Antiinflamatori si antioxidanti

Antiinflamatori și antioxidanți de nelipsit din dieta ta!

Se vehiculează frecvent despre beneficiile unei diete antiinflamatoare și despre cât de benefici sunt antioxidanții, dar înainte de toate acestea este important să înțelegem ce este inflamația. Când auzi termenul de „inflamație”, sigur te gândești instant la o umflătură roșiatică, care apare de obicei când te lovești. Acestea sunt două dintre semnele externe ale inflamației, dar acest fenomen are o complexitate mult mai mare.

Ce este inflamaţia?

Inflamația este o reacție naturală care are loc în organism ca urmare a declanşării răspunsului imunitar. Când corpul tău se confruntă cu o infecție sau o leziune, el bombardează zona afectată cu celule imunitare care au rol inflamator. Așa apar semnele clasice cu care ești deja familiarizat: umflături, roșeață și uneori durere. Acest proces este perfect normal și arată că organismul reacționează sănătos.

Povestea inflamației se schimbă când aceasta ajunge la nivel cronic. Inflamația cronică se dezvoltă atunci când sistemul imunitar este într-o permanentă stare de alertă chiar dacă nu există un agent patogen, sau o leziune, care să necesite intervenția sa. Pe termen lung, inflamația cronică poate cauza: boli cardiovasculare, diabet sau chiar Alzheimer.

Din fericire, nivelul de inflamație din corpul tău poate fi controlat prin stilul de viață. Fumatul, obezitatea, stresul sau consumul excesiv de alcool sunt factori care pot crește nivelul de inflamație. Prin dietă, unii experți susțin că se poate ține sub control nivelul de inflamație din corp. Trebuie doar să știi ce alimente să incluzi în dieta ta.

Ce înseamnă o dietă antiinflamatoare?

Dacă ne analizăm substanțele active din anumite alimente și ierburi, observăm că anumite categorii generale de nutrienți au rolul de a regla răspunsul inflamator al organismului. Acestea sunt:

Alimente de inclus în dieta ta:

Fructe și legume

Culoarea intensă pe care o regăsim la legumele frunzoase spre exemplu, sau la afine, mure și zmeură, este un semn că aceste alimente au rol antiinflamator. Pigmentul care le dă culoare are capacitatea de a regla răspunsul inflamator. Legumele de tipul salată, varză, broccoli sau spanac sunt bogate și în vitamina K, care are și ea un rol în reglarea nivelului de inflamație din corp.

Un anumit oxidant care se găsește în afine, se remarcă și ca antiinflamator: Quercetina. Acesta este un flavonoid cu dublu rol, de a neutraliza radicalii liberi, prin efectul antioxidant și de a susține organismul în controlul nivelului de inflamație.

Pește

Peștele este sursa cea mai sigură de acizi grași Omega 3. Include în meniul tău săptămânal, cel puțin două mese în care să incluzi pește. Acizii grași Omega 3 au un potențial antiinflamator remarcabil și ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare sau artrite. Acizii grași Omega 3 sunt importanți și pentru dezvoltarea cognitivă. Acizii grași Omega 3 conțin DHA, substanţă care susține secrețiile neuro-hormonale și care se absoarbe direct în pereții celulelor neuronale.

Ierburi aromate și condimente

Aceste categorii de alimente nu au doar rolul de a da arome mâncării pe care o gătim, ci sunt și foarte bogate în substanțe active benefice sănătății.

Componentul principal al Turmericului, sau al prafului de Curry, este Curcuminul. Acest element are efect antioxidant, prin a proteja celulele organismul de efectele radicalilor liberi, dar poate reduce și inflamația. Curcuminul reduce secreția și acțiunea citokinelor proinflamatoare, produse de sistemul imunitar. Este folosit foarte des de persoanele care au artrită reumatoidă pentru că ajută în controlul durerii.

Curcuminul din Turmeric se combină foarte bine cu Piperina din piperul negru. Piperina are și rol antioxidant, și crește semnificativ biodisponibilitatea Curcuminului. Combinația celor două substanțe ajută foarte mult la reducerea inflamației din corp.

Nuci și alune

Nucile și alunele aduc și ele un aport important de Omega 3, Magneziu și fitonutrienți care nu se găsesc în alte alimente. Dacă nu urmezi o dietă bogată în proteine de origine animală, atunci nucile și alunele sunt de nelipsit pentru tine. Aruncă o mână de nuci în salata ta și te vei bucura de un aport important de nutrienți, care scad și inflamația.

Fitonutrienții specifici nucilor și alunelor pot oferi protecție împotriva sindromului metabolic, a afecțiunilor cardiovasculare sau a diabetului.

Alimente pro-inflamatoare, de evitat:

  • Alimentele procesate, care conțin conservanţi și coloranți
  • Carne, lapte sau ouă de origine animala, provenite din fabrică (animale care nu circulă liber și sunt hrănite cu furaje)
  • Alcoolul
  • Cafeaua

Sanatate inveti, sanatate primesti

Sănătate înveți, sănătate primești!

Răspunde corect la întrebările noastre legate de sănătate și poți câștiga unul din zecile de premii.

Fiecare articol de blog care este inclus în concurs vine acompaniat de o întrebare dedicată. Răspunde aici pentru acest articol.

Urmărește-ne pe pagina de Facebook oficială Herbagetica pentru a răspunde la min. 5 întrebări care te vor duce în tragerea la sorți.