Complexul de vitamine B este format dintr-un grup de 8 vitamine: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, care intervin în realizare mai multor procese metabolice din corp. Vitaminele din complexul B acționează în tandem, dar fiecare are propriile beneficii specifice – de la menținerea sănătății pielii și a părului până la prevenirea și ameliorarea stărilor de stres și oboseală.

O deficiență a complexului de B-uri poate cauza probleme de sănătate pe mai multe planuri: oboseală cronică, boli cardiace, boli neurologice sau chiar și infertilitate. Alimentația slabă și stresul sunt principalele cauze ale deficienței complexului de B-uri, iar din acest motiv este necesară suplimentarea dietei cu aceste vitamine.

Despre vitaminele B și de unde le obținem

Vitamina B1 (Tiamina)

B1 ajută corpul să producă celule noi, sănătoase. Acesta este adesea numită și „vitamina anti-stres” căci are capacitatea de a crește rezistența organismului la stres și menține sănătatea sistemului nervos. Studiile mai arată că B1 ajută și la metabolizarea carbohidraților pentru a produce energie.

Obții vitamina B1 din: cereale integrale, arahide, fasole, spanac și germeni de grâu. 

Vitamina B2

Vitamina B2 (Riboflavina) 

Vitamina B2 funcționează ca un antioxidant pentru a ajuta în lupta cu radicalii liberi (particule din organism care dăunează celulelor). Poate preveni îmbătrânirea precoce și dezvoltarea bolilor de inimă. Este importantă pentru producerea de celule roșii din sânge, care este necesară pentru transportul oxigenului în organism. Mai mult, B2 ameliorează și migrenele. 

Găsești vitamina B2 în: migdale, orez, lapte, iaurt, ouă, varză de Bruxelles, spanac și soia.

Vitamina B3 (Niacina)

Vitamina B3 ajută la metabolizarea proteinelor și grăsimilor pentru a produce energie și susține buna funcționare a enzimelor digestive. Este necesară pentru producția de hormoni, buna funcționare a sistemului nervos și sănătatea pielii.

Obții vitamina B3 din: drojdii, carne roșie, lapte, ouă, fasole și legume.

Vitamina B5 (Acid pantotenic) vitamina B5

Se găsește în cantități mici în aproape toate grupele de mâncare. Contribuie la procesul de transformare a nutrienților în energie și este responsabilă pentru producția de hormoni sexuali sau ai stresului, inclusiv testosteron.

Obții vitamina B5 din: avocado, iaurt, ouă, carne și legume.

Vitamina B6 (Piridoxina)      

Alături de vitaminele B12 și B9, B6 ajută la reglarea nivelului de homocisteina (asociată cu bolile cardiace). Vitamina B6 are un rol important în menținerea unei stări de spirit pozitive și inducerea somnului, deoarece ajuta organismul să producă serotonină, melatonină și norepinefrină, hormoni responsabili pentru starea de bine și calm nervos.

Găsești vitamina B6 în: pui, curcan, ton, somon, linte, semințe de floarea-soarelui, brânză, orez brun și morcovi.

Vitamina B8 (Biotina)

Datorită asocierii sale cu sănătatea părului, a pielii și unghiilor, această vitamină este numită și “vitamina frumuseții”. Contribuie la sinteza aminoacizilor și a acizilor grași și poate ajuta persoanele cu diabet zaharat să-și regleze glicemia.

Ia vitamina B8 din: orz, ficat, drojdii, carne de porc, pui, pește, cartofi, conopidă, gălbenușuri de ou și nuci.

Vitamina B9 (Folat) vitamina B9

Vitamina B9, folat sau acidul folic este foarte importantă pentru femeile care sunt însărcinate deoarece susține creșterea copilului și previne apariția defectelor neurologice la naștere. Studiile mai arată că vitamina B9 ameliorează depresia și previne pierderile de memorie.

Găsești vitamina B9 în: legume frunzoase verzi, sparanghel, sfecla, somon, legume rădăcinoase, lapte, grâu și fasole.

Vitamina B12 (Cobalamina)

Vitamina B12 acționează împreună cu vitamina B9 pentru a produce celule roșii și pentru a ajuta fierul să creeze proteina care transportă oxigenul, hemoglobina. Deoarece B12 se găsește doar în produse de origine animală persoanele cu diete vegetariene/vegane sunt predispuse la probleme medicale cauzate de deficiența acestei vitamine.

Obții vitamina B12 din: pește, crustacee, lapte, ouă, carne de vită și carne de porc.