Inima este centrul sistemului cardiovascular, centrul emoțiilor și conștiința sufletului. Inima pompează sânge către toate celulele corpului, oferindu-le oxigenul de care au atâta nevoie. Afecțiunile cardiace și cardiovasculare sunt consecințe care apar atunci când inima și vasele de sânge nu mai funcționează așa cum trebuie. În unele cazuri, deși bolile de inimă par a fi ereditare, iar bunica, tatăl și vărul suferă de o astfel de boală, se poate ca fiul, de exemplu, să reducă în mod dramatic riscul de a trece prin asta. Din fericire, acestea se pot trata sau, după caz, se pot ameliora, prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos. Și este mai ușor decât crezi.

Potrivit unui studiu publicat în revista „European Heart Journal”, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa din cauza bolilor de inimă a scăzut cu peste 50% în mai multe state din Europa, începând din anii ’80. Din păcate, România nu se află pe această listă, iar la ora actuală, maladiile cardiovasculare rămân încă principalele cauze ale mortalităţii în rândul europenilor. (Sursă: http://goo.gl/La42Fn )

Afecțiunile cardiovasculare sunt foarte periculoase și este important să știi dinainte care sunt semnele și simptomele, căci ți-ar putea salva viața. Pe scurt, acestea ar putea fi:

-dureri în piept sau disconfort

-amețeli

-oboseală

-anxietate

-umflături ale gleznelor, feței, abdomenului

-dureri ale unui braț sau al ambelor

-puls neregulat

Multe dintre afecțiunile corpului uman, printre care și cele ale inimii au o strânsă legătură cu alimentația noastră de zi cu zi. Tu consumi ce este indicat pentru o inimă sănătoasă?

6 pași simpli pentru o inimă sănătoasă

-asigură-te că ai o dietă bogată în legume, fructe, cereale integrale și fibre

-mănâncă pește cel puțin de 2 ori/săptămână

-redu grăsimile; numai 30% din caloriile zilnice ar trebui să provină din grăsimi, consumă produsele fără grăsimi, cu 1% grăsime sau cu un grad scăzut de grăsime

-lasă-te de fumat

-redu consumul de sare din dieta ta

– fă mișcare zilnic

O metodă de a te asigura că dieta ta este așa cum am menționat mai sus este să împarți farfuria la fiecare masă în felul următor: jumătate legume, ¼ proteine de înaltă calitate și ¼ pește sau orice carne slabă.

Nu uita că ar trebui să-ți iei porția de nutrienți din alimente, antioxidanții și alte bunătăți pentru sănătatea inimii, ce le găsești în fructe de pădure, fasole și anghinare. Majoritatea pierd în greutate, urmând acești pași, dar a preveni să iei din nou în greutate înseamnă a preveni riscul unei boli de inimă. Așadar, poți împușca doi iepuri dintr-o lovitură.

Ai o rutină zilnică de exerciții? Dacă nu, ar trebui să ai, pentru a-ți menține sănătatea inimii.

Este ușor să te descurajezi din cauza exercițiilor, fie că nu ești o persoană prea activă, fie că ai deja un stil de viață încărcat și ultimul lucru de care ai nevoie când ajungi acasă este să faci mișcare. Dar nu este atât de greu precum pare; dacă reușești să fii la zi cu o dietă echilibrată, vei reuși să depui minimul de efort zilnic (cca. 30min/zi/5 zile pe săptămână), de care inima ta are nevoie. Mai greu e la început, până te obișnuiești.

Unele studii afirmă că a fi inactiv fizic este un factor de risc major, în dezvoltarea bolilor coronariene. Pe lângă prevenirea acestor factori de risc, mișcarea moderată ajută și la reglarea presiunii arteriale, prevenirea diabetului și menținerea unui nivel sănătos al colesterolului.

Știi care este un alt factor de risc ce stă în calea sănătății inimii tale?

Un stil de viață sănătos, prielnic inimii tale este mai mult decât a face zilnic mișcare și a respecta o anumită dietă. Cel mai periculos lucru pe care i-l poți face inimii tale este să fumezi. De la sine, fumatul de țigări crește riscul bolilor de inimă, dar înrăutățește și alți factori ce contribuie la apariția acestor boli:

-crește presiunea arterială

-crește tendința sângelui de a se coagula

-scade nivelul colesterolului bun

Dacă fumezi un pachet de țigări pe zi, riscul de a face un atac de inimă este de 2 ori mai mare decât al unui nefumător. Fiecare țigară la care renunți, contează. Începe prin a renunța la câte una pe zi, până renunți de tot. N-o să le ia mult corpului și inimii să ”culeagă” roadele acestei decizii. Schimbările încep să apară după minimum 20 minute, până la un an, când riscul unei boli cardiace coronariene este la jumătate din cea a unui fumător.

Există, de asemenea, și alți factori ce au un potențial periculos asupra inimii, factori pe care unii dintre noi îi ignoră, precum: anxietatea, depresia sau izolarea socială. Din fericire, și acești factori au un remediu.

Care e situația sănătății inimii în familia ta?

Există unii factori de risc în cazul bolilor cardiace, pe care nu îi poți controla, iar istoria familiei se numără printre aceștia. În cazul în care o rudă apropiată, precum mama, tata, sora sau fratele au avut probleme cardiace, atunci sănătatea inimii tale ar putea fi, de asemenea, supusă la un risc major. Deoarece preluăm jumătate din genele mamei, iar jumătate din ale tatălui, preluăm totodată și obiceiurile alimentare și cele ce privesc activitatea zilnică. În orice caz, tu îți poți crea propriile obiceiuri, diferite de ale părinților tăi, pentru a evita potențiale probleme și poți merge în mod regulat la un control medical.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înțelegi și să îl iei în calcul este faptul că există mulți factori care te supun la riscul unei boli, însă totul constă în puterea ta de a îi controla, prin a adopta un stil de viață sănătos, cât mai prielnic bunăstării inimii tale.

Știați că..

  • Râsul este un bun remediu pentru inimă? Specialiștii au demonstrat că  în momentul în care râzi se trimite cu 20% mai mult sânge în întregul corp, asigurându-i inimii tale o stare mai bună.
  • În medie, inima unui adult bate de 72 ori/minut, de 100.000 ori/zi, de 3.6000.000 ori/an și 2,5 bilioane de ori într-o viață?
  • Zilnic, inima creează suficientă energie pentru a conduce un camion pe o distanță de 30 km? Pe parscursul unei vieți, acesta este echivalentul distanței până la lună și înapoi.
  • Datorită faptului că are propriul impuls electric, inima poate continua să bată, chiar și atunci când este separată de corp, atâta timp cât este aprovizionată cu oxigen?
  • Egiptenii timpurii erau de părere că inima și alte organe majore ar avea propriile voințe și că s-ar muta în interiorul corpului?