lectura de 7 minute
Înțelegerea bolii ficatului gras
Exista doua tipuri principale de ficat gras: steatoza hepatica nonalcoolica si steatoza hepatica alcoolica. Steatoza hepatica nealcoolica este cea mai des intalnita. Cea mai frecventă complicație a ficatului gras nonalcoolic este ciroza hepatică, care apare din cauza inflamației celulelor hepatice și, prin urmare, produce cicatrici, adică fibroza celulelor hepatice.
Cancer la ficat: ciroza este una dintre cauzele principale ale cancerului hepatic primar. Este creșterea și răspândirea celulelor nesănătoase la nivelului ficatului.
Ce este boala ficatului gras?
Ficatul gras sau steatoza hepatica reprezinta acumularea de grasimi, de trigliceride, in celula hepatica, numita hepatocit. Steatoza poate exista ca o acumulare de grasime in hepatocit, dar poate reprezenta si o inflamatie la nivelul ficatului si in acest caz discutam de steatohepatita. Steatohepatita se poate insoti cu timpul si de o fibroza a ficatului, care poate determina aparitia cirozei hepatice.
Simptome ale ficatului gras
Precum am mentionat mai sus, in functie de etiologie, ficatul gras se imparte in mai multe categorii.
Ficat gras non alcoolic apare in special la peroanele care prezinta simtomele unui sindrom metabolic si anume:
- Diabet (prediabet, cand glicemia pe nemancate este intre 100 si 125mg%)
- Obezitate
- Colesterol sau trigliceride serice crescute
- Hipertensiune arteriala
Alte afectiuni care se asociaza cu ficatul gras non-alcoolic sunt: sindromul ovarului polichistic, hipotiroidia si apneea obstructiva in somn.
Ficatul gras alcoolic – cand pacientul consuma in exces alcool. Independenta de consumul de alcool, datorata in principal de acumularea de grasimi nesanatoase, zahar etc.
Simptome precoce ale ficatului gras
Ficatul gras non-alcoolic determina rar simptome, cum ar fi o durere vaga, o jena in hipocondrul drept (sub coaste in dreapta), eventual o usoara senzatie de oboseala. De cele mai multe ori, insa, ficatul gras este asimptomatic, este descoperit intamplator, cu ocazia unor analize de rutina, cand se depisteaza transaminazele crescute in sange.
Medicii spun despre ficatul gras ca este o boala tacuta, tocmai din cauza faptului ca de multe ori nu apar simptome specifice, nici dupa ce boala ajunge intr-un stadiu mai avansat.
Cu toate acestea, steatoza hepatica poate mari ficatul, lucru care poate provoca dureri sau disconfort in partea dreapta sus a abdomenului.
Simptome avansate ale ficatului gras
Printre primele simptome care pot aparea se numara:
- pierderea poftei de mancare
- senzatie de rau sau varsaturi
- pierdere in greutate
- oboseala
Diagnosticarea bolii ficatului gras
Procesul de diagnostic
Pentru a diagnostica corect boala ficatului gras, este necesara unei examinare fizice si mai multe teste de specialitate.
Este necesar un examen fizic pentru a identifica o potentiala inflamatie la nivelul ficatului. Astfel, medicul poate apasa pe abdomen iar daca ficatul este marit, se va simti la palpare.
Din pacate exista posibilitatea ca ficatul sa fie inflamat dar fara sa fie marit astfel ca e bine sa extindem investigatiile.
Analize de sange ne pot spune daca avem de-a face cu steatoza hepatica deoarece in sange se poate identifica un nivel crescut de enzyme hepatice. Pentru a verifica nivelul enzimelor hepatice, medicul poate efectua alanin aminotransferaza sanguina (ALT) si aspartat aminotransferaza (AST). De asemenea, in cazul in care avem un nivel crescut al enzimelor hepatice asta arata ca ficatul este inflamat.
Studii de imagistica cu ajutorul carora putem descoperi excesul de grasime sau alte probleme hepatice, studii precum:
- ecografie
- RMN
- tomografie computerizata (CT)
- Biopsia hepatica care determina si gravitatea afectiunii hepatice. Aceasta investigatie ajuta la determinarea ficatului gras, dar si a cicatricilor hepatice.
Tratamente naturiste pentru boala ficatului gras
Modificări ale stilului de viață
Este extrem de importanta adoptarea unei diete echilibrate, dar și a unui stil de viață sănătos în general. Astfel, dacă pacientul respectă indicațiile legate de alimentație și mișcare poate contribui decisiv la vindecarea ficatului gras.
Controlul greutatii – mai ales pentru pacientii obezi este foarte importanta scaderea in greutate. Este o provocare majora insa, este un prim pas extrem de important daca avem de-a face cu aceasta afectiune.
Limitarea sau chiar eliminarea consumelui de alcool. Nu bem mult insa, consumam. Nu exista o cantitatea acceptata astfel ca e important sa stim cand trebuie sa ne oprim.
Alimentatie corecta fara grasimi animale, fara prajeli sau produse cu exces de zahar. Recomandat este sa adaugam in alimentatia noastra zilnica alimente “curate” precum grăsimi vegetale sănătoase provenite din ulei de măsline extravirgin, ulei de floarea-soarelui presat la rece, avocado, nuci, semințe, iar în loc de produse cu zahăr se vor prefera fructele și deserturile mai simple, cu îndulcitori naturali, fără calorii.
