lectura de 8 minute

 

Ce este bromelaina?

Bromelaina este o enzimă proteolitică naturală care se găsește în ananas. Această substanță a fost descoperită în 1891 și este utilizată de secole în medicina tradițională din America Centrală și de Sud pentru proprietățile sale antiinflamatorii și digestiv-promotoare.

Bromelaina este compusă din mai multe enzime proteolitice, inclusiv bromelaina și ananain, care ajută la descompunerea proteinelor în aminoacizi mai mici și alte substanțe care pot fi absorbite de către organism.

În plus, bromelaina a fost utilizată și pentru alte scopuri terapeutice, precum sprijinirea sistemului imunitar, tratarea infecțiilor, ameliorarea simptomelor astmului și promovarea pierderii în greutate. Aceste efecte benefice sunt atribuite proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante.

Bromelaina este disponibilă sub formă de supliment alimentar, extract sau capsule, dar poate fi găsită și în ananas proaspăt sau suc de ananas.

 

Care sunt beneficiile bromelainei pentru organism?

Ce este bromelaina si cum functioneaza, beneficii

Bromelaina are multiple beneficii pentru organism, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antioxidante și digestive. Mai jos sunt prezentate câteva dintre cele mai importante beneficii ale bromelainei:

Asigură o bună digestive

Bromelaina poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, deoarece această enzimă proteolitică ajută la descompunerea proteinelor și a altor substanțe din alimente, astfel încât acestea să fie absorbite mai ușor de către organism. Bromelaina poate ajuta, de asemenea, la reducerea balonării și a disconfortului abdominal asociate cu indigestia.

În plus, bromelaina poate ajuta la reducerea refluxului gastroesofagian și la îmbunătățirea simptomelor sindromului de colon iritabil, precum diareea, constipația și balonarea.

Reduce durerea și inflamația la nivelul articulațiilor

Bromelaina are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce o face un remediu natural eficient împotriva durerii și inflamației la nivelul articulațiilor. Studiile au arătat că bromelaina poate ajuta la reducerea simptomelor de artrită, precum durerea, rigiditatea și umflarea articulațiilor.

De asemenea, bromelaina poate fi utilă și în cazul altor afecțiuni care sunt asociate cu inflamația, precum astmul, alergiile și sindromul de colon iritabil.

Ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare

Bromelaina poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare prin mai multe mecanisme. În primul rând, această enzimă proteolitică poate ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ, două factori importanți în dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

De asemenea, bromelaina poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge, ceea ce poate reduce riscul de ateroscleroză și boli de inimă.

Un alt mod prin care bromelaina poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare este prin reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge, prin prevenirea agregării plachetare.

Contribuie la recuperarea mai rapidă după intervenții chirurgicale și leziuni

Bromelaina poate fi utilă și în procesul de recuperare după intervenții chirurgicale sau leziuni. Această enzimă proteolitică poate ajuta la reducerea inflamației și a edemului, ceea ce poate îmbunătăți vindecarea și reducerea timpului de recuperare.

În plus, bromelaina poate ajuta la reducerea durerii și a disconfortului post-operatoriu, ceea ce poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului în perioada de recuperare.

De asemenea, studiile au arătat că bromelaina poate ajuta la reducerea riscului de complicatii post-operatorii, cum ar fi infectiile și hemoragiile.

Sprijin pentru astmatici

Studiile sugerează că bromelaina poate fi benefică și pentru persoanele care suferă de astm bronșic. Astmul este o afecțiune inflamatorie a căilor respiratorii, caracterizată prin inflamație, spasme ale musculaturii bronhice și obstrucție a fluxului de aer.

Bromelaina poate ajuta la reducerea inflamației și a edemului la nivelul căilor respiratorii, ceea ce poate reduce simptomele astmului, cum ar fi tusea, dispneea și sibilantele.

În plus, bromelaina poate ajuta la reducerea secreției de mucus și la îmbunătățirea funcției pulmonare, ceea ce poate reduce frecvența și severitatea episoadelor de astm.

 

Contraindicațiile consumului de bromelaină

Deși bromelaina are multe beneficii pentru sănătate, există și anumite contraindicații ale consumului de bromelaină. Iată câteva dintre cele mai importante:

Alergia la ananas

Dacă sunteți alergic la ananas sau orice alt fruct din familia bromeliaceae, este posibil să fiți și alergic la bromelaină. Alergia la bromelaină poate provoca simptome precum erupții cutanate, mâncărime, umflături sau dificultăți respiratorii. În cazul în care aveți o alergie cunoscută la ananas sau alte fructe din aceeași familie, ar trebui să evitați consumul de bromelaină.

Combinarea cu medicamente anticoagulante

Bromelaina poate reduce capacitatea sângelui de a se coagula, ceea ce poate crește riscul de sângerare. Dacă luați medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina sau aspirina, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua suplimente cu bromelaină.

 

Efecte secundare și riscuri ale consumului de bromelaină

Deși bromelaina este considerată sigură pentru consum în dozele recomandate, există câteva efecte secundare și riscuri asociate cu consumul excesiv sau utilizarea pe termen lung a bromelainei.

Tahicardie

Bromelaina poate crește ritmul cardiac și poate provoca tahicardie în cazul în care este consumată în cantități mari sau în combinație cu alte stimulante. Este important să respectați dozele recomandate de bromelaină și să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua bromelaină în cazul în care aveți probleme cu inima.

