Mănânci ca de obicei și faci la fel de multă mișcare, dar totuși te întrebi de ce pui câte un 1 kg în plus pe săptămână? Pe lângă asta, te simți și obosită, îți schimbi brusc dispoziția, iar libidoul este scăzut? S-ar putea să te confrunți cu probleme de tiroidă.
Știai că peste 20 de milioane de persoane au probleme de tiroidă, iar de cele mai multe ori acestea rămân nediagnosticate și netratate?
Tiroida este o glandă în formă de fluture localizată în gât și are un rol esețial în reglarea metabolismului și secreția de hormoni. Când este vorba de o insuficiență a hormonilor tiroidieni, numită hipotiroidism, procesul metabolic este încetinit, drept urmare apar simptome precum:
- Creșterea rapidă în greutatea
- Oboseala și extenuare
- Tulburări de somn
- Căderea părului
- Schimbări ale dispoziției
- Stări de depresie sau furie
- Dureri musculare și articulare
- Pierderea apetitului sexual
- Ciclu menstrual neregulat
Principalele cauze ale hipotiroidismului:
- Inflamarea tiroidei. Aceasta este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului. Se întămplă în momentul în care sistemul imunitar crede că celulele tiroidiene sunt dăunătoare și produce anticorpi pentru a le distruge. Drept urmare, tiroida se inflamează.
- Dieta necorespunzătoare. O alimenție săracă în nutrienți esențiali precum iod și seleniu, crește riscul de apariție al problemelor de tiroidă. Tiroida are nevoie de acești nutrienți pentru a produce hormoni.
- Stres ridicat. Stresul afectează echilibrul hormonal și este cauza principală a bolilor inflamatoare din organism. Stresul crește nivelurile de cortizol și adrenalină, acestea având o influență puternică asupra tiroidei.
- Sedentarismul. Sportul, mișcarea și o dietă sănătoasă ajută la menținerea sub control a nivelului de stres și totodată a echilibrului hormonal. Studii multiple au demonstrat faptul că oamenii care au o viață activă nu sunt supuși unui risc în ceea ce privește sănătatea tiroidei.
Ce mâncăm să ne tratăm?
Depistate din timp, problemele tiroidiene pot fi tratate în mod natural prin dietă, mișcare și suplimente alimentare din extracte naturale.
Cele mai bune alimente pentru tratarea hipotiroidismului sunt:
Peștele. Acizii grași Omega 3 EPA și DHA din pește ajută la reglarea nivelurilor hormonale și susțin buna funcționare a tiroidei.
Uleiul de cocos. Are efect antioxidant și antibacterial pentru a contracara efectele inflamației, crește imunitatea și îți echilibrează starea emoțională.
Algele marine. Sunt o sursă bogată de iod, ce ajută la prevenirea deficențelor ce cauzează probleme ale tiroidei.
Apa. Hidratarea este esențială pentru menținerea funcției digestive, prevenirea oboselii și a schimbărilor de temperament. Este important să bei minim 2 litri pe zi.
Alimente bogate în fibre. Persoanele care suferă de hipotiroidism se pot confrunta și cu probleme digestive. O dietă bogată în fibre îți echilibrează nivelul de zahăr din sânge și te ajută să îți menții o greutate normală.
Fructe și legume. Acestea sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la reducerea inflamației, menținerea echilibrului hormonal și a greutății.
Schemă de tratament:
Seleniu Organic – 3 capsule/zi
Cordyceps 10/30/1 – 2 capsule / zi
Tratamentul se urmează timp de 3 luni, fară pauză și se asociază cu o dietă corespunzătoare și mișcare.