lectura de 13 minute

 

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță grasă (sterol) esențială pentru funcționarea normală a organismului. El este produs în principal de ficat, dar poate fi, de asemenea, introdus în organism prin consumul de alimente de origine animală. Colesterolul îndeplinește mai multe funcții importante în organism, cum ar fi producerea de hormoni, formarea membranelor celulare și producerea de vitamina D.

Există două tipuri principale de colesterol: colesterolul LDL (cunoscut și sub denumirea de “colesterol rău”) și colesterolul HDL (cunoscut și sub denumirea de “colesterol bun”). Colesterolul LDL poate forma depozite în pereții arterelor, ceea ce poate duce la îngustarea arterelor și la formarea plăcilor de aterom, cunoscută și sub denumirea de ateroscleroză. Aceasta poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană și accidentul vascular cerebral. În schimb, colesterolul HDL ajută la eliminarea colesterolului în exces din organism, protejând astfel sistemul cardiovascular. Există și o varietate de plante cu efect anticolesterol, care pot ajuta la menținerea sănătății cardiovasculare.

Este important să se mențină un nivel adecvat de colesterol în organism pentru a susține sănătatea cardiovasculară. Nivelul optim de colesterol variază în funcție de vârstă, sex, factori de risc individuali și recomandările medicale. Un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, evitarea fumatului și gestionarea stresului, poate contribui la menținerea unui nivel sănătos de colesterol în organism.

 

Care este nivelul optim al colesterolului?

nivel optim de colesterol

Nivelul optim al colesterolului variază în funcție de vârstă, sex, istoric familial și alți factori de risc individuali. În general, se consideră că nivelurile optime ale colesterolului sunt următoarele:

Colesterol total: sub 200 mg/dL (miligrame pe decilitru) pentru adulți. Cu toate acestea, valoarea ideală poate varia în funcție de factorii de risc individuali și de recomandările medicului.

Colesterol LDL (“colesterolul rău”): sub 100 mg/dL pentru persoanele cu risc cardiovascular scăzut sau moderat; sub 70 mg/dL pentru persoanele cu risc cardiovascular foarte ridicat, cum ar fi cele cu boli cardiovasculare existente sau diabet zaharat.

Colesterol HDL (“colesterolul bun”): peste 40 mg/dL la bărbați și peste 50 mg/dL la femei. Nivelurile mai ridicate de colesterol HDL sunt considerate benefice pentru sănătatea cardiovasculară.

Trigliceride: sub 150 mg/dL. Trigliceridele sunt un alt tip de grăsime din sânge care pot influența sănătatea cardiovasculară.

 

Ce alimente contribuie la scăderea nivelului de colesterol?

Există mai multe alimente sănătoase care pot contribui la scăderea nivelului de colesterol în sânge. Acestea includ:

1. Somon

Peștele gras, cum ar fi somonul, este bogat în acizi grași omega-3, care pot reduce nivelul de colesterol LDL (“colesterolul rău”) și pot crește nivelul de colesterol HDL (“colesterolul bun”). Consumul regulat de somon poate fi benefic într-un regim alimentar destinat scăderii nivelului de colesterol, datorită conținutului său bogat de acizi grași omega-3.

2. Avocado

Avocado este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, inclusiv acizi grași mononesaturați, care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL și la creșterea nivelului de colesterol HDL. De asemenea, avocado conține fibre alimentare solubile, care pot reduce absorbția colesterolului în organism.

3. Cereale integrale – în special ovăzul și orzul

Cerealele integrale, în special ovăzul și orzul, sunt alimente bogate în fibre solubile, care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL. Fibrele solubile formează o substanță vâscoasă în tractul digestiv, care se leagă de colesterolul LDL și îl îndepărtează din organism.

4. Fructe de pădure

Fructele de pădure, cum ar fi afinele, zmeura, murele și cătina, sunt bogate în antioxidanți și fibre solubile, care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL. Antioxidanții protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi, care pot contribui la acumularea de colesterol în artere. De asemenea, fibrele solubile din fructele de pădure se leagă de colesterolul LDL din tractul digestiv și îl elimină din organism, contribuind astfel la scăderea nivelului de colesterol.

5. Ciocolata neagră și cacao

Ciocolata neagră și cacao sunt surse bogate de flavonoide, un tip de antioxidanți care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Studiile au arătat că consumul moderat de ciocolată neagră sau cacao poate crește nivelul de colesterol HDL (colesterolul “bun”) și poate reduce nivelul de colesterol LDL (colesterolul “rău”). De asemenea, compușii antioxidanți din ciocolata neagră și cacao pot ajuta la prevenirea oxidării colesterolului LDL, care poate contribui la formarea plăcilor de aterom, responsabile de blocarea arterelor. Cu toate acestea, este important să consumi ciocolată neagră și cacao în cantități moderate și să optezi pentru cele cu conținut ridicat de cacao și cu puțini aditivi sau zahăr adăugat pentru a obține beneficii maxime pentru sănătatea cardiovasculară.

