Ashwagandha (Withania somnifera) este o plantă din familia ginseng-urilor folosită în medicina Ayurveda de mai bine de 5000 de ani. Este cea mai frecvent utilizată și extensiv cercetată plantă adaptogenă, ea fiind apreciată pentru capacitatea sa de a crește rezistența organismului la stres, are efect neuroprotector și antidepresiv.

Ce este Ashwagandha?

Ashwagandha sau Ginseng Indian este o plantă importantă în medicina Ayurveda deoarece deservește mai multe beneficii pentru multiple sisteme ale corpului uman, inclusiv pentru sistemul nervos, endocrin și reproducător. Cheia eficienței Ashwagandha este conținutul de withanolide, care ajută la echilibrarea unei game largi de funcții biochimice. Withanolidele, alcaloizii, acizii grași și aminoacizii din Ashwagandha cresc rezistența organismului la stres și la toxinele din mediu.

Ashwagandha antistres mind

Capacitatea Ashwagandhei de a lucra ca agent de protecție împotriva stresului o recomandă drept una din cele mai populare plante cu efecte antistres. La fel ca toate plantele adaptogene, Ashwagandha ajută organismul să își mențină homeostazia (echilibrul), chiar și în momente de stres intens emoțional, psihic sau fizic. 

Stresul acaparează din ce în ce mai mult viața noastră de zi cu zi, fiind o adevărată epidemie pe care nu o conștientizăm. Eșecurile emoționale, toxinele din mediu, traumele fizice, presiunea locului de muncă și nutriția deficitară contribuie la declanșarea stresului. Acesta epuizează corpul de nutrienți critici, provocând oxidarea celulelor ce cauzează, pe termen lung, efecte negative pentru sănătate.

Efectele Ashwagandha antistres:

  1. Are efect adaptogen – crește rezistența organismului la stres 
  2. Induce starea de calm fără a încetini procesele mentale și fiziologice
  3. Este un bun antioxidant, elimină radicalii liberi și previne formarea bolilor neurodegenerative
  4. Scade nivelul de cortizol, hormonul stresului
  5. Protejează celulele nervoase de la deteriorarea cauzată de stresul prelungit

Beneficii Ashwagandha

Beneficiile Ashwagandha nu se opresc doar la combaterea stresului. Această plantă are un rol benefic major și în tratarea diverselor afecțiuni generate pe fondul expunerii la stres:

Reduce stările de depresie și anxietate

Una alt beneficiu cunoscut al acestei plante este capacitatea sa de a lucra ca un remediu natural pentru anxietate. Într-un studiu din 2009 publicat în PLOS One, s-a demonstrat că efectele Ashwagandha asupra stărilor de anxietate sunt comparabile cu cele a medicamentelor dedicate, doar că Ashwagandha nu provoacă efecte secundare. Ashwagandha se dovedește a fi de un real succes și pentru persoanele care au semne de depresie. Deoarece stresul este o cauză cunoscută a depresiei, Ashwagandha se recomandă ca remediu natural antidepresiv prin capacitatea sa de a crește rezistența organismului la stres.

Previne apariția bolilor neurodegenerative

Prin conținutul de whitanolide, Ashwagandha previne apariția bolilor neurodegenerative. Whitanolidele pot chiar să refacă conexiunile neuronale distruse, îmbunătățesc capacitatea de concentrare și induc starea de calm. Stresul emoțional, fizic sau din cauze de mediu are efecte distructive asupra creierului și a sistemului nervos. Cercetări recente vin să susțină faptul că Ashwagandha nu este doar un remediu antistres, ci și protejează celulele nervoase de procesele degenerative ce pot cauza boli precum Alzheimer sau Parkinson. Ashwagandha are în componența sa substanțe active ce stimulează în mod natural secreția de compuși cu efect antioxidant. Cu aceste proprietăți Ashwagandha elimină radicalii liberi care pot cauza degenerarea celulară.

Reglează activitatea glandei tiroide

Unul dintre aspectele cele mai interesante ale plantelor adaptogene, precum Ashwagandha, este că pot ajuta în cazul afecțiunilor tiroidiene. Primele studii clinice efectuate în acest sens dovedesc că Ashwagandha ajută la buna funcționare a tiroidei pentru persoanele diagnosticate cu hipotiroidism și îmbunătățește starea de sănătate a celor cu tiroidă hiperactivă sau boala lui Grave.

Îmbunătățește libidoul și fertilitatea

În medicina Ayurveda, Ashwagandha a fost utilizată și ca afrodiziac natural pentru a ajuta în cazul disfuncțiilor sexuale. Pentru bărbați, se recomandă în mod special pentru a crește nivelul de testosteron și spermatogeneza.

Recomandări suplimente cu Ashwagandha:

Ashwagandha se recomandă persoanelor cu un stil de viața modern și stresant și celor cu probleme de somn, anxietate, exces de cortizol și/sau probleme de fertilitate.

La ora actuală, Ashwagandha este din ce în ce mai populară în rândul tinerilor activi. Aceștia au nevoie de un tonus mental excepţional, multă energie şi de inducerea stării de calm fără ca procesele mentale şi fiziologice să fie afectate.

Suplimentele disponibile se găsesc cel mai frecvent sub formă de extract de rădăcină de Ashwagandha. Dacă ești interesat de un astfel de produs asigură-te că standardizarea cu whitanolide a extractului este între 5 și 10% pentru ca produsul să fie eficient.

Ashawagandha Extract Premium de la Herbagetica® conține cea mai mare concentrație de whitanolide disponibilă – 7 % garantând potența ridicată a produsului.

La fel ca în cazul tuturor tratamentelor naturiste, consumul de Ashwagandha trebuie întrerupt după 3 luni de administrare și se poate relua după o pauză de 30 de zile.