Avem nevoie de suplimente cu Vitamina D3 vara?

Este adevărat că Vitamina D3 se produce ca urmare a expunerii la soare. Cu toate acestea, în țările din emisfera nordică, soarele este suficient de puternic pentru a stimula producția de Vit. D3 doar timp de 3-4 luni pe ani, de obicei din Mai până în August. În aceste luni, soarele are capacitatea de a stimula organismul pentru a produce cantitatea suficientă de vitamina D3 de care are nevoie. Dar, acest lucru este posibil doar dacă te expui la soare min. 20 de min. pe zi, fără protecție solară, cu brațele și picioarele descoperite, între orele 10:00 – 14:00.

Ținem cont toți de aceste detalii pentru a ne asigura aportul de vitamina D3? Răspunsul este „NU”.

Stilul de viață cotidian, urban, ne împinge în a petrece tot mai mult timp în spații închise, iar timpul petrecut la soare devine din ce în ce mai puțin. Deși, România aparține unei zone geografice și unui climat care oferă 3-4 luni cu soare, majoritatea populației este deficitară în Vit. D3.

Așadar, ținând cont de stilul de viață cotidian, DA, avem nevoie de o suplimentare a dietei cu Vit. D3 și vara!

Ce este vitamina D?

Vitamina D este de fapt un complex de mai multe substanțe chimice. În mod natural, este produsă în piele dintr-o formă de colesterol, și se numește: 7-dehidrocolesterol. Asupra acestei forme intervin razele ultraviolete B ale soarelui (UVB) care convertesc 7-dehidrocolesterol în vitamina D3. Vit. D3 produsă cu ajutorul soarelui este transortată în ficat, de unde se metabolizează în forma activă: calcidiol. Tot în ficat, de Vit. D3 se atașează molecule de oxigen și hidrogen și se transformă în 25-OH Vitamina D, acesta fiind markerul care se verifică la analizele de sânge pentru a se determina carența de vitamina D3, valoare optimă fiind de 60 mcg/L.

Care este rolul Vitaminei D3?

Rolul cel mai cunoscut al Vit. D3 este acela de a asigura absorbția Calciului în organism. Fără vitamina D3 corpul absoarbe doar 10 – 15% din aportul de Calciu obținut din alimentație. În urma metabolizării Vit. D3 în ficat rezultă un nou compus, calcidiol. Calcidioul este forma activă a Vit. D3 care intervine direct asupra formării oaselor, asigurând densitatea lor optimă prin a crește rata de asimilare a Calciului.

Vit. D3 intervine asupra celulelor imunitare T care sunt activate pentru a combate virusurile și bacteriile. Celulele T conțin receptori ai Vit. D3, ceea ce înseamnă că eficiența lor se atinge doar în prezența acestei vitamine. Drept urmare, o carență a vitaminei D3 este asociată cu un sistem imunitar slăbit, predispus la infecții.

Multiple studii clince axate pe a înțelege cum se manifestă depresia în organism au scos la iveală o strânsă legătură între depresie și deficiența de Vit. D3. Persoanele cu predispoziție pentru depresie sau care suferă de tulburări afective au fost depistate cu carențe de Vit. D3. Acest fapt ar explica de ce apar stările de astenie în lunile cu puțin soare.

Simptome deficiență de Vitamina D3:

Există o multitudine de factori care pot cauza deficiența de vitamina D3. Expunerea limitată la lumina solară este principalul factor care determină lipsa de D3 din organism. Pentru că în ultima jumătate de secol, munca la birou a luat locul muncilor agricole, expunerea oamenilor la soare este limitată inclusiv în lunile de vară. Un alt factor puternic dezvoltat în comportamentul nostru din ultimii ani, este utilizarea de creme cu factor de protecție solară. Surprinzător, deși folosim aceste creme pentru a ne proteja de arsuri solare și de îmbătrânirea prematură a pielii, reversul folosirii lor este că blochează razele UVB și implicit, producția de Vit. D3.

Deficiența de Vitamina D3, se manifestă prin:

  • Dureri musculare și osoase
  • Oboseală cronică
  • Căderea părului
  • Slăbiciune la nivelul membrelor și articulațiilor
  • Demineralizarea oaselor (osteoporoză)
  • Fragilitatea oaselor (osteomalacie)
  • Predispoziție pentru fracturi osoase
  • Stări depresive și anxioase
  • Risc ridicat de boli cardiovasculare, diabet, boli neurodegenerative, afecțiuni oncologice sau boli autoimune

Surse naturale Vitamina D3

Expunerea directă la soare este singura metodă prin care organismul realizează în mod natural producția de Vit. D3. În zilele noastre, expunerea directă la soare se realizează tot mai puțin, chiar și în lunile de vară, când stilul de viață cotidian și munca ne-o desfăşurăm predominant în incinte și clădiri.

Așadar, un aport corect de Vit. D3 trebuie asigurat pe tot parcursul anului fie prin a consuma alimente bogate în Vit. D, pești oceanici (somon, ton, cod, sardine), ouă, ficat de vită, anumite cereale sau suplimente alimentare.

Vitamina D3 din sursă 100% naturală

Ca o alternativă la substanțele de sinteză, au fost identificate surse naturale de Vit. D3, preferate de mulți dintre cei interesați în a își suplini carențele de D3 și în a își întări sistemele imunitar și osos inclusiv în lunile de vară. 

Vit. D3 naturală se obține din lanolină. Lanolina este o substanță ceroasă secretată de pielea oilor și care se impregnează în lâna acestora. Vit. D3 se formează ca urmare a expunerii lanolinei la razele soarelui. Lanolina se recoltează prin forfecarea oilor și proces care nu rănește animalul. Lâna proaspăt tunsă este fiartă în apă, iar lanolina rămâne, la fel ca uleiul, la suprafața apei. Lanolina obținută este mai departe procesată și ambalată sub formă de supliment alimentar, extrăgându-se substanța cheie, adică Vit. D3.

Surse eficiente de Vitamina D3: Detrix Complex și Detrix 3000 UI Vitamina D3

Detrix Complex și Detrix 3000 UI Vitamina D3 sunt două produse cu forme superioare de Vit. D3, extrasă din lanolină, lână de oaie, dedicate pentru a asigura necesarul zilnic de Vit. D3 pe tot parcursul anului.

Detrix Complex este un complex natural care asigură absorbția completă și corectă a Calciului și a Vitaminei D3 prin asocierea cu Vitamina K2, Vitamina D3 și Magneziu. Beneficiile sale principale sunt de a crește densitatea oasoasă și de a preveni blocajele arteriale.

Detrix 3000 UI Vitamina D3 are o formulă superioară naturală care livrează suportul complet pentru sănătatea sistemelor osos și imunitar. Sursa naturală din care s-a obținut Vitamina D3, lâna de oaie (lanolina), asigură o absorbţie ridicată a produsului în organism și o eficiență garantată. O capsulă asigură 3000 UI de Vitamina D3, adică 1500% din necesarul zilnic estimat de specialiştii medicali. Este soluția ideală pentru carențele ușoare de Vitamina D3 și menținerea lor la valori normale.

 

Sanatate inveti, sanatate primesti

Sănătate înveți, sănătate primești!

Răspunde corect la întrebările noastre legate de sănătate și poți câștiga unul din zecile de premii.

Fiecare articol de blog care este inclus în concurs vine acompaniat de o întrebare dedicată. Răspunde aici pentru acest articol.

Urmărește-ne pe pagina de Facebook oficială Herbagetica pentru a răspunde la min. 5 întrebări care te vor duce în tragerea la sorți.