Nodulii tiroidieni reprezintă modificări în structura normală a glandei tiroide. Acești noduli pot apărea de o parte și de alta a glandei, și pot fi vizibili sau se pot simți la palapare, în timp ce alții pot fi ascunși în țesutul glandular. Aceștia din urmă pot fi depistați doar în urma unui control ecografic.

Majoritatea nodulilor au formă benignă (aproximativ 95% din cazuri) și sunt întâlniți cu o frecvență mai mare în rândul femeilor și al persoanelor de vârsta a treia.

Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt asimptomatici și nesesizabili. Există însă și cazuri în care, aceștia sunt însoțiți de simptome precum:

  • durere la nivelul gâtului
  • dificultate de respirație și înghițire
  • simptome de hipertiroidism (nervozitate, tahicardie, transpirații, scădere în greutate)
  • hipotiroidism (astenie, depresie, disfuncții ale memoriei, constipație, senzație de uscăciune a pielii, senzație de frig).

Cauze ale apariției nodulilor tiroidieni

Fiind frecvent întalniți în rândul populației, nu întotdeauna se poate preciza cu exactitate cauzele apariției nodulilor tiroidieni. Există însa anumiți factori care cresc riscul ca o persoană să dezvolte acest tip de afecțiune:

  • Deficitul de iod: la nivel mondial, deficitul de iod reprezintă principala cauză de apariție a nodulilor tiroidieni. În România, aproximativ 2/3 din teritoriul țării este cunoscut ca fiind zonă cu deficit moderat de iod
  • Iradierea: de natură terapeutică (folosită în tratamentul unor boli) sau accidentală (explozii nucleare), în special dacă expunerea la radiații a avut loc în copilărie
  • Ereditatea: riscul apariției nodulilor tiroidieni este mai mare la persoanele care au rude de sânge – în special de gradul I care prezintă acest tip de afecțiuni.

Remedii Herbagetica pentru tratarea disfuncțiilor glandei tiroide

Seleniul Organic este un mineral esențial pentru menținerea funcției glandei tiroide.

În plus, datorită acţiunilor sale apoptotice şi de reparare a ADN-ului, precum şi a efectelor benefice asupra sistemelor endocrin şi imun, dar şi a proprietăţilor antioxidante, Seleniul este important în prevenirea şi tratarea cancerului.

seleniu

Curcumin95 C3 complex este un extract standardizat din Curcuma longa cu minim 95% curcuminoide, unul dintre cele mai puternice și intense extracte din lume. Acțiunile sale puternic antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene îl recomandă ca unul dintre cele mai eficiente extracte naturale cunoscute.

Datorită proprietăților sale puternic antioxidante, curcuminul favorizează funcționarea normală a glandei tiroide, mai mult de atât are capacitatea de a reface structura organelor afectate de disfuncțiile tiroidiene.

Curcumin95 C3 complex

Sănătatea glandei tiroide este esențială pentru sănătatea și echilibrul întregului organism.