Ne află în plin sezon al răcelilor, gripelor și virozelor respiratorii. Organismele noastre sunt deja slăbite după lunile de iarnă și suntem mult mai vulnerabili din punct de vedere al imunității. Astfel, în această perioadă trebuie să acordăm mult mai multă atenție alimentației și aportului de nutrienți.

Medicina modernă consideră că cel mai bun medicament este prevenția. În acest caz, atenția trebuie îndreptate spre fortificarea imunității, căci aceasta este bariera noastră de protecție împotriva bacteriilor și virusurilor.

Hrănește-ți imunitatea:

Singura modalitate prin care poți avea o imunitate puternică este prin alimentație. Mâncarea este sursă de alimentare a corpului cu nutrienții care îi susțin buna funcționare.

  1. Mănâncă ce este de sezon

Este iarnă și este bine să mănânci mâncare gătită și ușor de digerat, cum ar fi supe, ciorbe, legume gătite, fasole sau orez. Evită mâncărurile crude și reci. Salatele sunt pentru vară, în loc de un smoothie optează pentru supă, iar îl loc de băuturi reci, servite cu gheață, bea ceai.

 

  1. Evită excesele

Stomacul tău are o limită când vine vorba de capacitatea de a digera și asimila. Mâncatul în exces suprasolicită stomacul, căci acesta va depune mai mult efort pentru a digera mâncarea. Riști ca excesul de nutrienți să nu fie depozitat corect, în special grăsimile.

 

  1. Mănâncă doar atunci când îți este foame

Senzația de foame este semnalul pe care ți-l dă organismul atunci când nu mai are resurse pentru a produce energie și nutrienți de asimilat. Dacă nu îți este foame, înseamnă că organismul tău nu e echipat pentru a digera, adică nu produce enzime sau acid gastric. Drept urmare, nu se vor asimila nutrienți din mâncarea ingerata, deci ea va fi eliminată din organism.

 

  1. Pas la „junk food”

Mâncarea deja procesată este secată de nutrienții necesari organismului. Alege legume, carne și mâncare proaspătă pe care să le gătești și să le combini în rețete ușor de digerat.

 

  1. Mănâncă relaxat

Sistemul nostru nervos trăiește în stomac. Dacă mănânci când ești nervos, supărat sau stresat, atunci organismul nu va reuși să digere mâncarea. Găsește o modalitate de a îți relaxa corpul, fă exerciții de respirație, închide calculatorul și televizorul și lasă deoparte telefonul. Cum mănânci este la fel de important ca ce mănânci.