lectura de 7 minute

 

Cu toții am gustat cel puțin odată în viață fructul exotic ananas și îi cunoaștem gustul puternic, dulce acrișor. Dar despre bromelaină ce știi? Citește articolul următor și află: bromelaina beneficii, bromelaina efecte secundare și Bromelaina Herbagetica.

 

Ce este bromelaina? 

Ce este bromelaina

Bromelaina este o enzimă proteolitică, adică o enzimă care descompune proteinele în molecule mai mici, cum ar fi aminoacizii. Această enzimă este găsită în ananas, mai ales în partea tulpinii și coaja fructului. Consumul de ananas sau suplimente de bromelaină poate ajuta la digestia proteinelor, reducând durerea, inflamația și umflarea în cazul unor afecțiuni digestive.

Bromelaina poate ajuta la digestia proteinelor prin descompunerea acestora în peptide și aminoacizi, care pot fi mai ușor asimilați de organism. De asemenea, bromelaina poate ajuta la reducerea inflamației și a umflăturilor, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu afecțiuni digestive inflamatorii.

 

Știai că bromelaina are beneficii digestive?

Aceasta este utilizată în suplimente alimentare și medicamente datorită proprietăților sale antiinflamatoare, digestive și de vindecare a rănilor. Bromelaina este considerată una dintre cele mai utile enzime digestive, deoarece ajută la descompunerea proteinelor în peptide și aminoacizi mai mici, ceea ce poate facilita procesul de digestie și poate reduce balonarea și flatulența. De asemenea, bromelaina poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii, fiind utilizată pentru tratarea artritei și a altor afecțiuni inflamatorii.

 

Cum acționează aceasta ca enzimă digestivă?

Bromelaina acționează ca o enzimă digestivă prin descompunerea proteinelor în peptide și aminoacizi mai mici. În organism, proteinele sunt descompuse în mod normal în stomac și intestine de către alte enzime digestive, cum ar fi pepsina și tripsina, dar bromelaina poate suplimenta această activitate.

Bromelaina ajută la scindarea lanțurilor lungi de proteine în peptide mai mici și în aminoacizi, facilitând astfel absorbția lor în organism. În plus, bromelaina poate ajuta la descompunerea proteinelor care nu au fost digerate complet, prevenind astfel balonarea și alte probleme digestive asociate.

De asemenea, se crede că bromelaina poate îmbunătăți absorbția nutrienților din alimente, inclusiv a proteinelor, prin creșterea activității enzimelor digestive. Aceasta poate duce la o digestie mai eficientă și o mai bună utilizare a nutrienților din alimente.

 

Asigură activitatea diuretică și proteolică

Bromelaina este cunoscută pentru proprietățile sale diuretice și proteolitice.

Proprietățile diuretice ale bromelainei se datorează capacității sale de a spori producția de urină. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele care suferă de retenție de apă sau de alte afecțiuni care necesită eliminarea apei în exces din corp.

Scade inflamația colonului și reduce secreția de citokine pro-inflamatorii

Studiile sugerează că bromelaina poate avea efecte benefice în reducerea inflamației colonului și în scăderea secreției de citokine pro-inflamatorii.

Citokinele sunt molecule semnalizatoare care ajută la reglarea sistemului imunitar și la producerea unei reacții inflamatorii în organism. În cazul unor afecțiuni inflamatorii ale colonului, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, nivelul citokinelor pro-inflamatorii este crescut, ceea ce poate agrava inflamația și simptomele asociate.

Contribuie la vindecarea țesuturilor din tractul gastro-intestinal

Bromelaina poate contribui la vindecarea țesuturilor din tractul gastro-intestinal datorită proprietăților sale proteolitice și antiinflamatorii. Aceste proprietăți pot ajuta la reducerea inflamației și la accelerarea procesului de vindecare în cazul leziunilor gastro-intestinale.

Reduce senzația de balonare și flatulență

Bromelaina poate ajuta la reducerea senzației de balonare și flatulență, datorită capacității sale de a spori digestia și de a reduce inflamația în tractul gastrointestinal.

Unul dintre motivele principale ale balonării și flatulenței este faptul că alimentele rămân nedigerate în stomac și în intestine, ceea ce duce la producerea excesivă de gaze. Bromelaina ajută la descompunerea alimentelor și la accelerarea procesului de digestie, astfel încât alimentele să fie eliminate mai rapid din tractul gastrointestinal, reducând astfel riscul de balonare și flatulență.

Asigură o digestie mai bună

Bromelaina poate ajuta la asigurarea unei digestii mai bune prin sprijinirea procesului de descompunere a alimentelor și a absorbției nutrienților.

Bromelaina este o enzimă proteolitică, ceea ce înseamnă că ajută la descompunerea proteinelor din alimente. Aceasta poate fi benefică în special pentru persoanele care au probleme cu digestia proteinelor sau care urmează o dietă bogată în proteine. Prin descompunerea proteinelor, bromelaina poate ajuta la reducerea disconfortului și a simptomelor asociate cu digestia proteinelor, cum ar fi balonarea și gazele intestinale.

În plus, bromelaina poate ajuta la asigurarea unei absorbții mai bune a nutrienților prin descompunerea alimentelor în particule mai mici, ceea ce le face mai ușor de absorbit de către organism.

 

Precauții și efecte secundare

Deși bromelaina poate fi benefică pentru sănătatea digestivă, există și anumite precauții și efecte secundare asociate cu utilizarea sa.

