Curcumin, Curcuma și Turmeric. Pe care le-ați alege? Există vreo diferență între cele trei? Multă lume face confuzie între curcumin, care este substanța activă din Curcuma (Curcuma Longa), și turmeric, acesta fiind folosit ca și condiment.

Curcuma (Curcuma Longa), cunoscută popular ca și șofran indian, este o plantă erbacee perenă înrudită cu ghimbirul şi originară din India, unde este cultivată de peste 2000 de ani. Planta este originară din subcontinentul Indian și are nevoie de o climă tropicală și precipitații abundente pentru a crește.  Curcuma este unul dintre puținele condimente folosit atât ca mirodenie, cât și în tratamentul a numeroase afecțiuni – în India este apreciat de mii de ani pentru proprietățile sale curative fiind o componentă principală a tradiției și practicilor ayurvedice (medicina tradițională indiană).

Condimentul, turmeric, este produs din rizomul plantei care, după ce este recoltat, se fierbe câteva ore și se lasă la uscat. În cele din urmă este măcinat într-o pudră galben-portocalie. Curcuma are o aromă picantă și amăruie, iar parfumul său amintește de cel al ghimbirului.

Curcuminul este substanța activă din turmeric. Se obține prin extracția sa din făina de turmeric. Curcuminul este, așadar, componenta turmericului care stă la baza proprietăților extraordinare asociate cu această mirodenie. Inclusiv gustul si culoarea turmericului sunt date de Curcumin.

Pulberea obținută din măcinarea plantei curcuma, condimentul, contine doar 3-4% din această substanță activă. Tocmai de aceasta turmericul este folosit în bucătărie, iar pentru remedii fitoterapeutice recomandăm extracte standardizate din plante. Curcumin95 C3 complex este un extract standardizat din Curcuma longa cu minim 95% curcuminoide. Numele face referire la cele 3 componente ale sale: Curcumin, Demethoxycurcumin și Bisdemethoxycurcumin, cunoscute sub numele de Curcuminoide. În Curcumin95 C3 complex cele trei componente au un procent fix, standardizat, identic cu proporțiile ce se găsesc natural în rizomul de Curcuma Longa.

Știați că?…

  • Locuitorii din insula Okinawa (Japonia), care sunt celebri pentru longevitatea lor și cea mai mare durată de viață din lume, consumă ceai de Curcuma Longa.
  • Curcuma Longa este o sursă bogată de Vitamina C, Vitamina B6, Magneziu, Fier, Potasiu și Mangan.
  • Curcuma Longa s-a dovedit a fi antivenin natural împotriva mușcăturii șarpelui King-Cobra.

Dacă doriți să condimentați mâncărurile turmericul este condimentul galben ideal, iar Curcuminul este substanța activă din Curcuma, substanță-cheie ce se găsește în suplimentele naturale!

 

turmeric