ritmul circadian

Cum să slăbești cu ajutorului ritmului circadian

Vara este încă în toi și știm cât de mult îți dorești să ai silueta mult dorită. Un trend interesant pentru o dieta care va duce la scăderea în greutate este cea urmată în funcție de ritmul circadian, ceasul intern al organismului nostru, care coordonează funcționarea tuturor organelor și proceselor din corp.

Ce este ritmul circadian?

Ritmul circadian este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale ale organismelor vii. În cazul nostru, acest ciclu se mai referă și la ciclul de somn, dar și la procesele metabolice din timpul zilei, când suntem treji. Acest ceas intern ne spune când trebuie să fim obosiți și când în alertă.

Ritmul tău circadian este reglat de o zonă din creier numită hipotalamus, care este foarte sensibil la lumină.  Când este expus la lumină, hipotalamusul îți trimite semnale că e timpul să te trezești, iar când este întuneric, și nu ajunge lumina la hipotalamus, acesta îți spune că este timpul să te odihnești. În momente cheie ale zilei, ritmul circadian și hipotalamusul reglează și apetitul tău.

Totul se rezumă la doi hormoni: cortizol și melatonină. În cadrul perfect, cortizolul are  valori ridicate dimineața și chiar înainte de ora prânzului, apoi scade spre seară. Melatonina funcționează invers. Este la un nivel scăzut dimineața, iar valoarea lui crește treptat spre seară. Ceea ce înseamnă că dimineața te trezești plin de energie, iar spre seară devii mai calm și te ia somnul.

Cum îți reglezi dieta în funcție de ritmul circadian

O dieta bazată pe ritmul circadian funcționează prin a-ți programa mesele, numărul de calorii și aportul de nutrienți în funcție de fluctuațiile de cortizol din timpul zilei. De ce în funcție de cortizol? Pentru că acest hormon influențează secreția hormonilor tiroidieni, care la rândul lor reglează procesele metabolice care se petrec asupra alimentelor consumate. Când cortizolul este le un nivel ridicat, dimineața sau în apropierea prânzului, hrana pe care o consumi este convertită în mod eficient și corect în energie. Dar, când cortizolul scade în valori, în a doua parte a zilei, și metabolismul este încetinit, corpul tău are tendința de a stoca mâncarea consumată în rezerve de grăsime.

Așa se petrec lucrurile atunci când nivelul tău de cortizol este în parametrii normali. Dar, dacă nivelul acestuia crește prea mult, în special din cauza stresului, se poate întâmpla să iei mult în greutate, iar grăsimea se acumulează în zona abdominală.

Ritmul circadian ține cont și de nivelul de insulină. Atunci când mănânci foarte mulți carbohidrați, nivelul insulinei crește, iar acest lucru este periculos dacă nivelul crește la orele nepotrivite. Dacă mănânci seara o masă foarte bogată în carbohidrați, atunci insulina crește foarte mult și îți poate da peste cap ritmul circadian. Pe termen lung asta înseamnă că poți dezvolta diabet de tip 2 sau probleme cardiovasculare. În plus, insulina determină și acumularea de grăsimi în organism dacă mănânci prea multe calorii.

Care sunt beneficiile unei astfel de diete?

  • Scăderea în greutate
  • Accelerarea metabolismului
  • Creșterea nivelului de energie
  • O digestie mai bună
  • Reducerea inflamației
  • Stimularea sistemului imunitar

Urmează aceste sfaturi ca să slăbești cu ajutorului ritmului circadian:

1. Mănâncă în funcție de soare

Programează-ți mesele din cursul zilei, în funcție de când apune și când răsare soarele. Expus la lumină hipotalamusul influențează direct metabolismul energetic și procesarea alimentelor.

2. Mănâncă mai mult în prima parte a zilei și mai puțin seara

Micul dejun și prânzul trebuie să îți ofere cel mai bogat aport nutrițional pentru ca tu să ai energie toată ziua. Cortizolul este la un nivel ridicat în acele momente ceea ce înseamnă că mâncarea ta va fi eficient convertită în energie. Ideal, trebuie să consumi 75% din aportul nutrițional pentru o zi, până în ora 15:00.

3. Servește micul dejun în primele 2 ore după ce te-ai trezit

Pentru a urma cu ușurință sfatul de la punctul anterior, consumă în primele ore după trezire un mic dejun bogat în proteine, fibre, vitamine și grăsimi bune, Omega 3.

4. Seara, mănâncă ceva ușor

O supă, un avocado cu pâine prăjită sau somon copt sunt alternative foarte bune pentru a nu mânca în exces înspre seară, când metabolismul încetinește.

5. Elimină activitățile sau alimentele cu efect stimulator în a doua parte a zilei

Nu mai consuma cafea după ora 13:00, iar cu 30 de min.  înainte de a merge la culcare oprește televizorul și nu mai sta pe tabletă sau telefon.

e book slabit

Pentru un ajutor în plus pentru a obține silueta mult dorită descarcă „Ghidul complet al siluetei tale!”. În plus, vei găsi sfaturi utile despre produsele Herbagetica dedicate unei siluete de vis.