lectura de 5 minute
Berberina este un compus bioactiv extras din plante folosite cu tradiție în medicina Chineză și Ayurvedică, de aproximativ 5.000 de ani. Are beneficii medicinale impresionante și acţionează asupra organismului la nivel molecular. În prezent se folosește pentru reducerea nivelului de zahăr din sânge, pentru sănătatea cardiovasculară, pentru slăbit, acestea fiind doar câteva dintre beneficiile sale.
Ce este Berberina?
Berberina este un compus bioactiv extras din diverse tipuri de plante, majoritatea fiind din familia de arbuști Berberis. Berberina se găsește și în Hydrastis canadensis (goldenseal), Berberis aristrata, Berberis vulgaris (dracila), sau Curcuma longa (turmenic). La nivel de extract Berberina se găsește adesea sub formă de clorhidrat de berberină (HCL), cu puritate de 97% pentru a avea un efect benefic intens asupra organismului.
Berberina face parte din clasa de compuşi naturali numiți alcaloizi. Acestea se găsesc în scoarța plantei, în tulpină, rădăcină sau rizomi. Berberina se remarcă pentru că are o culoare galbenă intensă.
Beneficii Berberina:
Știința modernă a ajutat la identificarea exactă a beneficiilor pe care le are Berberina. Extractul de Berberina HCL este cea mai studiată formă de Berberină care confirmă prin studii clinice beneficiile acesteia. Astfel, Berberina se remarcă pentru că:
- Reduce valorile glicemiei
- Reglează nivelul de colesterol și trigliceride
- Reduce greutatea corporală
- Are efect antiinflamator
- Acționează ca antimicrobian intestinal
- Are efect antifungic, antibiotic și antiviral
Cum acționează Berberina?
După ce Berberina ajunge în sistemul digestiv aceasta este absorbită prin fluxul sanguin și este transportată la celulele organismului. În interiorul celulelor, Berberina se leagă de anumite molecule din interiorul celulelor și le schimbă funcțiile. Exemplul cel mai bun este că Berberina activează un tip de enzimă, numită AMPK (proteina kinaza activată). Această enzimă este considerată comutatorul principal al activităților metabolice din corp și se găsește în celulele diferitelor organe, inclusiv în creier, mușchi, rinichi, inimă și ficat.
Astfel, prin activarea enzimei AMPK, Berberina este benefică pentru reglarea mai multor procese metabolice:
Reduce glicemia
Berberina reglează modalitatea prin care organismul folosește zahărul din sânge. Stimulează absorbția glucozei în sânge, crește sensibilitatea la insulină, stimulează descompunerea zaharurilor din celule și reduce producția de glucoză în ficat. În plus, crește numărul de bacterii benefice la nivel intestinal, care ajută la procesarea corectă a carbohidraților.
Reduce valorile de colesterol și trigliceride
Pentru controlul colesterolului, Berberina inhibă activitatea unei alte enzime PCSK9. În acest fel, Berberina stimulează eliminarea mai rapidă a colesterolului de tip LDL din sânge. La nivel intestinal, Berberina inhibă absorbția de colesterol din alimentație pentru a preveni acumularea acestuia în valori foarte mari în organism.
Berberina este benefică și în reducerea tensiunii arterială pentru că eliberează căile sanguine de excesul de colesterol.
Reduce grăsimea corporală
Berberina inhibă depunerea de grăsime pe țesuturi și reglează activitatea hormonilor responsabili pentru apetit, pentru stocarea grăsimilor sau pentru producția de energie: insulină, leptină și adiponectină.
Prin reducerea glicemiei, a colesterolului și trigliceridelor, și a grăsimii corporale, Berberina de dovedește eficientă în combaterea simptomelor sindromului metabolic.
Are efect antimicrobian
Pe lângă reglarea activității metabolice a organismului, Berberina are efect antimicrobian și susține integritatea microbiomului intestinal. Astfel, Berberina se poate utiliza pentru afecțiuni intestinale de cauză bacteriană sau SIBO (sindromul microbiomului intestinal suprapopulat cu bacterii patogene). Suprapopularea tractului digestiv cu bacterii duce la o digestie proastă, slăbirea sistemului imunitar sau dereglarea sistemului nervos și hormonal.
Berberina deteriorează structura bacteriană patogenă intestinală inhibând multiplicarea acesteia. Berberina inhibă sinteza bacteriilor patogene și determină apoptoza (moartea) acestora, prin a deteriora structurile proteice.
Berberina Bio-activă reglează colesterolul, trigliceridele și glicemia
Berberina Bio-activă are în compoziția sa Berberină pură, standardizată 97% – 300 mg/cps. Puritatea ridicată de 97% asigură calitatea superioară a extractului prin care se garantează efectele fitoterapice ale Berberinei: reducerea glicemiei, a colesterolului, a trigliceridelor, a greutății corporale sau efectul antimicrobian.
Extractul de Berberină este asociat cu extractul de Armurariu (Sylibum marianum) care are rolul de a inhiba acțiunea proteinei P-Gg (P-Glicoproteina), care în mod uzual împiedica absorbția Berberinei. Prin acest efect extractului de Armurariu, poate crește biodisponibilitatea Berberinei cu 70%.
Berberina Bio-activă este ambalat în capsule gastrorezistente care protejează extractul premium de Berberină de aciditatea sucului gastric, asigurând astfel, absorbția ridicată a Berberinei în organism.
Concluzie
Berberina este un compus bioactiv remarcabil, cu un istoric de utilizare îndelungat și un set vast de beneficii dovedite prin studii clinice. Prin reglarea glicemiei, colesterolului, trigliceridelor și greutății corporale, precum și prin efectele sale antimicrobiene și antiinflamatorii, Berberina se dovedește a fi un instrument valoros în promovarea sănătății și prevenirea bolilor. Utilizarea sa într-o formulă de înaltă puritate și biodisponibilitate, alături de compuși care sprijină absorbția eficientă, poate maximiza beneficiile sale pentru sănătate.
Surse
- Li, B., Li, Y., Liu, M., & Li, H. (2020). Berberine: A review of its pharmacology, pharmacokinetics, and toxicology. Phytotherapy Research, 34(6), 1173-1184. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6607
- Wei, Q., Li, C., Yang, S., Wang, Y., & Liu, J. (2019). The effect of berberine on glycemic control in type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis. PLOS ONE, 14(9), e0222286. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0222286
- Wu, Y., Zheng, C., Yang, Y., & Wang, Y. (2012). Berberine improves insulin sensitivity in obese type 2 diabetic patients: A randomized clinical trial. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 97(8), 2599-2605. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2410097/
- Liu, S., Wang, Q., Chen, C., & Xu, Z. (2021). Berberine: A potential therapeutic agent for cardiovascular diseases. Pharmaceuticals, 14(5), 443. https://www.mdpi.com/1424-8247/14/5/443
- Zhang, H., Zhang, H., & Zhang, Z. (2020). Berberine and its effects on the intestinal microbiota: A review. Journal of Functional Foods, 72, 104044. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464620302681?via%3Dihub
- Zhang, X., Liu, J., Chen, W., & Li, S. (2017). Berberine as an adjunctive treatment for hyperlipidemia: Evidence from clinical trials. Cholesterol, 2017, 3986094. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10279928/
- Wu, S., Liu, J., Chen, J., & Li, X. (2019). The impact of berberine on metabolic syndrome: A comprehensive review. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy, 12, 2335-2349. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8874997/