Iarna a sosit și este momentul potrivit pentru a ne simți călduroși și comozi, înfășurați în pulovere sau pături care de care mai pufoase, stând în fața șemineului cu o cană cu ciocolată caldă. Problema este că temperaturile reci, umiditatea scăzută și aerul uscat pot lăsa pielea aspră, uscată și provoacă mâncărimi și cu toții ar trebui să folosim produse care ameliorează și protejează pielea de uscăciune.

Deși majoritatea dintre noi cred că deshidratarea este o problemă care apare doar pe timpul verii, adevărul este că, în timpul iernii, când centrala este pornită, umiditatea poate fi drenată din organism mult mai ușor și astfel apare deshidratarea.

Ce este hidratarea de fapt? Hidratare=apă+electroliți

Hidratarea adecvată înseamnă acordarea unei cantități adecvate de apă organismului, pentru a înlocui electroliții. Corpul lucrează din greu și transpiră, evaporându-se repede în aerul rece, uscat, deci nu avem acel simptom de sete. Fiecare celulă din corpul uman are nevoie de apă pentru a funcționa corect. Avem nevoie de apă pentru a regla temperatura noastră, pentru a amortiza și proteja articulațiile și organele și pentru a ajuta digestia să se desfășoare ușor.

Câteva cauze/efecte ale deshidratării:

– în sezonul rece se pierde multă căldură din corp, deci și umiditatea este pierdută, iar evaporarea respiratorie crește

– oamenii pierd aproximativ o halbă de apă pe zi, prin respirație, iar acest număr este mai ridicat iarna

– hormonul care declanșează simptomul de sete reacționează diferit când suntem expuși la vreme rece, așadar oamenii nu consumă suficientă apă în timpul iernii

– păturile electrice deshidratează corpul

– atunci când suntem îmbrăcați cu multe straturi de haine, este mai dificil să ne dăm seama cât de mult transpirăm și cât de deshidratați devenim

– se pot simți stări de amețeală

– buze și gură uscată

– stări de greață

– urinări frecvente,  lichid închis la culoare

– în sezonul rece, corpul trebuie să lucreze mai mult pentru a umidifica aerul pe care îl respirăm și să îl încălzească, ceea ce înseamnă că trebuie să bem mai multă apă și să mâncăm mai mult, dacă suntem în aer liber.

Cum prevenim/tratăm deshidratarea:

1. Cunoaște simptomele

2. Bea multă apă, chiar și atunci când nu te simți însetat (știm că ați mai auzit asta, dar e cel mai bun remediu)

3. Consumă alimente hidratante, precum fructele și legumele proaspete

4. Evită alcoolul, în special berea și vinul

5. Nu exagera cu sarea în mâncare

6. Adaptează tratamentul pentru îngrijirea feței și corpului în funcție de anotimp. Alege o formulă de hidratare mai intensă

7. Folosește produse pentru piele uscată: față, mâini, coate, etc, pentru a le menține proaspete, catifelate și pentru a păstra umezeala

8. Evită lâna. Îmbrăcămintea de genul acesta poate agrava mâncărimea pielii potențial uscate.

Alimente care ajută la hidratare:

1. Castravetele

Cu un conținut de peste 95% apă, o jumătate de castravete de dimensiuni normale este la fel de hidratant precum apa. Pe lângă asta, castravetele conține vitamina C și fibre, ceea ce face ca acesta să fie un aliment de nelipsit în bucătăria oricui.

2. Salata verde

Unul dintre motivele pentru care salata verde are mai puțin de 15 calorii este faptul că are un conținut de peste 90% apă. Mai mult, aceasta conține nutrienți, vitamina C, fibre și antioxidantul betacaroten (care ajută atât ochii, cât și pielea).

3. Iaurtul

Depinde de tipul tău preferat, iaurtul în general conține până la 85% apă, dar și calciu, vitamina B12 și riboflavină.

4. Dovleacul

Acest fruct dulce cu semințe conține 88% apă, oferind și doza zilnică de vitamina A (ce ajută la vedere), magneziu, potasiu și vitamina C.

Tipsuri pentru o piele hidratată pe timpul iernii:

Chiar dacă nu ai o afecțiune a pielii, trebuie să urmezi acești pași pentru a-ți proteja pielea în vreme de iarnă:

1. Adaugă umiditate în casa ta. Umidificatoarele absorb umezeala din piele și păr. Folosește un produs hidratant pe bază de ulei. Unguentele sau cremele ”grele” sigilează apa în piele și conservă umezeala mai bine, atunci când umiditatea este scăzută.

2.  Evită deodorantele solide, săpunurile antibacteriene, săpunurile parfumate și produsele de îngrijire a pielii care conțin alcool. În schimb, folosește apă caldă și un săpun parfumat sau hidratant de corp cu lapte.

3. Limitează timpul alocat băii, dușului la circa 10 minute și folosește apă caldă, nu fierbinte. Apa fierbinte poate afecta uleiurile naturale care protejează pielea.

4. Aplică lapte proaspăt pe față și lasă așa cum este pe față timp de aproximativ 15 minute, apoi clătește cu puțină apă caldă sau rece.

5. Evită uleiurile de baie, deoarece acestea nu rezistă prea mult pe piele și sunt alunecoase.

6. Poartă mănuși atunci când speli vasele sau atunci când mâinile tale sunt supuse la substanțe chimice dure.

7. Nu-ți linge buzele, deoarece acest lucru duce la pierderea a și mai mult lichid, mărind crăpătura.

Știați că…

Fiecare celulă din corpul tău depinde de lichid ca să funcționeze în mod corespunzător? Oamenii pot supraviețui câteva săptămâni fără mâncare, dar nu pot rezista mai mult de câteva zile fără apă.

Vom bea voluntar mai mult dacă băuturile sunt deja pregătite și dacă ne place ceea ce bem, în special copiii?

Uneori mâncăm, când de fapt, corpul nostru are nevoie de apă?

Dacă vom crește numărul fibrelor din alimentația noastră, va trebui să creștem și cantitatea de apă, pentru a evita constiparea?

Pielea este cel mai mare organ al omului și este alcătuită din 70% apă?