lectura de 6 minute
Cu toții am gustat cel puțin odată în viață ananasul, fructul exotic nobil dulce acrișor, zemos și plin de vitamine! Află și tu care sunt beneficiile ananasului, de ce este el bun pentru articulații, imunitate. Citește articolul în continuare și delectează-te de acum, pe lângă gustul lui inconfundabil, în cunoașterea beneficiilor ananasului pentru organismul tău.
Prima mențiune despre ananas îi aparține lui Columb, care l-a scris în jurnalele sale din călătorii în anul 1439. Numele provine din traducerea descrierii exploratoriloe și de la forma fructului și a arbustului: pine apple (măr de pin). În America de Sud, s-au găsit referiri asupra ananasului drept fructul excelent (tupi nanas), iar mai târziu, un scriitor britanic, l-a denumit ananas (pineapple).
Ce vitamine conține ananasul?
Ananasul, fructul nelipsit de pe mesele îmbelșugate ale regilor, este o adevărată mină de aur pentru sănătatea ta! Conține vitamina A, vitamina C, vitaminele B1 și B6, acid folic, cupru, mangan, betacaroten.
Bromelaina este substanța activă din ananas, o enzimă citotoxică care conține diferite proteaze care au în compoziția lor sulf. Aceasta silmulează digestia, reduce inflamația și este utilizată chiar în tratarea cancerului.
Ce beneficii are consumul de ananas?
Poate reduce riscurile de cancer
Cercetătorii au descoperit un mare număr de compuși naturali în ananas care au un efect numit “toxicitate selectivă”, ceea ce înseamnă că distrug celulele canceroase, însă fără a deteriora celulele sau țesuturile sănătoase. Acest tip de tratament contra cancerului are calitatea de a nu produce efectele secundare specifice chimioterapiei și radioterapiei tradiționale.
Acțiunea bromelainei contra cancerului, conform cercetătorilor, este aceea de a genera autofagie în cazul celulelor de carcinom mamar, ceea ce determină procesul celular al apoptozei (moartea celulară programată).
Susține sistemul imunitar
Deoarece are un conținut ridicat de vitamina C, ananasul susține organismul prin întărirea sistemului imunitar.
Într-un studiu efectuat pe parcursul a 9 zile, 98 de copii sănătoși au fost împărțiți în 3 grupe: unii nu au consumat deloc ananas, alții au primit aproximativ 140 g ananas pe zi, iar cea de-a treia grupă a primit aproximativ 280 g ananas pe zi. La finalul celor 9 zile, cei care au mâncat ananas au avut un risc semnificativ mai mic de a dezvolta infecții virale și bacteriene. În plus, în grupul care a primit cea mai mare doză de ananas, s-au identificat de 4 ori mai multe leucocite decât la celelalte grupuri.
Intărește oasele
Datorită manganului, mineral esențial în dezvoltarea sănătoasă a oaselor, ananasul ajută la păstrarea integrității oaselor. De asemenea, previne apariția osteoporozei, în special în rândul femeilor trecute de menopauză.
Proprietățile antiinflamatorii ale bromelainei sunt demonstrate inclusiv în cazul persoanelor care suferă de artrită de origine inflamatorie.
Ajută în curele de slăbire
Bromelaina este un ajutor excelent pentru organism, fiind o enzimă care acționează activ asupra digestiei. Astfel, consumul regulat de ananas, funcționează drept diuretic și îmbunătățește digestia.
De asemenea, numărul foarte redus de calorii îl face un aliment preferat de persoanele care țin cure de slăbire.
Există mai multe opțiuni de tratament naturist pentru digestie, care pot fi eficiente în ameliorarea simptomelor precum balonarea, constipația, diareea și disconfortul abdominal.
Previne hipertensiunea arterială
Bogat în potasiu, ananasul reduce cantitatea de sare din corp și duce la scăderea șanselor de apariție a bolilor cardiovasculare.
Indicații terapeutice ale ananasului
Ananasul are un efect antiinflamator, calmează durerile articulare în cazul artritelor și a entorselor, este un excelent adjuvant în cicatrizarea rănilor și previne constipația.
Cum este indicat să mănânci ananasul?
Ananasul trebuie întotdeauna curățat de coajă. Se așază fructul vertical, cu frunzele în jos. Coaja se taie de sus în jos, în același timp răsucind fructul, până la finalizare. Miezul fructului se înlătură, deoarece este lipsit de gust și are o textură greu de mestecat.
