Suntem cu toții familiarizați cu beneficiile pe care le are o cură de detoxifiere. Reglarea metabolismului și a tranzitului intestinal, refacerea nivelului de energie sau scăderea în greutate sunt doar câteva. Dar, ce se întâmplă mai exact în corpul nostru pe durata unei astfel de cure?

În esență, detoxifierea este un proces ce are loc în mod continuu în corp, proces prin care se neutralizează și se elimină substanțele toxice. Detoxifierea intră în responsabilitatea ficatului, și pentru că are loc în fiecare zi, nici nu ne dăm seama că se întâmplă. Dar, din cauza acumulării de chimicale din mâncare, apă și aer, a lipsei de mișcare și a stresului cotidian, organismul nu reușește să elimine toxinele suficient de repede. Prin urmare, de cel puțin două ori pe an se recomandă o cură de detoxifiere.

Care sunt etapele unei cure de detoxifiere?

În prezent, o cură de detoxifiere implică un plan nutrițional specific susținut de suplimente pe baza de plante. Necesarul nutrițional se stabilește în funcție de cele 3 etape ale detoxifierii:

  1. Eliminarea toxinelor

Prima parte a unui program de detoxifiere implică reducerea cantității de chimicale ingerate. Acest fapt presupune evitarea alimentelor procesate, a celor bogate în zaharuri, a băuturilor răcoritoare și alcoolice. 

Este etapa în care sistemul tău digestiv are nevoie de pauză pentru a se reface, iar corpul tău va canaliza mai multă energie spre procesul de curățare.

  1. Creșterea aportului de nutrienți

Pe măsură ce sunt eliberate toxinele acumulate în ficat, apare riscul ca acestea să devină periculoase și să afecteze alte organe din corp.  Aici apare nevoia unui aport ridicat de substanțe ce vor hrăni și proteja organismul:

  • Enzimele susțin procesul de digestie și absorbția nutriențiilor
  • Vitamine și minerale sunt necesare pentru a da corpului energie pe durata curei
  • Antioxidanții neutralizează efectele pe care le pot avea toxinele rezultate din prima etapă
  • Carbohidrații produc energie
  • Clorofila din chlorella și spirulină purifică sângele și ajută la oxigenarea organelor interne
  • Fibrele curăță intestinele de toxine și bacterii
  1. Susținerea organelor suport

Procesul de detoxifiere este susținut de mai multe organe din corp, în mod special de ficat. Cea mai mare contribuție a sa are loc în prima etapă când filtrează și elimină toxinele acumulate. Drept urmare, se recomandă suplimentarea dietei cu substanțe ce stimulează regenerarea hepatică. Silimarina extrasă din planta de armurariu are capacitatea de a produce celule hepatice noi și de a proteja ficatul de leziuni.

În a doua etapă, are loc eliminarea toxinelor din corp prin sistemul gastro-intestinal. Majoritatea dietelor de detox includ în planul nutrițional un aport bogat de fibre pentru a ajuta la curățarea intestinelor.

Substanțele toxice se pot elimina și prin piele, din acest motiv este bine să o exfoliezi periodic și să mergi mai des la sauna. Astfel, crește eficiența prin care corpul elimină toxinele. Iar ca beneficiu în plus, tenul tău va arăta mult mai bine. 

În concluzie, o cură de detoxifiere urmată corect și repetată periodic, poate fi văzută ca o investiție pe termen lung pentru sănătatea ta. Scăderea cantității de toxine din organism previne apariția bolilor cronice cauzate de expunerea pe termen lung la factorii poluanți prezenți în mediul înconjurător.