Alimentele de bază trebuie să fie legumele, fructele, cerealele integrale, alături de cantități moderate de proteine slabe (carne slabă, brânză degresată, tofu etc.), leguminoase și grăsimi sănătoase.
Practicarea sportului astfel ca minim 30 de minute zilnic trebuie sa ne miscam. Nu este nevoie de exercitii extenuante. Mersul pe jos reprezinta un beneficiu sau cu bicicleta, drumetiile dar chiar si activitățile casnice reprezinta miscare.
Investigatii medicale suplimentare. Trebuie sa identificam daca suferim si e alte boli care pot favoriza evolutia steatozei hepatice precum diabetul sau hipertensiunea.
Suplimente naturale benefice – suplimente pentru sistemul hepato-biliar
Din fericire exista si remedii naturale care pot aduce beneficia importante precum:
- Armurariu, mai ales sub formă de extract ori supliment alimentar, este recomandat în tratarea afecțiunilor hepatice;
- Phyllanthus niruri dizolva grasimile depuse pe ficat;
- Picrorhiza kurroa elimină riscul acumulării de grăsimi în stomac;
- Andrographis paniculata – “Regele amarului” elimină toxinele la nivel hapatice induse de alcool;
- Taraxacum officinale reduce excesul de grăsime stocat în ficat.
Alimentația în tratamentul naturist al ficatului gras
Problemele ficatului are la baza o alimentatie bogata in grasimi si mancare preparata prin prajire, alimentele foarte sarate administrate ori produsele de patiserie sau dulciurile concentrate.
Tratamentele naturiste ajuta foarte mult ficatul sa metabolizeze alimentatia necorespunsatoare dar si administrarea tratamentelor medicamentoase.
Astfel, un tratament naturist nu poate decat sa aduca beneficii in caz de ficat gras: elimina grasimilie acumulate, reduce inflamatia la nivelul ficatului si detofixica ficatul.
Prevenirea bolii ficatului gras prin măsuri naturiste
Preventia trebuie sa existe la orice ora. Astfel, chiar daca abordam un regim alimentar sanatos, facem sport, este important sa cunoastem si cateva masuri e preventie naturiste.
Aceste masuri naturiste ajuta ficatul sa in gestionarea grasimilor ce pot fi acumulate, asigură niveluri ridicate de glutation în ficat, unul dintre principalele mecanisme de autoprotecție ale ficatului, reduce riscul aparitiei afecțiunilor hepatice cum ar fi icterul obstructive.
Rolul dietei în prevenirea ficatului gras
Consumul de legumele verzi, sunt un aliat de încredere în dieta pentru ficatul gras. Conform unui nou studiu realizat la Institutul Karolinska, cercetătorii suedezi au concluzionat ca principalii compușii care se regăsesc, în mod natural, în legumele cu frunze verzi pot preveni și chiar vindeca boala ficatului gras. Gasim cu usurinta legumele verzi, în piețe și supermarketuri, precum spanacul, varza, și salata, ce conțin nutrienți esențiali care susțin sănătatea ficatului și reducerea grăsimii de la nivelul acestuia. In special legumele verzi sunt foarte mult recomandate in preventia bolii ficatului gras deoarece contine substante active care joacă un rol important în stimularea metabolismului celular. Mai mult decat atat, preventia cu legume verzi protejeaza organismul de anumite afecțiuni metabolice, printre care și diabetul de tip 2 si imbunatatesc functia cardiovasculara mai ales ca afecțiunile ficatului, diabetul precum și funcția cardiovasculară sunt interconectate.
Importanța exercițiului fizic
Exercițiul fizic este o terapie validate de multi specialisti și fără costuri mari pentru tratamentul acestei afecțiuni si nu numai. Astfel, putem face exerciții aerobice ce pun accent pe cardio și respirație si ajuta organismul sa elimine.
Exerciții aerobice sunt: înotul, mersul pe jos, alergatul (joggingul), ciclismul, dansul, grădinăritul etc. Specialistii recomanda 150 de minute de exerciții aerobice săptămânal.
Cum să menții un stil de viață sănătos chiar daca ai un ficat gras
Importanța îngrijirii personale în controlul bolii ficatului gras
Ficatul este al doilea organ ca mărime din organism ce filtrează substanțele nocive din sânge și este responsabil pentru producerea bilei.
Ficatul este un “organ tăcut”, nu doare, nu prezintă simptome ale apariției unei afecțiuni. Insa, nu trebuie sa intram in panica ci este important sa ne stabilim prioritatile astfel incat sa gestionam corect aceasta afectiune. Astfel, evitam alcoolul, mancam sanatatos si echilibrat, facem multa miscare, ne gestionam greutatea si ne monotorizam constant glicemia, colesterolul si trigliceridele.
Îngrijirea ficatului necesită o abordare holistică începând cu dieta, somnul și reducerea stresului.
Apelează la medic
Fiind vorba de o boala cu simpomatologie vaga, este bine ca pe langa preventie sa ne facem periodic si un set de analize, investogatii. Astfel, medicul este cel mare pune diagnosticul insa tot el ne invata cum sa gestionam aceasta boala.