tulburărilor de somn

5 cauze ale tulburărilor de somn și cum să le rezolvi

În prezent, milioane de oameni se confruntă cu problema tulburărilor de somn în diverse forme, fapt ce poate cauza probleme pentru sănătatea întregului organism, atât la nivel fizic, cât și psihic.

Un somn bun și odihnitor este esențial pentru a menține performanța mentală, buna dispoziție, o imunitate puternică, un răspuns sănătos la stres și pentru buna funcționare a metabolismului. În timpul somnului, în corp are loc un proces complex de regenerare la nivel celular și de refacere a sistemului metabolic. Orice întrerupere a acestui proces ne creează dimineți dificile, în care ne este greu să ne dăm jos din pat, intrăm foarte greu în ritmul zilei, devenim irascibili și suntem toată ziua obosiți.

Așadar, unde greșim și de ce suntem atât de obosiți? În cele mai multe situații, cauza principală a problemelor de somn o reprezintă obiceiurile noastre zilnice, nu atât de bune, care ne învață cum să NU dormim. Calitatea somnului tău de peste noapte este direct legată de modalitatea în care îți desfășori rutina de zi cu zi: ce mănânci, cât de multă mișcare faci, expunerea la stres, consumul de alcool etc. 

În cele ce urmează vom identifica cele mai frecvente cauze ale problemelor de somn și vom alege cele mai bune soluții pentru a asigura un somn odihnitor.

Cauzele tulburărilor de somn și cum să le rezolvi:

Prea puține ore de somn

Problema: 5-6 ore de somn pe noapte nu sunt suficiente. Pentru ca organismul tău să se refacă complet ai nevoie de 7-9 ore de somn/noapte.passiflora

Soluția: Creează-ți o rutină de seară care te va ajuta să îți relaxezi sistemul nervos și să dormi mai mult. Încearcă să mergi la culcare la aceeași oră în fiecare zi, trage draperiile în dormitor pentru ca întunericul să ajute producția de melatonină sau citește o carte în loc să te uiți la televizor.  

Pentru un ajutor în plus poți apela la plante ce au efect sedativ precum Floarea Pasiunii, Valeriana, Roinița sau extractul de Hamei. Acestea relaxează sistemul nervos și induc somnul fără a crea dependență.  

Nivelul ridicat de stres 

Problema: Starea permanentă de stres este inamicul unui somn bun, deoarece stresul menține corpul și creierul într-o stare de alertă permanentă. Stresul stimulează secreția de cortizol, hormon ce în mod normal susține răspunsul organismul la stres, dar secretat în exces poate cauza insomnii, tulburări metabolice, infertilitate, stări de nervozitate și agitație. rhodiola

Soluția: Crește rezistenţa organismului tău la stres! Începe lupta cu stresul încă de la prima oră a dimineții prin a face câteva exerciții de respirat sau meditație. Alocă-ți timp și pe parcursul zilei pentru pauze de relaxare: o scurtă plimbare după pauza de masă sau o şedinţă de yoga după terminarea programului. 

O modalitatea eficientă de a crește rezistența organismului la stres este prin suplimentarea dietei cu adaptogeni. Adaptogenii sunt plante specializate în reducerea efectelor stresului și combaterea oboselii de peste zi. Exemple de adaptogeni: Rhodiola Rosea, 5-HTP, Panax Ginseng, Ashwagandha.

Lumina artificială sau albastră a ecranelor

Problema: Lumina artificială, albastră a becurilor LED, a telefoanelor, tabletelor, laptop-urilor și televizoarelor perturbă capacitatea organismului de a elibera hormoni care induc somnul, care declanșează în mod natural ciclul somn-veghe.

 Soluția: Pe măsură ce se aproprie ora la care mergi în mod normal la culcare, încearcă să reduci treptat expunerea ta la lumina artificială. Redu luminozitatea becurilor din dormitor și în loc să butonezi televizorul sau să dai scroll în continuu pe Facebook, mai bine citești o carte pentru a-ți ajuta creierul să se relaxeze.

Cafeaua de dupăamiază

Problema: Cofeina blochează neurotransmiţătorii ce induc somnul și starea de calm, aceasta fiind foarte utilă dimineața când acționează ca un tonic pentru sistemul nervos. Dar, consumată prea aproape de ora de somn, cofeina poate cauza stări de agitație și dificultatea de a adormi.

 Soluția: Dacă ai o sensibilitate la cofeină atunci evită consumul de cafea, inclusiv cea decofeinizată, băuturile ce conțin cofeină, inclusiv anumite ceaiuri. Efectul acestora poate dura până la 7 ore, ceea ce înseamnă că pentru un somn liniștit nu este indicat să bei băuturi ce conțin cofeină după ora 15:00. 

 Servirea cinei prea aproape de ora de culcare

Problema: Pe durata nopții anumite procese din corp încetinesc, inclusiv cele ale sistemului digestiv. Dacă mănânci prea aproape de ora de somn atunci, corpul tău va fii mult mai activ din cauza procesului de digestie și îți va fi greu să te relaxezi și să adormi.

 Soluția: Încearcă să servești ultima masă a zilei cu 4-5 ore înainte de a merge la culcare pentru ca organismul tău să proceseze în timp util alimentele consumate. De asemenea, este foarte important să eviți consumul de alimente bogate în zahăr sau carbohidrați căci acestea provoacă un surplus de energie ce îți va cauza stări de agitație și îți va fi greu să adormi.

Vrei să dormi mai bine?sleep_duo AM/PM

SLEEP duo AM/PM conține două formule complexe cu compuși adaptogeni și plante cu efect calmant ce lucrează împreună pentru a combate stresul și a asigură un somn liniștit.

Formula SLEEP DUO AM conține un amestec de extracte din plante adaptogene care ajută la diminuarea efectelor stresului, la menţinerea echilibrului psiho-emoţional, diminuarea stărilor de nervozitate, stres şi anxietate. 

Formula SLEEP DUO PM conține un complex de plante cu efect calmant, sedativ şi analgezic care ajută la echilibrarea psiho-emoţională şi hormonală, înlătură stresul cumulat pe parcursul zilei și induc starea de relaxare pentru a asigura obținerea unui somn liniștit.