În prezent, utilizarea turmericului se extinde dincolo de raftul de condimente. Plin de aromă, culoare și beneficii pentru sănătate, nu există nici o îndoială că turmericul aduce plus valoare unei diete sănătoase. La baza multitudinii de beneficii pe care le are turmericul este Curcuminul, o substanță activă responsabilă pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante. Acest compus incredibil poate influența aproape orice aspect al sănătății de la piele până la creier.

Ce este Curcuminul?

Curcuminul este principiul activ de bază din turmeric (Curcuma longa) fiind folosit de peste 5000 de ani în medicina tradițională chineză și indiană pentru proprietăților antiinflamatoare și antioxidante.

Conform publicației Journal of the American Chemical Society, Curcuminul conține o gamă largă de proprietăți antioxidante, antivirale, antibacteriene, antifungice, anticarcinogene, antimutagenice și antiinflamatoare. De asemenea, este încărcat cu multe substanțe nutritive sănătoase, cum ar fi proteine, fibre, vitamina C, vitamina E, vitamina K, sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, magneziu și zinc. Datorită tuturor acestor factori, Curcuminul se recomandă pentru a trata o largă varietate de probleme de sănătate.

Curcumin95 C3 complex cu 95% curcuminoide este unul dintre cele mai puternice extracte standardizate din lume provenite din turmeric (Curcuma longa) și unul dintre cele mai intense extracte de esență pură.

Pe lângă faptul că a fost intens analizat, că are beneficii dovedite și un istoric puternic, un avantaj major al Curcuminului este faptul că nu produce efecte adverse, iar în cazurile rare reacția nu este gravă.

Beneficiile Curcuminului pentru sănătate:

  1. Reduce inflamația.

Efectul antiinflamator este dat de capacitatea Curcuminului de a inhiba acțiunea unor enzime ce contribuie la apariția inflamației. Totodată, acesta stimulează crearea de cortizol care înlătură inflamația.

Mult timp s-a crezut că inflamațiile fac parte din procesul de vindecare pentru anumite boli. S-a demonstrat însă că acest lucru este parțial valabil. Majoritatea bolilor degenerative derivă din inflamații cronice, cauzând: cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer, diabet, artrită, boli autoimune, boli neurologice sau afecțiuni pulmonare.

  1. Are efect antioxidant.

Valoarea ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) evidențiază capacitatea alimentelor de a absorbi radicalii liberi. Cu cât valoarea acestui indicator este mai mare, cu atât produsul respectiv este un antioxidant mai eficient.

Incidența bolilor cronice și degenerative este din ce în ce mai ridicată, cele mai frecvente fiind cancerul, bolile de inimă și patologiile neuronale (Alzheimer, Parkinson etc.). Una dintre principalele cauze ale acestor boli este stresul oxidativ. Chiar dacă organismul nostru a dezvoltat multiple metode pentru a lupta împotriva stresului oxidativ, eficiența nu este de 100%.

Dietele bogate în fructe și legume sunt o sursă excelentă de antioxidanți însă, date fiind modificările aduse acestor alimente, valoarea lor bioactivă este diminuată. De aceea, se recomandă completarea alimentației cu suplimente naturale, Curcuminul fiind unul dintre cele mai eficiente deoarece previne apariția și elimină radicalii liberi.

  1. Reduce efectele bolilor neurodegenerative.

Inflamația creierului este considerată a fi una dintre principalele cauze ale tulburărilor cognitive, cum ar fi boala Alzheimer. Curcuminul susține sănătatea generală a creierului, ajutând la eliminarea radicalilor liberi din creier și la îmbunătățirea fluxului de oxigen. Acest lucru poate preveni sau încetini progresia bolii Alzheimer.

  1. Reduce riscul de atac de cord.

Bolile de inimă sunt foarte răspândite în întreaga lume, iar timp de multe decenii s-au studiat cauzele. Și în acest situație inflamația se dovedește a fi un factor ce generează boli cardiovasculare. Astfel, prin efectul antiinflamator Curcuminul se recomandă și în prevenția bolilor de inimă, iar prin efectul antioxidant se asigură și controlul nivelului de colesterol și reducerea oxidării țesuturilor.

  1. Controlul glicemiei.

Datorită agenţilor antioxidanţi pe care îi conţine, Curcuminul este excelent şi în prevenirea şi tratarea diabetului de tip II deoarece reglează nivelul insulinei și al glucozei din sânge.