6. Leguminoase

alimente care tin colesterolul sub control

Leguminoasele, cum ar fi lintea, fasolea, mazărea și năutul, sunt bogate în fibre solubile și proteine vegetale, care pot contribui la scăderea nivelului de colesterol LDL în sânge. Fibrele solubile formează o substanță gelatinoasă în tractul digestiv care se leagă de colesterolul din alimente și din organism, împiedicându-l să fie absorbit în fluxul sanguin. Astfel, consumul regulat de leguminoase poate ajuta la reducerea colesterolului LDL și la îmbunătățirea profilului lipidic.

Leguminoasele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de proteine vegetale, care pot înlocui proteinele animale cu conținut ridicat de grăsimi saturate și colesterol. Prin urmare, includerea leguminoaselor în dieta ta poate fi o strategie eficientă pentru scăderea nivelului de colesterol și menținerea sănătății cardiovasculare. Poți adăuga leguminoase în diverse preparate, cum ar fi supe, salate, tocănițe, ciorbe sau mâncăruri vegane, pentru a beneficia de proprietățile lor benefice pentru sănătate.

7. Uleiuri vegetale

Uleiurile vegetale nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de rapiță, uleiul de floarea-soarelui și uleiul de susan, pot contribui la scăderea nivelului de colesterol LDL și la creșterea nivelului de colesterol HDL, cunoscut și sub numele de “colesterol bun”.

Aceste uleiuri vegetale sunt bogate în grăsimi nesaturate, în special acizi grași mononesaturați și polinesaturați, care pot ajuta la scăderea colesterolului LDL în sânge. Aceste grăsimi nesaturate pot înlocui grăsimile saturate și trans în dietă, care au fost asociate cu creșterea colesterolului LDL și a riscului de boli cardiovasculare.

Uleiurile vegetale pot fi folosite în bucătărie pentru a găti sau a condimenta alimentele, pentru a prepara sosuri și dressing-uri, sau pentru a face marinade pentru carne, pește sau legume. Înlocuirea uleiurilor saturate, precum uleiul de palmier sau uleiul de cocos, cu uleiuri vegetale nesaturate poate fi o alegere sănătoasă pentru a contribui la scăderea nivelului de colesterol și la menținerea sănătății cardiovasculare.

8. Nucifere

Nucile și semințele, cunoscute sub denumirea colectivă de “nucifere”, pot contribui la scăderea nivelului de colesterol în organism. Acestea sunt bogate în grăsimi sănătoase, în special acizi grași mononesaturați și polinesaturați, precum Omega-3, care pot ajuta la scăderea colesterolului LDL și la creșterea colesterolului HDL.

Nucile și semințele pot fi o alegere sănătoasă de gustare, adăugate în salate, cereale, iaurt sau alte preparate. Exemple de nucifere care pot contribui la scăderea colesterolului includ migdalele, nucile pecan, nucile de Brazilia, fisticul, semințele de in și semințele de chia.

Totuși, nucile și semințele sunt alimente bogate în calorii și grăsimi, așa că este important să le consumi în cantități moderate, în cadrul unei diete echilibrate și sănătoase, și să eviți consumul excesiv, care poate duce la creșterea în greutate.

9. Soia

Soia este un aliment de origine vegetală care poate contribui la scăderea nivelului de colesterol. Soia conține proteine vegetale de înaltă calitate și fibre alimentare solubile, cunoscute sub denumirea de izoflavone, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul “rău”) în sânge.

Studiile au arătat că consumul de alimente pe bază de soia, cum ar fi tofu, laptele de soia, tempeh sau edamame, poate reduce nivelul de colesterol total și de colesterol LDL, în special la persoanele cu niveluri ridicate de colesterol. Consumul de soia poate avea un efect benefic asupra sănătății inimii, contribuind la scăderea riscului de boli cardiovasculare.

10. Alimente fortificate cu steroli și stanoli

Alimentele fortificate cu steroli și stanoli sunt o opțiune suplimentară care poate contribui la scăderea nivelului de colesterol. Sterolii și stanolii sunt substanțe naturale găsite în plante, care pot bloca absorbția colesterolului în intestin, reducând astfel nivelul de colesterol LDL în sânge.

