Calciu+Vitaminele D3 și K2 pentru osteoporoză
Osteoporoza este boala care apare atunci când corpul pierde masă osoasă sau când nu poate produce suficient țesut osos. Osteoporoza se manifestă în general în cazul femeilor de peste 50 de ani, dar și bărbații prezintă factori de risc. La nivel global una din două femei și unul din patru bărbați, de peste 50 de ani, vor avea fracturi cauzate de osteoporoză.
Cel mai periculos aspect al osteoporozei este lipsa de simptome. Este o boală care se dezvoltă încet și în timp, fiind diagnosticată cel mai adesea în momentul în care apare o fractură osoasă.
Factori de risc pentru apariția osteoporozei:
- Vârsta.După ce corpul ajunge la nivelul maxim de masă osoasă, în general, în jurul vârstei de 30 de ani, densitatea osoasă scade gradual.
- Femeile de peste 50 de ani, prezintă un risc ridicat de osteoporoză deoarece ele au oasele mai subțiri, iar speranța lor de viață este mai mare. Riscul de dezvoltare al osteoporozei este de 4 ori mai mare decât în cazul bărbaților.
- Structura osoasă și greutatea corporală.Femeile minione și slabe prezintă un risc ridicat pentru osteoporoză pentru că au masă osoasă redusă comparativ cu femeile mai corpolente. Acest fapt este valabil și pentru bărbații de înălțime sub medie.
- Ereditatea. Materialul genetic moștenit este unul din cei mai importanți factori de risc în cazul osteoporozei. Dacă în familie există precedent pentru această boală, atunci crește riscul de instaurare a bolii.
- Deficiențele nutriționale și sedentarismul. Lipsa unui aport optim de Calciu și Vitamina D duce la scăderea densității osoase, probleme de dezvoltare în adolescență și creșterea riscului de osteoporoză la vârste înaintate. Lipsa de mișcare scade în timp rezistența osoasă și afectează dezvoltarea musculară normală.
Evoluția densității osoase în timp
Se spune că „ești ceea ce mănânci”, iar acest lucru este foarte adevărat și când vine vorba de sănătatea sistemului osos. Oasele sunt un țesut viu, ele având nevoie de substanțe nutritive pentru a-și păstră structura și integritatea de-a lungul timpului. O dieta echilibrata completată de mișcare și exercițiu fizic în mod regulat va asigura menținerea sănătății osoase indiferent de vârstă și va reduce riscului de apariție a osteoporozei. Iată cum trebuie să avem grijă de sistemul osos în funcție de vârstă:
0 – 20 ani
- O dietă bogată în lactate și brânzeturi, surse esențiale de calciu
- Expunere zilnică (minim 20 de minute/zi) pentru producția vitaminei D3
- Sport și mișcare
20 – 50 ani
- Un aport optim de Calciu, Vitamina D3 și micronutrienți esențiali, prin alimentație și un stil de viață sănătos
- Exerciții fizice ce ajută la întărirea sistemului osos și a masei musculare
- Evitarea consumului excesiv de alcool sau tutun, factori ce împiedică absorbția corectă a calciului în oase
50+ ani
- Creșterea aportului zilnic de Calciu: 1200 mg/zi pentru femei, 1000 mg/zi pentru bărbați
- Creșterea dozei zilnice de Vitamina D3 (800 – 1000 UI/zi)
- Exerciții fizice ușoare: dans sau mers pe jos
Care sunt nutrienții cheie pentru un sistem osos sănătos?
Calciu
Calciul stă la baza structurii sistemului osos, 99% din totalul de calciu din corpul unui adult fiind în oase. Cantitatea optimă de calciu în oase asigură buna funcționare a întregului sistem locomotor, și acționează ca o rezervă pentru alte sisteme ex. cardiovascular sau muscular.
Calciul este un nutrient esențial pentru toate grupele de vârstă, doar că este necesar în cantități diferite în funcție de etapa de dezvoltare, un aport ridicat de calciu fiind necesar în adolescență, în perioada de creștere.
Produsele lactate (lapte, iaurt, brânzeturi) sunt principalele surse de calciu în dietă, iar sursele alimentare suplimentare includ anumite legume, anumite soiuri de pește, nucile sau smochinele.
Vitamina D3
Vitamina D3 are două roluri cheie în dezvoltarea și menținerea sănătății sistemului osos. Această vitamină ajută la absorbția intestinală a calciului din alimentele și intervine în procesul de formare a țesutului osos nou. Vitamina D3 este produsă în piele atunci când acesta este expusă la razele UV ale soarelui.
Datorită stilului curent de viață ce ne determină să petrecem din ce în ce mai mult timp în interior (acasă sau la birou) nivelul scăzute din Vitamina D a devenit o problemă la nivel mondial afectează sănătatea oaselor și a mușchilor. Foarte puține alimente sunt în mod natural bogate în Vitamina D3, prin urmare, în anumite țări unele alimente și băuturi, cum ar fi margarina, cerealele și sucul de portocale sunt îmbogățite cu vitamina D3.
Micronutrienți care susţin sănătatea osoasă
Micronutrienții sunt necesari în cantități mici pentru a asigura absorbția completă și uniformă a calciului în organism, evitând depunerile de calciu pe articulații sau în artere:
Vitamina K2
Vitamina K2 este necesară pentru a stimula producția de osteoblaste, celule care formează țesut osos, astfel ea susține și acțiunea vitaminei D3 în procesul de mineralizare osoasă. Vitamina K2 se obține din: brânzeturi, carne, gălbenuș de ou, lapte proaspăt, somon, creveți sau soia fermentată.
Magneziu
Un nivel optim de Magneziu în organism asigură absorbția și metabolizarea calciului în organism. Magneziul activează Vitamina D3 și anumiți hormoni ce ajută la păstrarea integrității structurii osoase. Surse naturale bogate în Magneziu: migdale, avocado, orez brun, caju, spanac, fasole roșie etc.
Zinc
Zincul stimulează producția de osteoblaste și ajută la menținerea integrității structurilor osoase. Zincul se găseşte în cantități mari în: semințe de dovleac, caju, carne de vită, cacao, iaurt, ciuperci, spanac.
Soluții naturale pentru refacerea oaselor afectate de osteoporoză
Deficienţele de Calciu și Vitamina D3 sunt principalii factori ce contribuie la pierderea rapidă a densității osoase.
Soluțiile naturale pentru remineralizarea osoasă includ formule cu Calciu extras din surse marine (alge calcaroase), Vitamina D3 naturală și Vitamina K2, MK-7 obținută din Natto (soia fermentată). Un complex vitamine și minerale Ca+K2+D3 va crește densitatea minerală a oaselor și va reduce riscul de apariție a fracturilor osoase.