Magneziul este un mineral necesar în peste 300 de reacții biochimice ce se produc în organismul nostru. Aceste reacții au efect asupra tensiunii arteriale, a metabolismului, absorbția calciului în organism sau echilibrul sistemului nervos.
Deficiența de magneziu devine una dintre cele mai răspândite afecțiuni medicale. Specialiștii în nutriție susțin că aprope 90% din populație are acest deficit în diverse forme.
De ce este deficiența de Magneziu atât de răspândită?
Se poate considera că această carență este o boală modernă pe care abia în ultimii ani începem să o înțelegem și să acționăm asupra ei. Acesta fapt se datorează alimentelor care sunt din ce în ce mai sărace în nutrienți, a poluării și a stilului de viață alert și stresant.
Cauze:
1.Solul poluat. Datorită folosirii în cantități mari a pesticidelor, a clorului pentru curățarea apei și deversarea de deșeuri toxice, solul este sărac în magneziu. Plantele pe care le consumăm nu au suficient magneziu la dispoziție în sol pentru a-l asimila. Acest fenomen se extinde și la animalele ierbivore, prin urmare, și carnea pe care o mâncăm este slabă în magneziu.
2.Consumul de substanțe care scad nivelul de magneziu. Pe lângă faptul că dieta noastră este din ce în ce mai slabă în magneziu, fără să ne dăm seama, consumăm și alimente care cauzează carențe ale acestui mineral:
- Băuturile carbogazoase și bogate în fosfați scad rata de absorbție a magneziului
- Alimentele bogate în grăsimi împiedică absorbția magneziului la nivel intestinal
- Alimentele bogate în zahăr și cofeina elimină magneziul din corp
- Alcoolul elimină până la 50 mg de magneziu prin rinichi
În plus, și deshidratarea contribuie la scăderea nivelului de magneziu. Din acest motiv, aportul zilnic de apă trebuie să fie de 2L , completat în funcție de nivelul de efort fizic depus.
3.Stresul. Fie că este vorba de stres fizic sau psihic, acest fenomen declanșează eliminarea de magneziu în cantități mari, prin urină. Totodată, deficiența creată scade rezistența organismului la stres. Prin urmare se crează un cerc vicios în care tu te simți stresat, pierzi magneziu, nivelul de stres crește, pierzi și mai mult magneziu și tot așa…
Cum recunoști deficiența de magneziu?
- Nivel de energie scăzut. Magneziul este necesar în procesul de transformare a nutrienților în energie.
- Depresie și anxietate. Sunt afectate funcțiile neuronale și crește predispoziția pentru probleme psihice.
- Exces de Calciu. Magneziul contribuie la asimilarea calciului în oase, iar deficitul de magneziu provoacă calcifieri, depuneri de calciu pe oase sau țesuturi moi.
- Probleme de somn. Magneziul ajută la relaxarea corpului și a minții, asigurând un somn de calitate.
- Crampe și dureri musculare. Calcifierile pot afecta și arterele ceea ce poate provoca rigidizarea țesuturilor musculare, provocând la crampe și durere.
Soluții pentru combaterea deficienței de magneziu:
Suplimente cu magneziu organic. Avantajul Magneziului Organic este că are o rată ridicată de absorbție. Corpul îl asimilează în proporție de 40% comparativ cu cel de sinteză care se absoarbe doar 4%.
Evită alimentele care îți scad nivelul de magneziu. Așa cum am explicat mai sus, anumite alegeri nutriționale scad rata de absorbție a magneziul sau stimulează eliminarea sa. Prin urmare, este indicat ca aceste alimente să fie eliminate, sau consumate în cantități mai mici.
Completează-ți dieta cu nutrienți ce cresc absorbția magneziului. Pentru a asigura absorbția și retenția magneziului în corp ai nevoie și de: Vitamina D3, Vitamina B1, Seleniu, Vitamina E și Vitamina B6.
Consumă alimente din surse organice bogate în magneziu:
- 1 castron de spanac: = 150 mg Mg
- 29 g de Migdale: = 80 mg Mg
- 1 avocado = 60 mg Mg
- 1 banana = 35 mg Mg
- 1 lingură de alune = 50 mg Mg