Alimentele fortificate cu steroli și stanoli includ margarina, untul vegetal, iaurtul, laptele, sucurile de fructe și cerealele pentru micul dejun. Aceste alimente sunt obișnuit suplimentate cu steroli și stanoli în cantități controlate, care pot avea un efect benefic asupra sănătății inimii și pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL.

 

Ce alimente trebuie evitate în regimul pentru un colesterol mărit?

Într-un regim alimentar destinat scăderii nivelului de colesterol, este recomandat să eviți alimentele care pot contribui la creșterea colesterolului LDL (colesterolul “rău”). Acestea includ:

Carne roșie

Carnea roșie, în special cea grasă, poate conține cantități ridicate de grăsimi saturate, care pot crește nivelul de colesterol LDL. Este recomandat să alegi variantele de carne slabă, precum pieptul de pui fără piele sau carnea de curcan, și să limitezi consumul de carne roșie procesată, precum cârnați, șuncă sau salam.

Mezeluri

Mezelurile, precum cârnații, salamul, șunca și alte produse din carne procesată, conțin de obicei cantități mari de grăsimi saturate, sare și aditivi, care pot avea un impact negativ asupra nivelului de colesterol. Este recomandat să eviți sau să limitezi consumul acestor produse într-un regim alimentar destinat scăderii colesterolului.

Mâncare prăjită

Alimentele prăjite pot conține cantități ridicate de grăsimi trans și grăsimi saturate, care pot crește nivelul de colesterol LDL. Este recomandat să eviți alimentele prăjite și să optezi pentru metode de preparare mai sănătoase, cum ar fi gătirea la abur, la cuptor sau la grătar.

Alimente grase

Alimentele bogate în grăsimi saturate și trans, precum untul, margarina solidă, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții și snacks-urile procesate, pot contribui la creșterea nivelului de colesterol LDL. Este recomandat să alegi surse sănătoase de grăsimi, precum uleiurile vegetale nesaturate, avocado, nucile și semințele.

Produse de panificație

Produsele de panificație rafinate, precum pâinea albă, biscuiții sau prăjiturile, pot conține cantități mari de grăsimi trans și zahăr, care pot avea un impact negativ asupra nivelului de colesterol. Este recomandat să optezi pentru pâine integrală, cereale integrale și alte produse de panificație sănătoase.

Este important de menționat că nu toate alimentele au același efect asupra nivelului de colesterol și că dieta trebuie personalizată în funcție de nevoile și condiția de sănătate a fiecărei persoane.

 

Suplimente naturiste pentru un nivel sănătos de colesterol

Suplimentele naturiste pot fi o opțiune pentru a susține un nivel sănătos de colesterol în combinație cu o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos. Iată câteva soluții naturale pentru scaderea colesterolului:

Colesteronat:

este cunoscut pentru susținerea sănătății sistemului cardiovascular și pentru scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul “rău”). Acesta conține o combinație de ingrediente naturale, inclusiv:

 • Cicoare: Cicoarea este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare. Extractul de cicoare poate ajuta la susținerea sănătății ficatului și a sistemului digestiv.
 • Anghinare: Anghinarea este recunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătății ficatului și a sistemului digestiv. Pulberea de anghinare poate avea un efect diuretic și poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL.
 • Frunze de Măslin: Măslinele sunt cunoscute pentru conținutul lor bogat de antioxidanți, în special oleuropeina. Extractul de frunze de măslin standardizat cu oleuropeină poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL și la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.
 • Troscot: Troscotul este o plantă cunoscută pentru proprietățile sale diuretice și antioxidante. Pulberea din părți aeriene de troscot poate ajuta la detoxifierea organismului și poate contribui la scăderea nivelului de colesterol LDL.
 • Alga Kelp: Alga Kelp este o algă marină cunoscută pentru conținutul său bogat de iod, care este esențial pentru funcționarea normală a glandei tiroide. Alga Kelp poate contribui la reglarea metabolismului și poate susține sănătatea sistemului cardiovascular.urale, inclusiv:

 

Colesterix:

conține o formulă concentrată din 14 extracte premium care a fost conceput pentru menținerea unui nivel optim de colesterol. Printre beneficiile acestui produs, se numără:

 • Susținerea nivelelor sănătoase de colesterol: poate ajuta la menținerea nivelelor normale de colesterol în sânge, precum reducerea nivelului de colesterol LDL (“colesterolul rău”) și creșterea nivelului de colesterol HDL (“colesterolul bun”).
 • Protecția cardiovasculară: poate conține ingrediente cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care pot proteja sănătatea cardiovasculară prin reducerea inflamației, a stresului oxidativ și a riscului de afecțiuni cardiovasculare.
 • Îmbunătățirea metabolismului lipidelor: susține metabolismul lipidic sănătos, ceea ce poate contribui la reglarea nivelurilor de grăsimi din sânge și la gestionarea colesterolului.
 • Sprijin pentru detoxifierea ficatului: conține ingrediente care pot sprijini detoxifierea și funcția sănătătoasă a ficatului, organul responsabil de metabolismul colesterolului.

