Timpul le vindecă pe toate, mai puțin infecțiile urinare. Pentru femei, infecția urinare este o problemă medicală comună, recurentă dar, dificilă de eliminat complet. Senzația de arsură în momentul urinării, nevoia de a urina frecvent și durerea pelviană sunt simptome ce se pot ameliora ușor dacă se acționează rapid asupra lor. Dar, eliminarea acestora nu garantează și eliminarea recurenței. Între 20-30% din cazuri, infecția reapare.
Abordări nutriționale pentru tratarea și prevenirea infecțiilor urinare:
Abordarea în tratarea infecțiilor urinare trebuie concentrată și asupra prevenției. Sfaturile de mai jos sunt de ajutor în tratamentul curativ al infecției urinare, dar sunt de luat în considerare și pentru a preveni reapariția acestora:
- Fortifică-ți sistemul imunitar
Deficiențele imunitare sunt cauzate de aportul scăzut de vitamine și minerale. Vitamina D, spre exemplu, stimulează producția de agenți antimicrobieni, fortificând imunitatea. Astfel, o carență a acestei vitamine poate limita rezistența organismului la infecțiile bacteriene.
- Elimină constipația
Bacteriile prezente în mod natural în sistemul digestiv, pot migra în tractul urinar, cauzând infecții, iar persoanele care suferă de probleme de constipare pot fi predispuse. Consumul de alimente bogate în fibre, precum legumele, hidratarea și activitatea fizică sunt indicate pentru a elimina constipația.
- Hidratează-te
Include în dieta ta alimente bogate în apă, ceea ce nu numai că te va ajuta să te hidratezi și să elimini acidul uric, dar îți furnizează și o multitudine de nutrienți: antioxidanți, vitamine și fibre. Consumă: pepene, căpșuni, castraveți, salată, roșii etc.
- Ai grijă de Ph-ul urinei
Creșterea acidității urinei favorizează eliminarea bacteriilor din tractul urinar și limitează dezvoltarea acestora. Fructele bogate în vitamina C au un nivel de aciditate ridicat și sunt de inclus în dieta ta: portocale, conopidă, broccoli, roșii, kiwi și grapefruit.
- Reglează nivelul de glucoză
Excesul de glucoză din sânge nu poate fi filtrat în totalitate de rinichi, drept urmare este eliminat direct în urină. Glucoză din urină „hrănește” bacteriile deja existente și favorizează multiplicarea lor. Prin urmare este bine să ții sub control aportul de zahăr.
- Înlocuiește bacteriile „rele” cu cele „bune”
În mod natural, în flora intestinală sunt prezente diverse tulpini de E.coli ce pot deveni dăunătoare dacă migrează în tractul urinar. Lactobacilii sunt bacteriile „bune” din intestine, iar prezența lor contracarează efectul celor dăunătoare. Îmbogățește-ți dieta cu produse lactate, bogate în lactobacili, pentru a te proteja de o potențială infecție.
- Nu uita de merișoare!
Merișoarele și fructele din aceeași familie, conțin proantocianidine (PAC), un tip de flavonoide ce au efect antioxidant și antibacterian. Atât pentru tratarea infecțiilor cât și pentru prevenirea recurenței acestora, este indicat consumul de merișor ca fruct, ceai sau sub formă de supliment alimentar.