5 metode naturale pentru a combate stresul de Sărbători
S-a dat startul Sărbătorilor de iarnă, iar printre colindele de Crăciun se aude și forfota specifică acestui sezon. Goana după cadouri, cozile de la casele de marcat, blocajele în trafic la care adaugi și ceva dulce pentru a face față oboselii, au ca rezultat un nivel ridicat de stres și anxietate.
Spre deosebire de Moș Crăciun, noi nu avem spiriduși care să ne ajute cu toate pregătirile pentru Sărbători. Întâmpinăm o gamă largă de factori de stres legați de costurile financiare, finalizarea proiectelor de la locul de muncă sau organizarea meselor festive, care se pot manifesta prin:
- Somn agitat
- Poftă de dulce
- Schimbări de dispoziție și stări de depresie
- Oboseală cronică
- Imunitate scăzută
- Atacuri de panică, amețeli și dureri de cap
- Dureri de stomac, de cap sau articulare
Înlocuiește stresul cu somnul
În situațiile de stres maxim, cum ar fi pregătirile pentru Sărbători, somnul ar trebui să fie o prioritate. Mulți specialiști din domeniul medical susțin faptul că deprivarea de somn accentuează stările de stres, anxietate și depresie. Somnul este procesul prin care toate sistemele din organismul tău se refac, iar nevoia de somn crește dacă organismul este suprasolicitat după o zi încărcată.
Pentru a evita stările de oboseală cronică asigură-ți un minim de 7 ore de somn pe noapte, încearcă să nu stai până târziu în fiecare noapte, iar pe perioada vacanței de Crăciun alocă-ți zile doar pentru odihnă.
Alege suplimente naturale pentru a combate efectele stresului
Pot exista situații în care nu ai cum să eviți factorii de stres. Atunci este bine ca organismul tău să fie pregătit și ajutat pentru a combate eficient situațiile respective. O soluție la-ndemână și ușor de integrat în stilul tău de viață este administrarea de suplimente naturale. Iată cele mai recomandate suplimente pentru stres:
Rhodiola
Supranumită “rădăcină de aur”, Rhodiola se recomandă ca tonic natural care îmbunătăţeşte memoria și crește nivelul de energie. Studiile clinice efectuate au demonstrat că adaptarea la stres a organismelor tratate cu Rhodiola, are ca efect creșterea cantității de neurotransmiţători ai creierului, cum ar fi: serotonina și dopamina. Aceștia îți asigură starea ta emoțională de bine și reduc nivelului de cortizol, hormonul stresului.
Ashwagandha
Ashwagnadha este o plantă recunoscută pentru că susține organismul în situații de stres, oboseală și anxietate. Cheia eficienței suplimentelor cu Ashwagandha este conținutul de withanolide, compuși antioxidanți care ajută la echilibrarea unei game largi de funcții biochimice. Withanolidele au efect puternic antioxidant și protejează sistemul nervos de efectele degenerative cauzate de stres. În plus, refac conexiunile neuronale distruse, îmbunătățesc capacitatea de concentrare și induc starea de calm.
5-HTP
5-HTP este un aminoacid derivat din L-triptofan. Acesta este necesar sistemului nervos pentru producția de serotonină, hormonul care asigură starea de bine și starea de fericire. Stările depresive și anxioase sunt asociate direct cu un nivel scăzut de serotonină. Lipsa unei cantități optime de L-triptofan, limitează formarea de 5-HTP, rezultând într-un deficit de serotonină.
Suplimentarea dietei cu 5-HTP, extras din planta Griffonia Simplicifolia, alimentează direct sistemul nervos cu 5-HTP și asigură convertirea sa în întregime în serotonină. Astfel, 5-HTP asigură creșterea nivelului de serotonină, reduce stările de depresie, anxietatea, riscul de atacuri de panică sau tulburările de somn.
Hrăneşte-ţi organismul cu nutrienții de care are nevoie
În goana ta după cadouri cu siguranță nu ții cont că nu ai mâncat la prânz, iar dacă ai un pic de timp apelezi la fast food și mânânci pe fugă. Dar, această soluție de moment îți poate alimenta și mai mult starea de stres. Mâncarea de tip fast food, semipreparatele sau patiseriile din comerț nu oferă corpului tău nutrienții de care are nevoie pentru a-ți susține un nivel optim de energie. În schimb, îți aduc un aport în plus de sare, care te deshidratează sau zahăr, care te ajută doar pe moment pentru a combate stresul.
Dacă știi că urmează o perioadă stresantă și vei avea un program încărcat, încearcă să-ți pregătești organismul și să îi oferi nutrienți cheie pentru buna sa funcționare:
- Magneziul ajută la relaxarea musculaturii și reduce stările de anxietate
- Acizii grași Omega-3 au efect antiinflamator și hrănesc corpul la nivel celular
- Zincul întărește sistemul imunitar și îl protejează de efectele stresului
Zahărul nu are efecte antistres
Atunci când suntem stresați corpul nostru cerșește energie pentru a putea evita oboseala. Pofta de dulce este prima și poate cea mai evidentă manifestare a nevoii pentru energie. Dar, efectul zahărului este doar temporar. El rezolvă nevoia de energie pe moment, dar pe termen lung poate cauza efecte negative.
Zahărul poate reduce nivelul de cortizol, hormonul asociat stresului, care crește ca valori în sânge în urma expunerii organismului la factori de stres. Efectul rapid pe care îl are zahărul pentru a relaxa organismul, ne determină să apelăm frecvent la a consuma ceva dulce atunci când ne simțim copleşiţi de stres.
Pe termen lung, consumul de zahăr ca formă de combatere a stresului acționează negativ asupra creierului nostru. Hipocampul este zona din creier responsabilă pentru memorie și orientare spațială și este în mod special afectat de excesul de zahăr. Ca efect, creierul se inflamează și pot apărea probleme de memorie și concentrare.
Există totuși alternative pentru a nu apela la zahăr ca să reduci nivelul de cortizol: plimbări în natură, meditație, yoga, exerciții de respirat sau un regim alimentar care să-și ofere aportul nutrițional complet.
Începe sau încheie fiecare zi cu ceva ce-ți place
Pozitivitatea ajută foarte bine pentru a combate stările de stres și anxietate. Dacă aloci în fiecare zi timp pentru a face ceva ce-ți face plăcere, gândul că acel moment va veni te va motiva și vei reuși mult mai bine să-ți îndeplinești obligațiile zilei. Fie că e vorba de o baie relaxantă, vizionarea unei piese de teatru sau practicarea sportului preferat este clar că atunci când faci ceva ce-ți place nivelul de stres se reduce considerabil.
Eliberează-te de stresul Sărbătorilor cu produse dedicate!
Gama Herbagetica de produse dedicate anti-stres și anxietate include plante specializate cum ar fi Rhodiola, Ashwagandha sau Griffonia Simplicifolia. Formulele alese lucrează pentru a întări rezistența organismului la stres, pentru a reduce stările de depresie și anxietate și pentru a relaxa sistemul nervos.
Oferă-ți cadoul ideal și alege să ai Sărbători fără stres!