Într-o lume în care nivelul nostru de stres este în continuă creștere, expunerea la lumina naturală a soarelui în aer liber se diminuează, iar tehnologia ne solicită constant, nu este deloc surprinzător faptul că atât de multe persoane au probleme de somn. Dar, ce înseamnă să ai probleme de somn și care sunt efectele negative?

Insomniile, dificultatea de a adormi, trezirile frecvente în timpul nopții care te împiedică să dormi cel puțin 7 ore legat, sunt catalogate ca fiind probleme de somn. Dacă ești o persoană care în mod regulat doarme mai puțin decât cantitatea recomandată de somn (min. 7-8 ore/noapte), atunci riști să ai mari probleme de sănătate pe diverse planuri. Acestea te pot afecta mental, dar și fizic și vorbim de: oboseală, deficit de anteție, pierderea productivității la locul de muncă, iritabilitate, probleme în relația de cuplu sau risc mai mare de deces din cauza bolilor de inima sau imunitare declanșate pe fondul lipsei de somn.

Ce se întâmplă în corp dacă ai somnul întrerupt, dormi prea puțin sau chiar deloc?

Deficiența de somn poate influența negativ starea ta de spirit, relațiile interumane sau eficiența ta la locul de muncă. Cele mai frecvente efecte negative ale problemelor de somn includ:

  • Risc ridicat de boli cronice: hipertensiune, diabet, depresie, cancer sau boli cardiovasculare;
  • Dificultăți de concentrare și memorare;
  • Lipsa de motivație care se poate transforma în stări de depresie, anxietate și izolare;
  • Sedentarism care poate contribui la creșterea în greutate;
  • Creșterea poftei de mâncare generată de nevoia corpului pentru un plus de energie;
  • Stare generală tristă, negativă, iritabilitatea sau depresie. Persoanele care nu au dorm suficient se simt mai “bătrâni”, copleșiți, supărați, frustrați și îngrijorați.

Obținerea unui somn eficient este o parte vitală și dinamică a unui stil de viață sănătos. Organismul are nevoie de o odihnă adecvată în fiecare noapte pentru: consolidarea sistemului imunitar, regenerarea țesuturilor deteriorate, digestie, detoxifiere, echilibrul hormonal și menținerea sănătății cognitive.

5 remedii naturale pentru tratarea problemelor de somn:

Cele mai bune soluții care te pot ajuta să obțineți un somn de calitate includ ajustarea tipului de lumină la care te expuni zilnic, gestionarea factorilor de stres, modificarea dietei și stabilirea unei rutine de somn. În completarea modificărilor stilului de viață poți apela și la remedii naturale pentru combaterea stresului și inducerea unui somn liniștit. Cele mai bune plante antistres și sedative naturale sunt:

  1. Plantele adaptogene. Acestea sunt plante specializate în creșterea rezistenței organismului la preț și a adaptării sale la situații stresante:
  • Ashwagandha, Ginseng Indianfiind recunoscut ca neuroprotector, calmant pentru sistemul nervos și reglator hormonal. Folosită de peste 5 000 de ani în medicina Ayurveda, Ashwagandha susține organismul în situații de stres, oboseală și anxietate. Se recomandă persoanelor cu un stil de viața modern și stresant și celor cu probleme de somn, anxietate, exces de cortizol și/sau probleme de fertilitate.
  • Rhodiola fiind un excelent tonic natural sporește activitatea bioelectrică a creierului, îmbunătăţeşte memoria și sporește energia creierului.De asemenea, accelerează recuperarea după munca grea, reglează ciclul menstrual și stabilizează funcțiile endocrine.
  • Griffonia Simplicifolia este o plantă foarte bogată în 5-hidroxitriptofan (5-HTP), o moleculă convertită de organismul uman în serotonină, hormonul „fericirii”.
  1. Passiflora conţine flavonoizi, steroli, cumarine, maltol, acid clorogenic, ulei volatil şi alcaloizi care contribuie la reducerea anxietăţii, prin interacţiunea cu anumiţi receptori din creier, astfel producând relaxare. Totodată, contribuie la combaterea insomniei, induce starea de relaxare şi aduce un somn liniştit.
  2. Roinița face parte din plantele care ajută la combaterea insomniei, armonizând stările psihoemoţionale. Astfel, prin efectele sale asupra organismului, Roiniţa îmbunătăţeşte durata şi calitatea somnului.
  3. Magneziul marin sau mineralul „mineralul bunei dispoziţii” are capacitatea de a relaxa sistemul nervos şi de a controla starea generală de bine. În egală măsură, magneziul este responsabil şi pentru secreţia de melatonină, fapt care asigură un somn de calitate.
  4. Extractul de hamei este recunoscut ca remediu naturist în combaterea insomniei cronice datorită efectelor sale calmante, sedative şi hipnotice, asigurând astfel un somn liniştit, calm, sănătos şi odihnitor, fără să creeze însă dependenţă sau efecte secundare.