Chlorella este o alga verde, unicelulara, ce creste in apele dulci si contine cea mai mare cantitate de clorofila din regnul vegetal. Chlorella (greaca veche – Chlorella pyrenoidosa, unde “chloros” inseamna verde si “ella” inseamna mic) este foarte bogata in minerale, mai ales in calciu, fier, mag­neziu, fosfor, potasiu si zinc. Nici vitaminele nu lipsesc din aceasta alga, in ea regasindu-se vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, B10, B12, C, E si K.

Ce “puteri” magice are aceasta alga? Stimuleaza sistemul imunitar prin producerea de interferon, stimuleaza activitatea macrofa­gelor, a celulelor T si a factorului de necroza tumorala, micsoreaza nivelul colesterolului in sange, inhiba cresterea celulelor tumorale, absoarbe si elimina din organism saruri ale metalelor grele (plumb, mercur, cadmiu), prin continutul de clorofila, radioprotector.

Extractul de Chlorella este folosit ca si adjuvant in Hepatita virala A, B, C – se iau cate 4-6 capsule pe zi, in cure de 60 de zile, urmate de alte 15 zile de pauza. Diabet si colesterol marit – cu 10 minute inainte de fiecare masa, se administreaza cate o capsula de Chlorella. Colita ulcerativa – se tin cure, cu o durata de 20-30 de zile, timp in care se iau cate 6 capsule pe zi. Refacere dupa interventii chirurgicale, fracturi, traumatisme – se iau cate 4-6 capsule pe zi, in cure de 30-60 de zile. Chiar si oboseala cronica poate fi tratata cu alga Chlorella, sau imbunatatirea vederii, ori marirea imunitatii – se iau cate patru capsule pe zi, in cure de 30 de zile, urmate de alte 15 zile de pauza, dupa care administrarea se poate relua.

Un studiu japonez realizat la Universitatea Medicala Kanazawa, Japonia, in anii 80, arata ca alga Chlorella stimuleaza producerea de interferon, activitatea macrofagelor, a celulelor T si a factorului de necroza tumorala, ceea ce o fac pe alga Chlorella sa fie un bun imunostimulent.

Avem foarte multe motive pentru care putem lauda aceasta alga verde, Chlorella, precum faptul ca este un antitumoral – cercetarile de medicina experimentala facute in laboratoare sud-coreene, in anul 2008, au pus in evidenta faptul ca doua principii active din Chlorella, vioxantina si luteina, inhiba dezvoltarea tumorilor si induce moartea programata a celulelor maligne. Chlorella

Un alt rol important pe care il joaca alga Chlorella este cel antiastmatic – principiile active din aceasta alga reduc sensibilitatea alergica si moduleaza raspunsul imun. De asemenea este si un bun antioxidant – contine aproape toate vitaminele cu efect antioxidant, dar si un asa-numit FACTOR ANTI-ÎMBATRANIRE prescurtat CGF (din engl. Chlorella Growth Factor – Factorul de Crestere Chlorella), care stimuleaza cresterea, dezvoltarea si reinnoirea constanta a celulelor normale si a tesuturilor organismului uman.

Chlorella este un bun antidiabetic si hipocolesterolemiant – un studiu facut pe pacienti umani, cu valori marite ale colesterolului total, a analizat efectele administrarii vreme de 16 saptamani a acestei alge. Analizele facute la sfarsitul acestui interval de timp, au aratat ca nivelul colesterolului si al glicemiei a revenit la normal la pacientii care luau alga, comparativ cu grupul martor. Mai mult, fluctuatiile foarte mari ale nivelului de glucoza din sange, depistate la unii pacienti, s-au echilibrat pe parcursul ingerarii sistematice a Chlorella.

Rolul antiviral al Chlorellei a fost sustinut de studiile realizate inca din anii ’70, de catre cercetatorii T. Fukada si M. Hoshino, au pus in evidenta secretia, de catre diferitele varietati de Chlorella, a unor substante care blocheaza replicarea virusilor in organism.

Chelator al metalelor grele din organism – un studiu de medicina experimentala japonez, realizat în anul 2008, a aratat ca tratamentul cu Chlorella scade nivelul de plumb din sange, dar si din tesuturi. Studii germane, au aratat aceleasi efecte, referitor la mercur.

Alga verde are efecte benefice hipotensive, antiulceroase, echilibrante hormonale, radioprotectoare (protejeaza organismul contra radiatiilor nocive), depurative, accelereaza procesele de vindecare in organism (inclusiv in cazul ranilor, interventiilor chirurgicale).

În formă uscată, proporția substanțelor nutritive este: 45% proteine, 20% carbohidrați, 20% grăsimi, 5% fibre alimentare și un procent enorm, adică: 10% minerale în formă organică și vitamine.

Chlorella este fara doar si poate un miracol al naturii si o planta pe care toata lumea ar trebui sa o aiba in casa pentru energizare si detoxifiere.