Valori nutriționale
- Calorii: 83
- Grăsimi: 1.7 grame
- Proteine: 1 gram
- Carbohidrați: 21.6 grame
- Fibre: 2.3 grame
- Vitamina C: 88% din doza zilnică recomandată
- Mangan: 109% din doza zilnică recomandată
- Vitamina B6: 11% din doza zilnică recomandată
- Cupru: 20% din doza zilnică recomandată
- Tiamină: 11% din doza zilnică recomandată;
- Folați: 7% din doza zilnică recomandată
- Potasiu: 4% din doza zilnică recomandată
- Magneziu: 5% din doza zilnică recomandată
- Niacină: 5% din doza zilnică recomandată
- Acid pantotenic: 7% din doza zilnică recomandată
- Riboflavină: 4% din doza zilnică recomandată
- Fier: 3% din doza zilnică recomandată
Contraindicatiile consumului de ananas
Persoanele care suferă de diabet, trebuie să aibă în vedere conținutul de carbohidrați ai ananasului și să îl consume cu moderație.
Datorită conținutului ridicat de bromelaină, consumul de ananas poate afecta mecanismele de coagulare a sângelui, de aceea se recomandă prudență în cazul persoanelor care fac tratament cu anticoagulante.
Persoanele sensibile la bromelaină raportează usturime la nivelul limbii și chiar simptome specifice diareei.
Cum alegem ananasul?
Am aflat cât de multe beneficii prezintă consumul de ananas, așadar haideți să vedem cum îl putem alege pe cel mai bun, cel mai copt și gustos.
Vizual: urmărim culoarea anansului. În partea de jos este mai gălbui decât spre vârf. Prezintă o dungă galbenă, însp cu cât dunga urcă mai mult către frunze, cu atât este mai copt. Frunzele trebuie să fie verzi și proaspete, nu uscate.
Olfactiv: putem mirosi baza ananasului și să se simtă clar un miros de ananas proaspăt și dulceag. Dacă nu are miros, atunci nu îl cumpăra.
Tactil: se apasă cu degetul ușor mai ales asupra dungii galbene, pentru a verifica fermitatea. Dacă e foarte moale, cel mai probabil este deja stricat.
Testul frunzei: se smulge o frunză din vârf, chiar din centru. Dacă iese ușor, atunci ananasul este copt.
Suplimente naturiste cu ananas
În continuare îți prezentăm toate beneficiile consumului de ananas într-o singură capsulă: Bromelaina & Papaina de la Herbagetica, o formulă complexă care:
- Reduce inflamația la nivelul articulațiilor;
- Reduce durerea cauzată de afecțiunile articulare;
- Accelerează vindecarea țesuturilor inflamate;
- Reduce edemul.
Bromelaina are proprietăți cu efect puternic antiinflamator și analgezic. Este o soluție naturală eficientă pentru durerea cronică, pentru reducerea inflamației țesuturilor moi sau pentru refacerea mobilității articulare. Acționează ca antiinflamator natural articular prin capacitatea sa de a reduce edemul (retenția de fluide).
Bromelaina stimulează organismul să producă substanțe specializate în reducerea durerii cauzate de inflamație. Bromelaina se recomandă pentru: osteoartrită, tendinite, artrită, leziuni ale țesutului conjunctiv. De asemenea, bromelaina este utilizată pentru inflamația acută și leziuni sportive.
În completarea beneficiilor bromelainei, produsul Bromelaina & Papaina conține și enzima din fructul de papaya, Papaina.
Papaina este o enzimă proteolitică care se remarcă prin proprietăți antiinflamatoare puternice. Se folosește pentru vindecarea rănilor și pentru reducerea inflamației din zona traumatizată. Papaina crește aditivitatea celulelor T care reduc inflamația și normalizează răspunsul imunitar al organismului.
Papaina stimulează drenarea fluidelor din zonele inflamate, accelerând vindecarea. Papaina se recomandă pentru: bursită, vânătăi, entorse, dureri musculare după efort fizic prelungit. Potrivit unui studiu a căror pacienți sufereau de osteoartrită si afecțiuni articulare dureroase, administrarea de bromelaină a redus durerea cu până la 60% în cazul pacienților cu dureri acute și cu 50% în cazul tulburărilor cronice. Astfel, Bromelaina are capacitatea de a reduce inflamația la nivelul sistemului articular prin reducerea edemului.
Suplimentele naturiste pentru articulații, cum ar fi Bromelaina & Papaina, pot fi o opțiune excelentă pentru a sprijini sănătatea articulațiilor și a reduce inflamația și durerea asociate cu afecțiunile articulare.
E momentul să introduci și tu ananasul în lista de cumpărături săptămânale, deoarece cu siguranță te vei bucura de toate beneficiile acestui fruct nobil! Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi și bucură-te de un desert dulce, zemos și complet sănătos!