Reactii alergice

Bromelaina poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile la ananas sau la alte fructe din aceeași familie. Simptomele alergice pot include mâncărime, erupții cutanate, umflături și dificultăți respiratorii.

Urticarie

Consumul de bromelaină poate provoca și apariția urticariei în cazul în care sunteți sensibil la această substanță.

Greata / Balonare

Unii oameni pot experimenta greață sau balonare după consumul de bromelaină. Aceste simptome pot fi reduse prin consumul de bromelaină împreună cu alimente.

Dereglari ale tranzitului intestinal

În cazuri rare, consumul de bromelaină poate provoca diaree sau alte dereglări ale tranzitului intestinal. Dacă aveți probleme gastrointestinale, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua bromelaină.

 

Surse și forme de bromelaină

Ce este bromelaina si cum functioneaza, surse

Bromelaina este o enzimă proteolitică care poate fi găsită în principal în ananas (Ananas comosus). Acesta este extras din tulpina și frunzele plantei de ananas, dar și din fruct. În afară de ananas, bromelaina poate fi găsită și în alte fructe precum papaya și kiwi, precum și în alte plante, cum ar fi stem Bromelia.

Bromelaina este disponibilă în mai multe forme, cum ar fi comprimate, capsule, pudre și sucuri. Majoritatea suplimentelor de bromelaină sunt disponibile sub formă de capsule sau tablete și sunt vândute ca suplimente alimentare. Este important să cumpărați produse de calitate din surse de încredere pentru a vă asigura că obțineți o cantitate adecvată de bromelaină și pentru a evita contaminarea sau diluarea produsului.

 

Suplimente naturiste cu bromelaină

Suplimentele naturiste cu bromelaină sunt disponibile în diverse forme, cum ar fi capsule, tablete, pudre sau extracte lichide.

Suplimentele cu bromelaină sunt utilizate în principal ca adjuvante în tratamentul inflamațiilor, durerilor musculare și articulare, artritei și a altor afecțiuni inflamatorii, dar și pentru îmbunătățirea digestiei și sprijinirea sănătății sistemului cardiovascular. Unele studii sugerează că bromelaina poate fi utilă și pentru a îmbunătăți starea de spirit și a reduce anxietatea.

 

BROMELAINA & PAPAINA de la Herbagetica este un supliment alimentar sub formă de capsule vegetale, ce conține extracte standardizate de bromelaină și papaină. Aceste două enzime digestive naturale sunt cunoscute pentru proprietățile lor benefice pentru sănătatea digestivă.

Bromelaina este o enzimă proteolitică, adică ajută la descompunerea proteinelor în molecule mai mici, ceea ce facilitează absorbția nutrienților și eliminarea deșeurilor din organism. De asemenea, bromelaina are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, putând fi utilă în ameliorarea durerilor și inflamațiilor articulare, precum și în reducerea inflamațiilor la nivelul sistemului digestiv.

Papaina este o altă enzimă proteolitică, extrasă din papaya, care ajută la digestia proteinelor și la descompunerea acestora în aminoacizi esențiali. Papaina este, de asemenea, cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante, precum și pentru capacitatea sa de a ajuta la reducerea simptomelor digestive, cum ar fi balonarea, flatulența sau indigestia.

BROMELAINA & PAPAINA poate fi util în cazul unor afecțiuni digestive, cum ar fi indigestia, balonarea, flatulența sau constipația, dar și în cazul unor afecțiuni inflamatorii sau dureroase, precum artrita sau accidentele sportive. De asemenea, suplimentul poate fi util și în cazul unor afecțiuni respiratorii, precum astmul sau bronșita.

 

Produsul GutaPrim de la Herbagetica este un supliment alimentar natural care ajută la menținerea sănătății articulațiilor și la ameliorarea disconfortului asociat gutei. Acesta conține o formulă specială ce combina extracte din plante și vitamine esențiale. GutaPrim este recomandat persoanelor care suferă de gută sau de alte afecțiuni ale articulațiilor, precum și celor care doresc să își mențină sănătatea sistemului osos și articular.

 

Un alt supliment alimentar care conține o combinație de enzime digestive, printre care amilaza, proteaza, lipaza, celulaza, lactaza și Beta-glucanază, este Super Enzime Digestive. Super Enzime Digestive este utilizat pentru a îmbunătăți digestia și absorbția nutrienților, precum și pentru a reduce simptomele asociate cu indigestia, cum ar fi balonarea, flatulența și senzația de disconfort abdominal. De asemenea, poate fi folosit pentru a ajuta la digestia alimentelor bogate în proteine, cum ar fi carnea sau lactatele.

 Ce este bromelaina si cum functioneaza, produs

În concluzie, bromelaina este o enzimă digestivă prezentă în ananas care poate aduce numeroase beneficii organismului, cum ar fi îmbunătățirea digestiei, reducerea inflamațiilor și durerilor musculare și articulare, sprijinirea sănătății sistemului cardiovascular și ajutarea la recuperarea mai rapidă după intervenții chirurgicale și leziuni.

Pentru a beneficia de proprietățile benefice ale bromelainei și altor enzime digestive, te invităm să încerci suplimente naturale de calitate, cum ar fi cele menționate în acest articol: BROMELAINA & PAPAINA, GutaPrim și Super Enzime Digestive.