Printre posibilele efecte secundare ale bromelainei se numără greața, vărsăturile, diareea și iritația pielii. Persoanele care iau anticoagulante sau alte medicamente trebuie să consulte medicul înainte de a lua bromelaina, deoarece aceasta poate crește riscul de sângerare și poate interacționa cu alte medicamente.

De asemenea, bromelaina poate provoca reacții alergice la unele persoane, în special la cele care sunt alergice la ananas sau la alte fructe tropicale.

Precautii si efecte secundare

Când este indicat consumul de bromelaină?

Bromelaina poate fi indicată în următoarele cazuri:

 1. Digestie dificilă sau balonare: bromelaina poate ajuta la descompunerea proteinelor din alimente și la reducerea simptomelor de balonare și gaze intestinale.
 2. Inflamația sau durerea: unele studii sugerează că bromelaina poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu artrita și alte afecțiuni inflamatorii.
 3. Imunitatea și sănătatea sistemului respirator: bromelaina poate ajuta la reducerea inflamației și la stimularea sistemului imunitar, ceea ce poate fi benefic în cazul răcelilor, gripei sau altor infecții respiratorii.
 4. Răni sau leziuni: bromelaina poate ajuta la reducerea inflamației și la accelerarea procesului de vindecare în cazul unor răni sau leziuni.

 

Mod de utilizare și doze recomandate

Modul de utilizare și dozele recomandate de bromelaină pot varia în funcție de produs și de scopul utilizării. În general, este recomandat să urmați instrucțiunile de pe ambalaj sau să urmați recomandările medicului dumneavoastră.

Bromelaina poate fi consumată sub formă de supliment alimentar, care este disponibil în capsule, tablete sau pudră. De asemenea, bromelaina poate fi găsită și în ananas proaspăt sau în suc de ananas, deși concentrația de bromelaină din aceste surse poate varia și poate fi mai puțin eficientă decât suplimentele alimentare.

 

Suplimente naturiste cu bromelaină

Herbagetica vă prezintă o gamă de vitamine și minerale care conțin extractul pur de Bromelaină, printre care: BROMELAINA & PAPAINA, un supliment natural sub formă de capsule, care combină bromelaina și papaina, o altă enzimă digestivă extrasă din papaya. Acest produs este destinat pentru susținerea digestiei și a proceselor metabolice.

Un alt produs Herbagetica care conține bromelaină este GUTAPRIM, un complex de plante și enzime digestive care susține sănătatea tractului gastro-intestinal și a sistemului imunitar.

 

BROMELAINA & PAPAINA

Produsul Bromelaina & Papaina conţine un mix intens de enzime digestive proteolitice specializate în descompunerea proteinelor din alimente. Bromelaina & Papaina conține enzime digestive din surse 100% naturale: Bromelaină 1250 GDU/capsulă extrasă din Ananas, Papaină 40.000 TU/capsulă extrasă din Papaya.

Bromelaina&Papaina asigură, prin conținutul ridicat de enzime naturale, buna digestie a proteinelor. Bromelaina conține un mix enzimatic propriu format din proteinaze și proteaze care descompun proteinele din alimente. Bromelainaacționează eficient pentru o digestie bună, combaterea balonării și flatulenței. Este benefică în caz de constipație, căci reduce inflamația din colonPapaina descompune moleculele de proteine în fragmente mai mici numite peptide, care se transformă la rândul lor în aminoacizi. Reduce problemele digestive, precum balonarea și constipația. Este în mod special benefică persoanelor care au un deficit de suc gastric.

Administrarea concomitentă a celor două tipuri de enzime, Bromelaina&Papainaacționează eficient pentru digestia corectă a alimentelor bogate în proteine (carne, ouă etc.)

 

GUTAPRIM

GutaPrim are o formulă de excepție cu 19 extracte premium pentru eliminarea excesului uric, susținerea funcțiilor rinichilor, eliminarea toxinelor, digestia proteinelor/purinelor și reducerea inflamației articulare.

 1. Elimină excesul de acid uric
 • reduce formarea și acumularea cristalelor de acid uric
 • inhibă activitatea enzimelor care produc acid uric
 • stimulează procesul de eliminare a acidului uric prin aparatul urinar
 1. Antiinflamator articular
 • oprește activitatea unor enzime pro-inflamatoare specifice gutei
 • stimulează circulația sângelui în zonele inflamate de gută
 • oprește activitatea celulelor imunitare responsabile pentru menținerea inflamației
 1. Susține funcțiile rinichilor
 • stimulează funcțiile excretorii ale rinichilor, efect diuretic
 • crește volumul urinei și frecvența urinării
 1. Elimină toxinele
 • asigură procesele metabolice care duc la eliminarea toxinelor
 • curăță sângele de impurități
 • stimulează procesele de detoxifiere ale ficatului
 1. Asigură digestia proteinelor/purinelor
 • susține digestia alimentelor bogate în proteine/ purine: carnea roșie, fructele de mare, carnea de vânat, ficat, ton, sardine, păstrăv etc.

Cum poate bromelaina ajuta in procesul de digestie Bromelaina si GutaPrim

Un tratament naturist pentru digestie constă în consumul enzimelor digestive naturale papaina din papaya și bromelaina din ananas și pot fi luate sub formă de suplimente pentru a ajuta la descompunerea alimentelor și a stimula digestia. De asemenea menținerea unui program regulat de mese, cu porții moderate, poate ajuta la evitarea problemelor digestive precum balonarea și disconfortul abdominal.