De cele mai multe ori suntem în căutare de produse care să ne ofere o soluție rapidă pentru a elimina imperfecțiunile pielii precum: coșuri, pete, piele uscată sau semnele de îmbătrânire. Cu siguranță atunci când îți cumperi o mască nouă de față sau o cremă îți spui: „Asta sigur le va rezolva pe toate!” , dar, de cele mai multe ori nu se întâmplă chiar așa.

Cele mai recente publicații susțin importanța nutriției pentru a avea o piele sănătoasă. În mare parte obținem toți nutrienții de care avem nevoie din alimentație, aici vorbim de vitamine, minerale sau probiotice. Dar, realitatea este că nu reușim să asigurăm doar din alimentație aportul complet de nutrienți fie din cauza alegerilor făcute în dietă sau a stilului de viață.

Ce vitamine și minerale sunt necesare pentru o piele sănătoasă?

Alegerea vitaminelor și mineralelor potrivite aduce în discuție două aspecte importante: în primul rând nutrienții pe care îi asigură pentru a menține pielea sănătoasă, iar în al doilea sursa de proveniență acestora. Fie că le obții din alimentație sau din suplimente alimentare, este indicat să optezi pentru vitamine și minerale organice datorite ratei ridicate de absorbție și a lipsei de efecte adverse.

1.       Vitamina C are roluri mult mai complexe decât cel de imunostimulator. Vitamina C contribuie la procesul de multiplicare a fibroblastelor, celule care produc colagen, raportându-se direct la menținerea sănătății pielii. Totodată, vitamina C intervine și în procesul de regenerare a celulelor epiteliale prin efectul antioxidant, din acest motiv se găsește ca ingredient în mai multe produse cosmetice.

Deoarece această vitamină se elimină foarte rapid din organism, prin urină, este indicat să suplimentezi aportul zilnic prin a consuma fructe și legume proaspete, bogate în vitamina C sau suplimente alimentare cu extracte organice.

2.       Vitamina D se produce în momentul expunerii pielii la razele UV ale soarelui. Participă la realizarea mai multor procese din corp inclusiv mineralizarea oaselor și fixarea calciului. În descoperiri recente s-a mai identificat că vitamina D protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi și are efect antiinflamator. Pentru piele aceste efecte înseamnă că vitamina D poate proteja pielea de îmbătrânirea prematură și reduce inflamația cauzată de arsurile solare.

3.       Calciul este un element important pentru sănătatea oaselor și a dinților, intervine și în procesele ce mențin sănătatea pielii. Calciul se găsește în epidermă, primul strat al pielii, iar dacă există o deficiența a acestui mineral, epiderma devine fragilă, subțire și uscată. În același timp, o carență de calciu împiedică și producția de celule epiteliale noi.

Suplimentarea dietei cu calciu trebuie să fie asociată și cu o suplimentare de vitamina D. Cea din urmă contribuie la absorbția și fixarea calciului în organism, prin urmare este bine ca suplimentele alese să conțină ambele ingrediente.

4.       Zincul este un mineral cu proprietăți antioxidante, ce reduce formarea radicalilor liberi și protejează pielea. Pentru că intervine și în stimularea imunității, se consideră că zincul reduce apariția acneei, ajută la vindecarea dermatitelor și se folosește și în șampoanele antimătreață.

Zincul se gășește în mod natural în carnea provenită de la animalele ierbivore, cereale, fructe de mare sau semințe de dovleac.

5.       Siliciul este unul dintre elementele de bază în construirea corpului nostru. Toate ţesuturile elastice care intră în compoziţia tendoanelor, ligamentelor, a vaselor de sânge și inclusiv a pielii, sunt constituite dintr-o adevărată matrice de Siliciu, de care se fixează celelalte elemente.