Longevitatea în zilele noastre pare să existe doar în povești, însă mulți dintre noi, de asemenea, ne dorim să aflăm secretele unei vieți lungi și sănătoase. Așadar, am răscolit puțin și am aflat de la centenarii din toată lumea că secretele se găsesc în:
- Dietă echilibrată– bogată în legume și fructe, cereale, nuci și semințe. Încearcă să ai la micul dejun o porție mare și sățioasă, astfel încât, prânzul și în deosebi, cina, să fie mult mai reduse în cantitate. Alege mâncărurile care sunt scăzute în grăsimi saturate, colesterol, sare şi adaos de zahăr.
- Fii activ. Găsește un sport care să-ți placă, nu trebuie să mergi la sală. Fie că alergi, îți plimbi câinele sau ai grijă de plantele din grădina ta, orice mișcare este binevenită, după o zi de muncă.
- Redu stresul. Yoga și meditația sunt cele mai bune metode pe care le poți practica atât în grup, cât și singur, în natură sau acasă. Creează-ți propriul spațiu de recreație și scapă de stres.
- Evită băuturile acidulate. Sucurile şi băturile carbogazoase au un exces de calorii, care nu fac decât să stimuleze senzaţia de foame şi să crească apetitul pentru mâncare.
- Lasă-te de fumat. Nu o să te îngraşi. Unele mâncăruri şi băuturi fac ţigările să aibă un gust mai bun sau mai rău, aşadar, încearcă să înlocuieşti cafeaua sau alcoolul cu un pahar cu lapte şi alege legumele în schimbul cărnii. Lasă-ţi papilele gustative să-şi pună pofta-n cui!
- Hidratează-te. Apa ocupă ¾ din corpul uman şi are o mulţime de funcţii, incluzând acţiunea de solvent, transportator de substanţe nutritive, regulator al temperaturii şi detoxifiant al corpului. Menţinerea hidratării poate avea o influenţă profundă asupra vitalităţii şi nivelului de energie. Institutul de medicină din Berlin a stabilit că necesarul zilnic de apă (inclusiv cea cuprinsă în alimente) este de 2,7 litri pe zi pentru femei şi 3,7 litri pe zi pentru bărbaţi.
- Menține-ți viața socială. Legăturile emoționale cu prietenii și familia ne protejează de izolare, depresie și chiar de boli mintale. Pentru noi, oamenii, iubirea și intimitatea sunt esențiale ca și apa și mâncarea și ne fac viața mai fericită.
- Ai credință şi fii pozitiv. Spiritualitatea și credința personală reprezintă elixirul vieții tale. Credința ne ajută să ne găsim pacea interioară și să acceptăm viața, așa cum este ea și ameliorează diferența dintre realitate și ficțiune.
- Găsește motive și păstrează-ți curiozitatea copilăriei. Centenarii găsesc în fericire un motiv să se trezească în fiecare dimineață și să meargă mai departe. Tu ce motiv ai?
Aşadar, dacă vrei să ajungi un centenar şi să dai sfaturi despre cum ai reuşit să ajungi la o vârstă atât de îndepărtată, respectă paşii de mai sus. Noi îţi urăm success şi o viaţă sănătoasă!