Știați că…
1. Fiu al Babei Dochia, ”Dragobetele” era sărbătorit pe 24 februarie? Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day, sărbătoare a iubirii.
2. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările “se logodesc” în această zi.
3. Dragobetele, sărbătoarea iubirii are mai multe date calendaristice? Aceasta este celebrată în unele locuri din România în datele de 24, 28 februarie sau la 1, 3 și 25 martie. Acestă inconsistenţă este cauzată de diferenţele dintre cele două calendare – iulian şi gregorian.
4. În ziua sărbătorii, fetele și băieţii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau, conform tradiţiei, să caute prin păduri şi lunci, flori de primăvară?
5. În unele zone ale ţării, ajunul zilei de Dragobete este asemănător, ca și simbol, cu noaptea de Bobotează? Astfel, fetele tinere îşi pun busuioc sfinţit sub pernă pentru a-şi afla ursitul, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să-şi găsească iubirea?
6. De Dragobete, femeile obişnuiau să atingă un bărbat din sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul?
7. Bărbaţii nu trebuie să le supere pe femei de Dragobete, pentru că, altfel, nu le va merge deloc bine tot anul?
8. Dragobetele este ziua în care oamenii mai în vârstă trebuie să aibă grijă de toate animalele din ogradă, dar şi de păsările cerului? Despre acestea din urmă, se spune că se împerechează în această zi.
9. De Dragobete, pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau și vorbeau fetele și băieții?
10. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit “zburătorit”, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia “Dragobetele sărută fetele!”. Sărutul semnifică logodna celor doi pentru un an sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunţi se mai pregătesc pentru toamnă.
11. În această zi nu se sacrificau animale, pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor?
12. Se spune că cine participă la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat?
13. Conform superstiţiilor, de Dragobete nu ai voie să: plângi, să fii trist, să superi fetele și femeile, să țeși și să coși sau să lucrezi câmpul?
14. Oamenii de știință afirmă că oamenii se îndrăgostesc de aproximativ 7 ori înainte de căsători?
15. Inelele de logodnă se poartă pe al patrulea deget de la mâna stângă, deoarece grecii antici au susținut că acesta conține ”vena iubirii”, care rulează direct la inimă? Primele verighete au apărut în Egiptul Antic, cercul reprezentând eternitate, precum și soarele puternic și luna.
16. Se spune că păsările își aleg partenerul pe 14 februarie?
17. În Evul Mediu, de Ziua Îndrăgostiţilor, băieţii şi fetele trăgeau la sorţi un nume pe care trebuiau să îl poarte pe mânecă toată săptămâna următoare.
18. Îndrăgostitul poate induce un efect calmant asupra organismului și a minții și ajută la restabilirea sistemului nervos?
19. A avea o relație romantică face ambele sexe mai fericite? Cu cât este mai mare angajamentul, cu atât partenerii sunt mai fericiți!