 

Supreme KRILL Omega3 Forte:

Supreme KRILL Omega3 Forte conține ulei de krill, care este obținut dintr-un mic crustaceu marin numit krill. Uleiul de krill este o sursă concentrată de acizi grași omega-3, în special EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), care au efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare. Iată cum acest supliment poate contribui la menținerea unui nivel sănătos de colesterol:

 • Reducerea nivelului de colesterol LDL: Acizii grași omega-3 din uleiul de krill pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL, care poate forma depozite de grăsime pe pereții arterelor și poate duce la formarea plăcilor de aterom, crescând riscul de boli cardiovasculare.
 • Creșterea nivelului de colesterol HDL: Uleiul de krill poate contribui la creșterea nivelului de colesterol HDL, cunoscut și ca “colesterolul bun”, care ajută la eliminarea colesterolului LDL din sânge și are un efect protector asupra sistemului cardiovascular.
 • Proprietăți antioxidante: Astaxantina, un antioxidant prezent în uleiul de krill, poate ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și inflamației, contribuind astfel la sănătatea cardiovasculară.
 • Absorbție eficientă: Uleiul de krill conține fosfolipide, care facilitează absorbția și transportul acizilor grași omega-3 în organism. Acest lucru poate duce la o biodisponibilitate crescută a acizilor grași omega-3, ceea ce înseamnă că aceștia pot fi mai ușor asimilați de organism.

Sursă naturală și sustenabilă: Krill-ul este o sursă naturală și sustenabilă de acizi grași omega-3, deoarece este o specie de crustacee care trăiește în apele reci și curate ale oceanului Antarctic și este în general bine gestionată în industria de suplimente alimentare.

 

Berberina Bio-activa:

Berberina Bio-activa este un supliment natural ce conține o combinație de extracte de berberină și armurariu, cunoscute pentru potențialul lor de a menține un nivel sănătos de colesterol în organism. Berberina Bio-activa este formulată pentru a fi utilizată ca un suport suplimentar în gestionarea colesterolului într-un mod natural și eficient.

Compoziția acestui supliment include un extract concentrat de berberină, obținut din planta Berberis, standardizat cu 97% clorură de berberină, la o doză de 300 mg. Berberina este un alcaloid cu proprietăți benefice pentru sănătatea cardiovasculară, care poate contribui la menținerea unui nivel sănătos de colesterol în sânge. Clorura de berberină este forma activă a berberinei care are efecte benefice asupra metabolismului lipidelor și a sensibilității la insulină.

În plus, suplimentul Berberina Bio-activa conține și un extract 4:1 de armurariu (Silybum marianum) la o doză de 100 mg. Armurariul este o plantă cunoscută pentru efectele sale antioxidante și hepatoprotectoare, care poate ajuta la protejarea ficatului și la menținerea sănătății hepatice. Un ficat sănătos este important în gestionarea nivelului de colesterol din organism, deoarece ficatul are un rol crucial în metabolismul lipidelor.

Colesterolul este un compus gras esențial pentru organism, dar nivelul ridicat de colesterol LDL (colesterolul “rău”) poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare. Un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată pot ajuta la menținerea unui nivel optim de colesterol. Alimente precum peștele gras, avocado, cerealele integrale, fructele de padure, ciocolata neagră, leguminoasele, uleiurile vegetale și nuciferele pot contribui la scăderea nivelului de colesterol.

Suplimentele naturiste precum Colesteronat, Colesterix, Supreme KRILL Omega3 Forte și Berberina Bio-activa sunt promovate pentru susținerea unui nivel sănătos de cholesterol.

suplimente reglare colesterol

Dacă ai nivelul de colesterol ridicat sau ai preocupări legate de sănătatea inimii, este recomandat să consulți un medic sau un specialist în nutriție pentru a primi sfaturi și recomandări personalizate în ceea ce privește alimentația, stilul de viață și eventual utilizarea de suplimente. Nu uita să incluzi alimente sănătoase pentru inimă în dieta ta zilnică și să eviți alimentele procesate și bogate în grăsimi saturate și trans. Adoptarea unui stil de viață sănătos și menținerea unui nivel optim de colesterol poate contribui la menținerea sănătății inimii pe termen lung.