tot felul de strategii legate de cantitatea de apă ce trebuie consumată. Multe susţin că ideal ar fi să consumăm până la un litru de apă, pe stomacul gol. Potrivit metodei japoneze în terapia cu apă trebuie să se urmeze anumiţi paşi:

 • Înainte de a te spăla pe dinţi trebuie să bei 4 pahare de apă (160 ml).
 • După o pauză de 45 de minute, poţi mânca.
 • După ce ai mâncat este recomandat să laşi o pauză de 2 ore înainte să mănânci sau să bei ceva.

Potrivit medicinei tradiţionale japoneze, apa caldă are efecte mult mai benefice decât cea rece, toxinele fiind mai uşor eliminate, iar celulele fiind regenerate. Pentru persoanele care nu sunt obişnuite să bea atâta apă, este indicat să se înceapă treptat sau puteţi adapta sfaturile la propriul stil de viaţă.

Apa este un element esenţial pentru viaţă. Corpul nostru depinde de ea pentru fiecare reacţie chimică din organism.

De reţinut:

 • Corpul uman conţine 70% apă.
 • Celulele creierului conţin 85%.
 • Oasele conţin 25% apă.
 • Sângele este format din 82% apă.