raceala, gripa, viroze, sistem imunitar, sezon rece, iarna, toamna, tuse

Cum ne pregătim din timp sistemul imunitar pentru răceli, gripe și viroze?

În lunile de toamnă și de iarnă tendința organică a tuturor este de a petrece mai mult timp în interior, chiar și în grupuri restrânse. Încep școlile, cursurile universitare, munca la birou se intensifică, iar aproape de sărbători încep petrecerile. În plus, tranziția de la sezonul cald la cel rece crează schimbări ale proceselor metabolice, un stres în plus pentru organism și poate chiar sensibilizarea sistemului imunitar.

Ne propunem să începem fortificarea sistemului imunitar din timp, pentru a fi pregătiți de provocările sezonului rece.

Pași de urmat pentru pregătirea din timp a sistemului imunitar

Creează-ţi o dietă bogată în nutrienți

Din fericire, bogăţia de fructe și legume care se coc toamna ne oferă o varietate mare de nutrienți. Merele sunt bogate în antioxidanţi care au rolul de a proteja celulele noastre. Strugurii sunt și ei bogați în antioxidanți și ajută la reducerea inflamației, protecție cardiovasculară, articulară și îmbunătățirea funcțiilor creierului. Sfecla aduce un aport mare de acid folic, potasiu și mangan, reducând apariția bolilor de inimă și de ficat. Dovlecii sunt bogați în Omega 3 și Vitamina A, iar nucile au efect antiinflamator, au un aport mare de vitamine B și scad colesterolul.

Așadar, include în dieta ta cât mai multe astfel de fructe și legume. Aportul nutrițional oferit de ele fortifică sistemul imunitar, reduc inflamația din corp și previne apariția răcelii, gripei sau a alergiilor.

Mănâncă cea mai bogată masă a zilei la prânz

Sistemul digestiv este în activitate maximă în miezul zilei, deci este recomandat ca masa cea mai importantă să o servești atunci.

Când apune soarele, digestia încetinește, iar în lunile reci, când soarele apune mult mai repede, și metabolismul digestiv încetinește mai repede. Dacă servești o masă foarte bogată, seara, secrețiile gastrice sunt insuficiente și crește rezistența la insulină – capacitatea de a procesa zahărul din corp. Disconfortul creat de o masă târzie îți creează un somn agitat, care afectează la rândul său rezistența sistemului imunitar.

Dormi mai mult

7-8 ore de somn pe noapte sunt prioritare pentru un sistem imunitar puternic. Pe timpul somnului are loc regenerarea în etape a fiecărui organ și sistem din corp, inclusiv la nivel de imunitate. Deși de multe ori avem un program de muncă haotic, cu multe ore petrecute la birou sau pe teren, încearcă să dormi în intervalul orar 22:00 – 06:00.

Pentru un ajutor în plus în relaxarea sistemului nervos și inducerea somnului poți opta pentru un complex de plante cu efect sedativ:

  • Ashwagandha relaxează sistemul nervos și reduce efectele stresului de peste zi
  • Passiflora reduce stările de anxietate și induce somnul
  • Valeriana combate insomniile

Redu nivelul de stres

Teama, stările de anxietate, stările emoționale puternice afectează direct buna funcționare a sistemului imunitar. Generează în cascadă probleme de somn, oboseală cronică sau probleme digestive. Se exercită o presiune în plus pe organism care nu va mai face față în fața unui agent patogen precum o bacterie sau un virus. Persoanele cu un nivel ridicat de anxietate și stres au o predispoziție ridicată pentru alergii, răceli și gripe.

Este greu să elimini în totalitate factorii care îți declanșează stresul, cum ar fi locul de muncă, schimbările cu impact social sau evenimente tragice în familie. Dar, printr-o nutriție corectă, odihnă, mișcare fizică și meditație, poți controla nivelul de stres la care ești expus.

Încearcă să introduci în rutina ta și plante specializate cu efecte antistres:

  • Rhodiola scade nivelul de cortizol, hormonul stresului
  • Astragalus crește rezistența organismului la stres și stimulează sistemul imunitar
  • 5-HTP extras din planta Griffonia simplicifolia, ajută în depresii și anxietate

Atenție în plus dacă ai afecțiuni preexistente

Organismul nostru funcționează ca un tot unitar și orice afecțiune preexistentă creează și o vulnerabilitate a sistemului imunitar. Astfel, persoanele cu diabet, tensiune arterială ridicată sau afecțiuni hepatice trebuie să fie mult mai atente la rezistența sistemului imunitar și să se protejeze din timp.