Ți-ai planificat o bine meritată vacanță, dar cu cât te apropii mai mult de plecare, cu atât sistemul tău digestiv îți face probleme. Diareea, constipația sau arsurile la stomac îți pot da peste cap concediul, așa că în loc să stai la plajă să te bronzezi, petreci mai mult timp la toaletă.
Este perfect normal să ai parte de mici schimbări la nivel digestiv în momentul în care îți modifici rutina zilnică, așa cum se întâmplă în vacanță. Prin a face mici schimbări ale stilului de viață înainte, dar și în timpul vacanței, cu siguranță vei putea evita problemele digestive.
Cauzele problemelor digestive:
- Schimbarea de fus orar
Zborul cu avionul, mai ales către țări cu diferențe mari de fus orar îți afectează ritmul circadian și din acest motiv te simți obosit și ai stări de greață. Este afectat și sistemul nervos enteric, supranumit și “al doilea creier”. Acesta este compus dintr-o rețea de neurotransmițători ce reglează digestia, producția de melatonină și starea de spirit. Dacă ai “fluturi în stomac” înainte ca avionul să decoleze atunci e clar că a-l doilea creier este foarte activ.
- Deshidratarea
Hidratarea este cea mai des afectată când vine vorba de stilul tău de viață din vacanță. Aportul scăzut de lichide afectează procesul de detoxifiere a organismului prin urmare cresc șansele de a suferi de constipație sau diaree.
- Schimbarea dietei
În vacanță, cu siguranță vei fi tentant să încerci mâncăruri noi, să mănânci mai mult sau să bei mai mult alcool. Dar, de cele mai multe ori, stomacul și ficatul tău nu pot ține pasul cu noul tău stil de viață și se vor manifesta prin greață, vărsături, diaree sau letargie.
- Paraziții intestinali
O infecție parazitară este o altă cauză comună a problemelor de stomac din vacanță. Contractarea paraziților se face prin consumul de produse alimentare infestate, în special fructe și legume, consumul de apă din surse nesigure, de la robinet sau izvoare, din apa de la parcurile acvatice sau piscine, dacă paraziții supraviețuiesc expunerii la clor.
Cum să eviți problemele digestive în vacanță
Înainte de a pleca în vacanță:
- Urmează o cură de detoxifiere
O dietă bogată în alimente procesate, mezeluri, conserve sau fast-food, îți afectează sistemul imunitar și vei fi vulnerabil la probleme cu stomacul în vacanță. Cu o lună înainte de a pleca în concediu elimină treptat alimentele nesănătoase și înlocuiește-le cu mai multe fructe și legume proaspete, de sezon, bogate în fibre și vitamine. Acestea vor contribui la creșterea imunității și reglarea tranzitului intestinal pentru ca organismul tău să poată lupta împotriva bacteriilor, virușilor și paraziților.
În completarea curei poți lua suplimente alimentare pe bază de chlorella, algă verde-albastră ce contribuie la detoxifierea la nivel celular a organismului.
- Evită stresul
Emoția plecării și agitația asociată cu făcutul bagajelor și organizarea tuturor detaliilor din vacanță reprezintă factori de stres importanți ce se pot manifesta prin probleme digestive chiar în timpul vacanței. Evită toate acestea prin a-ți planifica vacanța din timp, fă o listă cu tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți fi ușor să faci bagajul și odihnește-te înainte de a pleca pentru a nu fi deja obosit când ajungi la destinație.
În timpul vacanței:
- Bea apă!
Hidratarea corectă previne apariția diareei sau a constipației. Aportul de lichide este necesar pentru procesul de detoxifiere a organismului, prin urmare asigură-te că ai tot timpul apă potabilă la îndemână fie că vizitezi monumente, ești într-o drumeție sau la plajă. De asemenea, bea doar apă îmbuteliată și evită consumul acesteia din surse nesigure pentru a preveni o infecție cu paraziți intestinali.
- Ai grijă ce mănânci și de unde.
Când ieși în oraș să iei masa evită gheața, lămâile și mâncarea de la vânzătorii ambulanți. Gheața poate părea a fi ceva inofensiv, dar există șanse ca mașinile de gheață sau apa folosită să fie contaminate cu viruși, paraziți, mucegai sau bacterii. Lămâile folosite de restaurante nu sunt spălate înainte de a fi servite sau folosite în mâncare. De asemenea, mâncarea de la standurile și gheretele de pe marginea drumului de multe ori nu este depozitată corect și poate fi o sursă de contaminare cu bacterii, viruși sau paraziți.
- Spală fructele și legumele înainte de a le mânca
În urma transportului și depozitării, fructele și legumele intră în contact cu potențiali agenți patogeni. Fii atent la depozitarea lor, mai ales daca este foarte cald afară și spală-le înainte de a le consuma sau găti.
- Dormi suficient.
Ești în vacanță și cu siguranță vrei să te distrezi cât mai mult timp, dar nu este o idee bună să pierzi nopțile. Lipsa de somn afectează direct flora intestinală și digestia, prin urmare poți avea parte de grețuri, diaree sau constipație. Respectă-ți programul de somn, și dormi cel puțin de 7 ore/noapte.
În cazul în care se întâmplă totuși să te confrunți cu probleme digestive în vacanță, iată câteva soluții naturiste de nelipsit din bagajul tău:
Remedii naturale în caz de probleme digestive
Lemnul dulce este unul din cele mai bune produse naturale pentru protecţie gastrică, reducerea inflamaţiei la nivelul mucoasei stomacului și stimularea proceselor de regenerare la acest nivel.
Passiflora reduce stările de anxietate sau iritabilitate care declanșează și întreţin crizele de gastrită. De asemenea, poate trata şi preveni tulburările de tranzit, colita sau colonul iritat.
Sunătoarea prin conținutul de substanţe amare stimulează digestia și scade aciditatea gastrică.
Obligeana are efect antibiotic şi calmant gastric.
Chitosanul stimulează regenerarea mucoasei gastrice și a pereţilor stomacului afectaţi de secreţiile acide.
Teiul şi zmeurul scad hiperaciditatea gastrică, fiind recomandate în cazul arsurilor la stomac şi al ulcerului.
Formula produsului Stomacalm conține 6 extracte din plante + Chitosan pentru calmarea și refacerea florei stomacului în caz de gastrită, ulcer gastric, aciditate ridicată sau infecții.
Remedii naturale în caz de infecții parazitare
Cuișoarele au un conținut bogat de eugenol, compus activ ce îmbunătățește secreția acidului clorhidric și ucide viermii intestinali.
Usturoiul conține alicină, ingredient activ ce are efect puternic vermifug.
Pelinul negru datorită uleiului eteric din compoziție are proprietăți dezinfectante, laxative și depurative.
Semințele de dovleac conțin curcubită un aminoacid care „paralizează” viermii intestinali, eliminându-i.
Cimbrul inhibă dezvoltarea paraziților intestinali și are proprietăţi antibacteriene.
Feniculul conține nutrienți anti-inflamatori, antioxidanți și antispastici, care ajută la calmarea tractului digestiv.
Schinduful este un agent antimicrobial și antiparazitic care elimină viermii și ajută la reglarea digestiei.
În caz de infecții parazitare, produsul Parasites12 are o acțiune puternică datorită celor 12 extracte din plante cu efect vermifug. Se recomandă în tratamente de 30 de zile, inclusiv pentru copii de peste 5 ani.
Cunoscând toate aceste poți evita un concediu eșuat din cauza problemelor digestive! Vacanță plăcută!