Natura este “medicul aflat la îndemâna tuturor”. Reţetele ei prescrise, plantele, rodurile şi energia din natură, sunt accesibile tuturor. Ayurveda este unul din cele mai vechi sisteme medicale din lume care valorifică importanţa naturii în menţinerea sănătăţii organismului.
Practicile şi prescripţiile medicinii Ayurveda, în cei 5.000 de ani, au reuşit să depăşească barierele lingvistice, culturale şi spirituale, remediile sale fiind împărtăşite de oameni din întreaga lume. Este recunoscută ca având puterea de a vindeca fiinţa umană la fiecare nivel, corp-minte-spirit, de a insufla o stare de sănătate şi echilibru. Mai mult decât un sistem de tratarea a bolilor, după cum sugerează şi semnificaţia cuvântului, Ayurveda este „ştiinţa vieţii”.
Prin ce se diferenţiază Ayurveda?
- Aceeaşi reţetă prescrisă pentru mai multe persoane este foarte probabil să nu funcţioneze. Cât de des nu am auzit cazuri în care unei persoane i s-a făcut rău de la un anumit medicament, deşi pentru altcineva a funcţionat? Fiecare persoană este unică, de aceea un tratament nu poate fi valabil pentru toată lumea.
- De ce să nu prevenim, în loc să tratăm? Multe din îndrumările ayurveda se focusează pe menţinerea sănătăţii fizice şi emoţionale. Alimentaţia şi stilul de viaţă sunt considerate cele mai importante medicamente.
Cum funcţionează Ayurveda?
Potrivit acestei ştiinţe, fiecare persoană este formată dintr-o combinaţie de 5 elemente de bază care se găsesc în univers: aer, pământ, foc, apă, spaţiu. Aceste elemente se combină în corpul uman astfel încât formează 3 tipuri de forţe interioare numite „dosha”. Cele 3 dosha sunt:
Vata dosha (spaţiu şi aer) – este considerată a fi cea mai puternică din cele trei tipuri de dosha deoarece controlează unele din cele mai importante funcţii ale corpului (sistemul nervos, circulaţia sângelui, respiraţia, activitatea musculaturii).
Eşti o persoană creativă, înveţi repede, dar te şi plictiseşti la fel de repede? Ai tendinţă spre mâini şi picioare reci, starea ta de spirit este schimbătoare, de unde şi rutina ta zilnică este diferită? Persoanele Vata sunt înalte, cu talie subţire, imprevizibile, pot fi pline de bucurie şi entuziasm, dar la fel de uşor pot trece la polul opus. Obosesc repede, răspund la stres cu teamă, anxietate şi au tendinţa de a acţiona din impuls. În general au pielea şi părul uscat şi nu transpiră mult.
Pentru persoanele Vata recomandările sunt:
- o dietă echilibrată, la ore fixe, într-un mediu liniştit
- desfăşoară activităţi în natură
- culcă-te înainte de ora 22
- practică meditaţia, yoga
- nu bea cafea, alcool sau ceai negru
Pitta dosha (foc şi apă) – este implicată în transformările corpului. Controlează digestia, metabolismul, dirijează energia şi sentimentele.
Eşti o persoană ambiţioasă, încrezătoare în sine, cu o minte ascuţită? Nu cedezi uşor şi eşti o persoană competitivă? Un bun manager, cu capacitate de conducere, persoanele Pitta pot deveni autoritare. Ordonate şi asertive, sunt pasionate şi se bucură de provocări. Pot deveni agresive, exigente şi insistente atunci când nu sunt în echilibru. Au un disconfort la soare, căldura îi oboseşte foarte tare. Sunt buni vorbitori în public, iar în condiţii de stres au tendinţa de a se enerva şi irita. Persoanele Pitta au înălţime medie, o piele deschisă la culoare, de multe ori cu pistrui, iar părul blond, şaten deschis sau roşcat. Problemele tipice de sănătate sunt erupţiile şi inflamaţiile pielii (acnee, furuncule, etc.), arsurile gastrice.
Pentru persoanele Pitta recomandările sunt:
- evită expunerea exagerată la soare
- mănâncă porţii mici, legume şi fructe dulci şi cu un conţinut ridicat de apă
- evită condimentele şi surmenajul
- practică mişcarea în aer liber
- practică meditaţia, yoga
- nu bea cafea sau alcool
Kapha dosha (apă şi pământ) – este stabilizatorul trupului şi forţa care pune în mişcare voinţa şi memoria.
Eşti o persoană relaxată şi calmă, poate uneori prea calmă? Eşti o fire echilibrată şi stabilă? Au cea mai mare energie din toate constituţiile, dar este constantă şi de durată, de aceea sunt foarte comode, iar activitatea lor este lentă. Au un discurs lent, învaţă mai greu, dar reţin pe termen lung. Au o abordare blândă, caută să menţină armonia în jurul lor şi nu se supără uşor. Suferă de digestie lentă şi sunt predispuşi la kilogramele în plus. Persoanele Kapha au o constituţie robustă şi rezistenţă mare. Au părul moale şi pielea palidă. Nu le place vremea rece, iar problemele de sănătate cu care se confruntă cel mai des sunt răcelile, problemele respiratorii, durerile de cap.
Pentru persoanele Kapha recomandările sunt:
- desfăşoară activităţi zilnice care să îţi stimuleze metabolismul
- fii receptiv la noi experienţe
- optează pentru alimente uşoare, calde şi condimentate pentru a-ţi stimula digestia
- bea ceai cu ghimbir şi lămâie
Fiecare persoană are cele 3 tipuri de forţe, ne naştem cu un echilibru natural, însă pe parcursul vieţii se poate dezvolta una sau două dintre ele (fie din cauza stresului, emoţiilor, fie din cauza unui stil de viaţă necorespunzător) ceea ce ne formează propriile caracteristici fizice şi psihice. Sistemul ayurveda este foarte simplu şi uşor de înţeles, foloseşte tehnici precum plante, roci, minerale, metale, tehnici de respiraţie şi de masaj, yoga, alimentaţie (despre care vom vorbi în articolele viitoare).
Dacă o dietă sau un anumit tratament a funcţionat pentru cel mai bun prieten, asta nu înseamnă că şi pentru tine o sa aibă acelaşi efect. Este foarte important să adoptăm ceea ce ne prieşte şi ne reface echilibrul. Ayurveda este o cale de a restabili energia şi implicit sănătatea organismului, plecând de la premisa că spiritul, corpul şi mintea sunt inseparabile şi fiecare contribuie la starea noastră de bine.