Antioxidanții sunt substanțe nutritive care protejează celulele organismului de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Distrugerea celulelor provocată de radicalii liberi este considerată a fi factorul determinant în procesul înaintării în vârstă și în evoluția bolilor.
O dietă echilibrată alcatuită din alimente crude, organice, în special fructe și legume poate furniza organismului nutrienții și antioxidanții necesari pentru obținerea și menținerea unei sănătăți optime.
Sucurile de legume reprezintă cea mai sănătoasă băutură antioxidantă.
În topul celor mai importanți antioxidanți se găsesc betacarotenul, resveratrolul, vitamina C, vitamina E, zincul și seleniul.
Cea mai mare cantitate de betacaroten se găsește în: broccoli, spanac, roșii, caise, sparanghel, sfeclă roșie, morcovi, mango, piersici, prune, dovleac, cartofi dulci, etc.
Resveratrolul este un antioxidant ce oferă protecție creierului și sistemului nervos. Acesta se găsește în cantități mari în struguri, afine, mure, merișoare, ceapă roșie, sfeclă roșie, fasole neagră, cacao, vin roșu, etc. Resveratrolul este foarte eficient în combaterea îmbătrânirii premature, fiind denumit și “fântâna tinereții”.
Vitamina C se găsește în cantități mari în pătrunjel, citrice, fructe de măceșe, broccoli, varză de Bruxelles, ardei iuți, ardei roșii, pepene galben, fructe de pădure, conopidă, nectarine, etc.
Cele mai bogate surse de vitamina E sunt broccoli, nuci, germeni de grâu, avocado, gălbenuș de ou, semințe de floarea-soarelui, spanac, ardei roșu, morcovi, etc.
Zincul îl găsim în carne de pasăre, carne roșie, nuci, fructe de mare, cereale integrale., fasole uscată, etc.
Seleniul se găsește în carne de vită, ton, carne de pasăre, cereale integrale, nuci, fructe de mare, etc.
Ceaiul verde este bogat în polifenol, care este un antioxidant de 100 de ori mai puternic decât vitamina C.
Cu toate acestea, o alimentație bogată în antioxidanți nu va avea efecte maxime dacă nu este combinată și cu un stil de viață echilibrat.
Activitățile sportive moderate măresc capacitatea organismului de a produce antioxidanți. Trebuie totuși să fim atenți la exercițiile fizice foarte intense, care suprasolicită inima, deoarece acestea produc organismului un puternic stres oxidativ și micșorează capacitatea acestuia de a produce antioxidanți.