Cum să nu răcești: 7 metode naturale pentru întărirea imunității
Este mai important ca oricând să îți susții organismul și să-ți întărești sistemul imunitar. Provocarea constă în faptul că în fiecare zi suntem expuși la o gamă variată de agenți patogeni, în special dacă facem parte dintr-un colectiv: lucrăm în birou cu mai multe persoane sau avem copii de vârstă școlară. Herbagetica oferă metode naturale pentru întărirea imunității.
Un sistem imunitar inactiv sau supraactiv, favorizează apariția infecțiilor, alergiilor sau a altor afecțiuni medicale:
- Reacții alergice și astm
- Răceli și viroze respiratorii frecvente
- Boli autoimune
Dacă te întrebi cum îți poți întări sistemul imunitar, atunci vei afla din articolul nostru care sunt cele mai eficiente plante cu efect antimicrobian, imunostimulator și antiviral!
Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este compus dintr-o rețea de organe și celule specializate ce au rolul de a neutraliza și elimina agenții patogeni precum bacteriile, virusurile, paraziții și fungii care ajung în corp și cauzează efecte negative asupra sănătății organismului.
Există două mecanisme ale sistemului imunitar, cel înnăscut care funcționează ca un sistem de apărare general împotriva agenților patogeni, și sistemul imunitar adaptiv care vizează agenți patogeni specifici cu care organismul a mai intrat în contact. Aceste două sisteme imunitare acționează împreună când organismul este supus unei infecții.
7 metode naturale pentru întărirea imunității
1. Hrănește-ți sistemul imunitar
Evită zaharurile, glutenul și alimentele procesate ce conțin conservanți, aditivi și multă sare, căci toate acestea pot suprima activitatea sistemului imunitar. În schimb, include în dieta ta cât mai multe fructe și legume, bogate în vitamine, minerale și fibre, precum și alimente ce conțin proteine și grăsimi bune.
2. Consumă alimente fermentate și probiotice
70% din sistemul tău imunitar se află în sistemul digestiv. Membranele stomacului și ale intestinelor sunt prima linia de apărare împotriva virusurilor, bacteriilor sau paraziților. Din acest motiv este foarte important să îți susții sistemul imunitar prin a avea o floră intestinală echilibrată. Alimentele fermentate, precum varza sau castraveții murați, sau produsele lactate de tip iaurt și chefir, conțin bacterii bune (probiotice), ce protejează și mențin flora intestinală. Probioticele ajută la distrugerea agenților patogeni ce pot cauza infecții.
3. Somnul este o prioritate
Oboseala te lasă vulnerabil în fața răcelii și a gripei. Somnul este procesul prin care organismul se regenerează și se refac toate procesele din corp, el fiind esențial și pentru întărirea sistemului imunitar. Dormi minim 7 ore/noapte pentru a-ți fortifica sistemul imunitar sau mergi la culcare mai repede decât de obicei pentru a câștiga 30 de minute de somn în plus.
4. Asigură-ți aportul de Vitamina D3
Vitamina D3 este esențială pentru buna desfășurare a mai multor procese din corp de la fixarea calciului în organism la susținerea sistemului imunitar. Vitamina D3 se activează la lumina solară, la care ne putem expune mai puțin în lunile reci de iarnă. Pentru un aport corect de vitamina D, încearcă să stai afară în intervalul orar în care este lumină, chiar și iarna, sau să apelezi la suplimente naturale pe bază de Vitamina D3.
5. Ai grijă cum iei antibiotice
Mulți dintre noi au obiceiul de a apela la antibiotice sau OTC-uri încă de la primele semnede răceală. Într-adevăr aceste produse au o eficiență foarte bună și tratează rapid simptomele de răceală și gripă, dar efectul pe termen lung poate fi dăunător sistemului imunitar. Anumite substanțe prezente în medicamente pot suprima activitatea sistemului imunitar și pot bloca răspunsul natural al acestuia în fața unui agent patogen. Consultă-te cu un medic înainte de a lua medicamente, iar pe durata tratamentului alege să îți întărești imunitatea și prin soluții alternative.
6. Încearcă suplimente din plante cu efect antiviral și de întărirea imunității
Anumite plante medicinale sunt recunoscute pentru faptul că au un efect antiviral puternic. Ele conțin compuși activi ce acționează sinergic pentru a întări sistemul imunitar și a elimina virusurile și bacteriile. Se pot administra sub formă de ceaiuri, tincturi sau suplimente alimentare. Printre cele mai eficiente plante cu efect antiviral se numără: echinaceea, lemnul-dulce sau frunzele de măslin.
7. Mirodeniile minune pentru imunitate
Cămara ta poate ascunde multe multe soluții naturale pentru întărirea sistemului imunitar și combaterea răcelii și a gripei. Ghimbirul, spre exemplu, are efect antibacterian și antiviral, fiind eficient în eliberarea căilor respiratorii și eliminarea mucozităților depuse pe plămâni. Turmericul acționează eficient în eliminarea inflamației cauzate în urma bolii prin inhibarea anumitor enzime pro-inflamatoare, reduce efectele stresului oxidativ și întărește imunitatea.
Bonus: 4 extracte pentru întărirea imunității
Ginseng Siberian
Conține componente antimicrobiene ce ajută în eliminarea infecțiilor bacteriene și oferă suportul necesar organismului pentru a lupta cu stările de răceală şi gripă. Are și acțiune adaptogenă, ajutând organismul să facă față situațiilor de stres prelungit.
Ganoderma
Sporeşte capacitatea organismului de a lupta cu infecţiile fiind o sursă importantă de antioxidanţi, ce întăresc sistemul imunitar. În urma unor studii, s-a constatat că această ciupercă medicinală creşte semnificativ numărul celulelor T, care au un rol esențial în eliminarea infecției din corp.
Ashwagandha
Ashwagandha este o plantă foarte eficientă în combaterea oboselii adrenale și refacerea funcțiilor tiroidiene. Ashwagandha are și un efect puternic antioxidant ce acționează ca stimulator imunitar, crescând producția de celule albe și macrofagi, anticorpi necesari pentru prevenirea bolilor.
Alga AFA
Este cel mai puternic stimulator vegetal de Celule STEM, astfel, în cazul sistemului imunitar, Alga AFA are capacitatea de a crește acţiunea și producția anticorpilor asupra celulelor infectate de viruşi. Totodată Celulele STEM intervin și în procesul de regenerare al organismului după o afecțiune. Alga AFA conţine 12 vitamine, 27 de minerale naturale esenţiale şi 11 pigmenţi naturali precursori ai vitaminelor, enzimelor şi coenzimelor ce asigură un aport nutrițional ridicat, benefic în cazul unui sistem imunitar slăbit sau care se luptă cu boala.
Produse pentru întărirea sistemului imunitar:
Immunity STEM
- Stimulează producţia de Celule Stem
- Întărește sistemul imunitar
- Stimulează producția de anticorpi
- Protejarea organismului împotriva stresului fizic, psihic şi oxidativ
Inflanat Curcumin95
- Reduce inflamația
- Susține buna funcționare a sistemului imunitar
- Antiviral
- Antibacterian
- Combate tusea și febra
Devirox
- Efect antiviral,
- Imunostimulator
- Protector al tractului respirator.