Te-ai întrebat vreodată, de ce stările tale emoționale fluctuează foarte des? De ce te simți mereu obosită și oricât ai dormi, nu te odihnești, iar libidoul este scăzut? Toate acestea pot fi cauzate de un dezechilibru hormonal.

Hormonii joacă un rol esențial în menținerea sănătății organismului tuturor femeilor. Apariția unui dezechilibru hormonal influențează atât buna funcționare a sistemului, fertilitate cât și stare de spirit.

Estrogenul

Estrogenul este secretat de foliculul ovarian matur ce conține ovulul. El este responsabil de dezvoltarea sexuală a femeii, dar influențează și capacitatea sângelui de a se închega, capacitatea ficatului de a produce proteine, abilitatea organismului de a regla nivelul de colesterol și de a optimiza funcțiile creierului.

Modificări ale nivelului de estrogen

Nivelul de estrogen crește în mod natural în timpul pubertății și în timpul sarcinii. Nivelul acestuia scade după menopauză, sau atunci când o femeie nu mai are menstruație. Simptomele principale sunt: bufeurile de căldură, uscăciune vaginală și pierderea apetitului sexual.

Un alt timp de dezechilibru al nivelului de estrogen se numește “dominanta estrogenului”, acesta manifestându-se prin prezența în exces a hormonului în organism. Cauzele pot fi pilulele contraceptive, produsele chimice de curățat și pesticide, anumite alimente care au fost stropite sau hrănite cu chimicale și anumite materiale de construcție.

Simptomele excesului de estrogen:

  • apetit sexual redus
  • balonare
  • luare în greutate
  • dureri de cap înaintea menstruației
  • schimbări de stare
  • cicluri menstruale neregulate
  • sângerări excesive

Progesteronul

Progesteronul este unul dintre hormonii care stimulează și reglează numeroase funcții ale organismului, jucând un rol important în menținerea sarcinii. Este produs în ovare, placentă (în cazul gravidelor) și în glandele adrenale. Ajută corpul femeii să se pregătească pentru concepere/sarcină, reglează ciclul menstrual și influențează libidoului.

Modificări ale nivelului de progesteron

Niveluri crescute ale progesteronului sunt asociate cu sarcina, în primul rând, dar pot fi influențate și de terapiile cu substituenți hormonali. Excesul de progesteron cauzează oboseala și somnolența. Un alt simptom specific este uscăciunea vaginală, însoțită de cantitatea scăzută a menstrei.

Niveluri scăzute ale progesteronului sunt asociate cu menstruații reduse, neregulate sau abundente. În timpul sarcinii, scăderea nivelului său poate cauza pierderea sarcinii sau travaliu prematur.

Cortizol

Este un hormon de tip steroid, secretat de glandele suprarenale. Este numit și “hormonul de stres”, deoarece nivelul său fluctuează în funcție de starea emoțională și de stresul fizic. Cortizolul are un rol important în organism, reglând tensiunea și funcțiile cardiovasculare. De asemenea, este bun și la reglarea cantităților de proteine, grăsimi și carbohidrați.

Deficiența sau excesul de cortizol pot genera diverse probleme de sănătate. Anumite medicamente sau terapii cu hormoni estrogeni pot duce la creșterea nivelului de cortizol din organism. Cantitățile scăzute din acest hormon sunt cauza unor tratamente cu medicamente ce previn atacurile de apoplexie. Femeile aflate la finalul sarcinii și atleții de top pot avea și ei, de asemenea, un nivel ridicat de cortizol.

Simptome ale nivelului crescut de cortizol:

  • somn neliniștit și agitat
  • senzație permanentă de oboseală
  • luarea în greutate
  • sensibilitate crescută la răceli și infecții
  • libidou scăzut
  • stări de anxietate și depresie

Cum îți menții echilibrul hormonal în mod natural?

Pentru un plus de ajutor în echilibrarea și reglarea nivelurilor hormonale, recomandăm Zeo Hormonal. Este destinat prevenirii acțiunii nocive a xenoestrogenilor, adică a acelor substanțe chimice din alimente și apă, care au efecte similare hormonului feminin (estrogen) și care produc boli tumorale, tulburări de creștere la copii, efeminare la bărbați, etc.

Echilibrul natural al organismului este esențial pentru sănătatea tuturor femeilor și a fericirii lor.