Ce înseamnă boala ficatului gras? Simptome și tratamente naturale

Cea mai frecventă afecțiune hepatică este boala ficatului gras care se declanșează din cauza acumulării de grăsimi în ficat. Această acumulare se poate declanşa datorită consumului excesiv de alcool, dar și persoanele care nu consumă alcool pot suferi de boala ficatului gras non alcoolic.

Ficatul este responsabil pentru cele mai importante procese din corp, printre cele mai importante fiind convertirea alimentelor în energie, eliminarea toxinelor și secreția de bilă. Dar, acest organ este foarte vulnerabil și poate fi oricând afectat de o boală cronică.

Factori de risc și cauze ale bolii ficatului gras:

Factori de risc:

 • Obezitate
 • Glicemie peste 100 mg/dL
 • Un nivel ridicat de trigliceride, peste 150 mg/dL
 • Un nivel scăzut de HDL, „colesterol bun” sub 40 mg /dL pentru femei, sub 50 mg /dL pentru bărbați
 • Colesterol LDL ridicat

Cauze:

 • O dietă bogată în alimente procesate, pro-inflamatoare, zaharuri și carbohidrați
 • Obezitatea
 • Afecțiuni medicale precum diabet sau hepatită
 • Anumite medicamente sau excesul de fier din ficat

Tipuri de afecțiuni hepatice asociate ficatului gras:

Boala ficatului gras non alcoolic

Se caracterizează printr-o acumulare de grăsime în și pe ficat, cauzând mărirea volumului acestuia. La nivel de funcționalitate, afectează funcțiile mitocondriale, generează acumularea de radicali liberi și activează citokinele pro-inflamatoarea, enzime care declanșează inflamația puternică a organului.

Steatoza hepatică

Steatoza hepatică sau steatoza hepatică non alcoolică este al doilea stadiu de evoluție a ficatului gras. Inflamația ajunsă la nivel cronic și incapacitatea ficatului de a își îndeplini toate funcțiile cauzează moartea celulelor hepatice și formarea treptată de țesut cicatrizat pe ficat. 

Ciroză hepatică

Este stadiul final al dezvoltării bolii ficatului gras. La acest nivel se formează fibroame pe ficat, acumularea de țesut cicatrizat. În timp, fibroamele se pot extinde pe întreaga suprafață a ficatului, dar și în interior. Ciroza hepatică duce la acumularea de fluide în abdomen, inflamarea venelor din esofag, stări de confuzie și dificultăți de concentrare. Stadiul final este insuficiența hepatică.

Se poate vindeca boala ficatului gras?

Din fericire, atât boala ficatului gras cât și steatoza hepatică sunt afecțiuni care se pot vindeca. Capacitatea naturală a ficatului de a se regenera poate fi stimulată prin modificarea alimentației și a stilului de viață, prin a consuma produse care au efect antiinflamator și care pot reface funcțiile hepatice.

Cum îți vindeci ficatul în mod natural:

 1. Evită expunerea la stres. Stresul cronic poate avea un impact negativ asupra ficatului și a sănătății general. Cercetătorii au asociat stresul cronic cu dezvoltarea și progresia bolii hepatice.
 2. Hidratează-te corect! Apa susține multe funcții ale corpului prin îmbunătățirea oxigenării celulelor, susținerea transportului nutrienților, eliminarea toxinelor și susținerea proceselor naturale de vindecare ale organismului.
 3. Odihnește-te! Pentru un somn mai bun evită expunerea prelungită la lumina artificială și eliberează-ți dormitorul de televizor, laptop sau alte „gadget-uri” care îți pot distrage atenția.
 4. Curcumin95 C3 complex este un extract natural obținut din Turmeric (Curcuma longa). Curcuminoidele, substanțele active din Curcumin95 scad volumul ficatului mărit ca urmare a inflamației cauzate de boala ficatului gras. În plus, neutralizează acțiunea radicalilor liber pentru a stopa distrugerea celulelor hepatice.
 5. Silimarina și silibina se extrag din planta de Armurariu și se recomandă pentru accelerarea procesului de regenerare al celulelor hepatice.