Anemia feripriva

Anemia feriprivă: cauze, simptome, remedii

Anemia este o afecțiune care se dezvoltă când există un nivel scăzut de hemoglobină în celulele roșii ale sângelui. Hemoglobina este o proteină responsabilă pentru transportul oxigenului spre toate țesuturile și organele din corp.

Cel mai frecvent tip de anemia este anemia feriprivă cauzată de deficitul de fier în organism. Fierul este un mineral esențial pentru buna funcționare a corpului, întrucât el este cel care asigură producția de hemoglobină. O deficienţă de fier, înseamnă mai puțină hemoglobină, mai puțin oxigen transportat în organism, drept urmare organele și țesuturile nu se oxigenează corect.

Deși este o afecțiune destul de comună, multe persoane nici nu știu că suferă de o deficiență de fier care rezultă în anemie feriprivă. Este foarte posibil ca o persoană să se confrunte pe o perioadă lungă de timp cu simptomele anemiei feriprive, fără a ști care este sursa problemei.

Femeile aflate la vârsta de reproducere sunt în mod special predispuse la anemie feriprivă din cauza menstruațiilor abundente sau a sarcinii, când aportul de Fier din alimentația mamei, este direcționat către făt. O dietă precară în nutrienți sau o boală gastrointestinală pot afecta procesul de asimilare a fierului în organism.

Cel mai sigur remediu pentru combaterea deficienței de Fier este prin schimbarea dietei sau consumul de suplimente cu Fier.

Simptomele anemiei feriprive:

Simptomele anemiei feriprive pot fi ușoare la început și confundate cu alte probleme generice, cum ar fi stresul. Tocmai din acest motiv, multe persoane nu se gândesc că ar putea fi anemice.

Simptomele anemiei feriprive sunt:

  • Oboseală generală
  • Slăbiciune fizică
  • Paloarea pielii
  • Dificultăți de respirație
  • Amețeli
  • Senzația de furnicături în mâini picioare
  • Inflamarea limbii
  • Mâini și picioare reci
  • Dureri de cap
  • Unghii fragile

Cauzele anemiei feriprive

Cea mai frecventă cauză a anemiei este deficiența de Fier, de acolo se și numește anemie feriprivă. Există mulți factori care cresc riscul de dezvoltare a anemiei. Acestea fiind:

Aportul insuficient de Fier din organism:

Lipsa din dietă a alimentelor bogate în Fier precum: carnea roșie, ficatul, ouăle sau legumele frunzoase. Pentru că fierul este esențial în perioadele de creștere, copii și femeile însărcinate pot avea nevoie de un aport suplimentar de Fier.  

Sarcina sau pierderile de sânge menstruale:

Menstruațiile abundente sau pierderea de sânge de după nașterea afectează negativ nivelul de Fier, crescând riscul de anemie.

Hemoragie internă

Anumite afecțiuni medicale pot cauza hemoragii interne care duca la declanşarea anemiei feriprive. Printre acestea se numără ulcerul la stomac, polipi intestinali sau cancerul de colon. Administrarea excesiva de aspirină sau alte tipuri de calmante, poate cauza sângerări în interiorul stomacului. Toate aceste afecțiuni, pot cauza anemie.

Incapacitatea organismului de a absorbi Fierul

Intervențiile chirurgicale la nivel intestinal, pot afecta ulterior recuperării, capacitatea corpului de a absorbii nutrienţii, inclusiv Fierul. Chiar dacă ai un aport suficient de Fier din dietă, boala celiacă sau bypass-ul gastric afectează nivelul de Fier absorbit de organism.

Endometrioza

Este o boală specifică femeilor care se manifestă prin formarea de țesut în afara cavității uterului, dar se poate extinde și la alte organe din proximitate. Endometrioza poate cauza hemoragii puternice în stadiile avansate, crescând riscul de anemie.

Remedii pentru anemie feriprivă:

Anemia feriprivă se poate combate prin schimbarea stilului de viață, a alimentației sau prin suplimentarea dietei cu Fier.

Alimente bogate în fier sunt:

  • Carnea roșie, carne de porc sau de pasăre
  • Fructele de mare
  • Fasolea, lintea sau năutul
  • Fructele deshidratate precum stafidele, prunele, smochinele sau caisele
  • Legume: spanac, varza kale, salta verde, sfecla roșie etc.

Suplimentarea dietei cu Fier bisglicinat și Feronix feronix

O soluție eficientă pentru aportul corect de Fier în organism este Fierul bisglicinat, prezent în produsul Feronix. Acest tip de Fier are o formă superioară care asigură asimilarea ridicată în organism fără a crea efecte adverse precum greață, vărsături sau diaree. Fierul bisglicinat din Feronix livrează 30 de mg de Fier, adică dublul necesarului zilnic de Fier, fiind un produs ideal pentru persoanele cu anemie feriprivă.

Feronix are în compoziția sa și Vitamine C și acidul Folic care cresc capacitatea de asimilare a fierului bisglicinat în organism, dar are și un plus cu extractele de Urzică și Ashwagandha care stimulează producția de hemoglobină.

Feronix se poate folosi ca adjuvant în: anemie feriprivă, nivel scăzut de hemoglobină, oboseală și nivel scăzut de energie, probleme de concentrare, dureri de cap, menstruație abundentă, probleme respiratorii sau recuperarea după intervenții chirurgicale majore.

 

Sanatate inveti, sanatate primesti

Sănătate înveți, sănătate primești!

Răspunde corect la întrebările noastre legate de sănătate și poți câștiga unul din zecile de premii.

Fiecare articol de blog care este inclus în concurs vine acompaniat de o întrebare dedicată. Răspunde aici pentru acest articol.

Urmărește-ne pe pagina de Facebook oficială Herbagetica pentru a răspunde la min. 5 întrebări care te vor duce în tragerea la sorți.