A slăbi este un proces complex și dificil de urmat, mai ales dacă alegi metode drastice precum înfometarea și te expui la riscul de a te îngrășa la loc. O cură de slăbit sănătoasă poate fi abordată într-un mod mult mai prietenos pentru organismul tău prin a face schimbările corecte în alimentație. Iată ce alegeri culinare poți face pentru a slăbi înțelept și cel mai important, sănătos:

1. Înlocuiește alimentele bogate caloric cu cele cu mai puține calorii:

Alege ciocolata neagră în locul celei cu lapte.

Ciocolata albă conține 44g carbohidrați, 41g zahăr, 2g de fibre și 370 calorii spre deosebire de ciocolată neagră care conține 13g carbohidrați, 6g de zahăr, fibre 5g și doar 250 de calorii. Iată cum și o simplă poftă de dulce se poate integra într-un mod benefic în dieta ta. Ciocolata neagră este alegerea mai bună, îți va da mai multă energie, fără a crește nivelul glicemiei foarte mult.

Folosește ulei de măsline extra virgin în loc de uleiul vegetal din comerț.

Ulei vegetal uzual ce predomină în comerț este procesat în exces la temperaturi ridicate și trece prin multe procese de curățare și filtrare. Drept urmare, acesta nu mai conține acizii grași Omega-3, atât de necesari pentru organism. O alternativă potrivită este uleiul de măsline presat la rece la care nu s-au adăugat chimicale pentru procesare și care își păstrează conținutul de grăsimi bune.

Guacamole în loc de smântână.

Smântâna folosită ca sos sau dressing aduce un plus de 40 de calorii și 6g de grăsimi / sfert de cană adăugată, fară a aduce și un aport nutrițional. Guacamole, în schimb conține antioxidanți, 4g de fibre și potasiu, la aceeași cantitate, comparativ cu smântâna. În plus, primești și toate grăsimile bune din avocado.  

2. Fii înțelept în alegeri, nu pofticios!

Ție poftă să ronțăi ceva? Sau, vin musafiri în vizită și vrei să îi servești cu ceva dulce? Nu, alerga la raionul de dulciuri și snackuri din magazin, ci la cel de fructe! Te întrebi de ce?

  • 15 jeleuri = 140 calorii
  • Salată de fructe cu 1 cană de ananas + 1 cană de afina + 2 lingurițe de semințe de rodie = 140 calorii

3. Același număr de calorii, meniuri diferite

Un smoothie de fructe sau un meniu pentru masa de prânz. Tu ce ai alege? Este ok să îți faci și poftele din când în când, dar este și foarte important să înțelegi ce alegeri faci și ce afect au acestea asupra siluetei tale. Deconstruim cele 2 opțiuni și vedem că:

  • Un smoothie de căpșuni cumpărat de la un restaurant tip fast-food = 590 de calorii
  • Meniul de prânz format dintr-o salată cu 4 căni de spanac, 2 de conopidă, 1/2 cană roșii cherry, 1/2 ardei gras verde, 2 ouă fierte, 2 sfecle rase, 1/2 avocado + 2 linguri de ulei balsamic și 1 cupă de căpșuni = 590 calorii

Deși prima alegere ne stârnește pofta și poate fi o opțiune bună dacă ești pe fugă, a doua opțiune îți va oferi un aport nutrițional căci conține o gamă completă de nutrienți: fibre, proteine, potasiu, acizi grași Omega 3, vitaminele B și antioxidanți.

4. Ai grijă cum începi o nouă dieta (înfometare vs. hrana adecvată)

Dacă ai în plan să începi o cură de slăbit ai mare grijă ca mesele tale de zi cu zi să nu fie așa: mic dejun – inexistent, prânz – un morcov, cină – un măr, desert – să te uiți la poze cu deserturi. O cură de slăbit axată pe înfometare, nu este o alegere corectă. Această metodă îți va priva organismul de nutrienții esențiali de care are nevoie zi de zi, va crește riscul de afecțiuni gastrointestinale, iar după încheierea curei, riscul de a pune la loc kilogramele este foarte mare.

Cea mai sigură și sănătoasă opțiune este să îți ajustezi alimentația prin a face schimbări mici treptat, nu brusc. Corpul tău are nevoie de timp pentru a se acomoda cu un nou program alimentar și cu alimente noi, pe care nu le consumai în mod obișnuit. Primii pași de urmat:

  1. Redu porțiile de mâncare;
  2. Stabilește un plan cu 3 mese principale și 2 gustări pe zi,  pe care să le servești la aceleași ore în fiecare zi;
  3. Include la fiecare masă proteine și fibre prin a consuma carne proaspătă, ușor grasă și legume și fructe proaspete, de sezon.

5. Slăbește pentru a te simți mai bine! 

 

Este important să te simți bine pe durata curei de slăbit așa că nu renunța de tot la mâncărurile care îți plac. Încearcă să le modifici în așa fel încât să funcționeze în favoarea ta prin păstrarea lor în dietă. Iar, dacă ai „pofte” și știi că există ceva la care nu vei putea renunța niciodată, atunci nu este o problemă, poți căuta variante mai bune pentru sănătatea ta! De exemplu, dacă îți place înghețata, atunci renunță la cele din comerț și încearcă înghețata naturală de la gelaterii și cofetării sau învață să o prepari acasă.

Ține cont, în fiecare zi a dietei tale de motivul pentru care vrei să slăbești: să te simți bine și să te iubești pe tine. Nu te axa spre a ajunge ca fotomodele din revistă, ci spre a ajunge la cea mai bună versiune a ta care este sănătoasă și se simte bine în pielea ei!