Cu toţii conştientizăm cât de importantă este dieta pentru menţinerea greutăţii optime, dar nu trebuie să ignorăm şi importanţa alimentelor asupra sănătăţii pielii. Tot căutăm creme care să prevină sau să ne ajute să scăpăm de riduri, pete sau acnee, creme care să conţină formule cât mai complexe, care să ne menţină prospeţimea pielii. Deşi nu realizăm, de multe ori, cele mai bune soluţii (şi cu siguranţă mai ieftine) se află la îndemâna tuturor: alimentele.

1.      Ardeiul roşu

Fie gătit sau în stare crudă, ardeiul gras este o gustare perfectă, care conţine mai mult de 100% din necesarul de vitamina C pe zi. De asemenea, are un conţinut ridicat de vitamina B6 şi carotenoizi, care ajută la prevenirea ridurilor, creşte circulaţia sanguină, oferindu-i pielii un aspect mai tineresc, şi sunt un ajutor de nădejde în lupta împotriva acneei. Ardeiul roşu te ajută să îţi menţii pielea fără cusur şi, în acelaşi timp, să te simţi sătul cu un conţinut scăzut de calorii.

 2.      Ciocolata neagră

Este unul din alimentele cele mai apreciate, care pe lângă savoare are şi proprietăţi benefice asupra pielii. Antioxidanţii şi flavonoidele conţinute menţin strălucirea pielii şi oferă protecţie împotriva efectelor nocive ale soarelui. Mai mult, relaxează arterele, crescând circulaţia sângelui şi, implicit, sănătatea pielii. Nu uitaţi, asiguraţi-vă că ciocolata are un conţinut de cel puţin 80% cacao.

 3.      Somon

Este un aliment care combate stresul, anxietatea şi depresia. Este bogat în acizii graşi omega-3, care sunt excelenţi în prevenirea inflamaţiei, ridurilor şi acneei. De asemenea, ajută la hidratarea pielii şi contribuie la sănătatea părului. Permit apei şi nutrienţilor să pătrundă în piele, în acelaşi timp formând o barieră pentru toxinele din exterior. Evitaţi peştele prăjit în ulei.

 4.      Brocoli

Bogat în antioxidanţi, vitamina C şi E, stimulează producţia de colagen şi menţine sănătatea pielii, protejează membranele celulare ale pielii împotriva radiaţiilor UV.

5.      Uleiul de cocos

Este un remediu care are multiple beneficii pentru sănătatea organismului. Este un bun antibacterian şi antiviral, care ţine departe viruşii, infecţiile, inflamaţiile şi acneea. Uleiul de cocos este bogat în acizi graşi şi vitamina E, care menţin pielea catifelată, fină şi fără riduri. De asemenea, consumat în stare crudă, s-a demonstrat că stimulează metabolismul, îmbunătăţeşte funcţiile glandei tiroide, ajutând corpul să scape de kilogramele nedorite.

 6.      Seminţele

Fie că sunt seminţe de chia, de cânepă, de in sau de dovleac, toate au beneficii asupra pielii. Bogate în seleniu, vitamina E, magneziu şi proteine, seminţele reduc nivelul stresului, hidratează pielea şi ţin ridurile la distanţă. Bucuraţi-vă atât de proprietăţile lor, cât şi de gustul aparte. În funcţie de preferinţe le puteţi consuma în salate, iaurt sau supe creme (sigur aveţi voi nişte super-reţete).

 7.      Ţelina

Este un alt aliment care menţine sănătatea pielii. Este o legumă ce conţine sodiu, potasiu şi apă, ajutând la prevenirea deshidratării pielii. Mulţi o subapreciază, dar conţinutul ridicat de vitamina K, ajută la stabilizarea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce nivelul stresului. Ajută la curăţarea celulelor pielii şi nu numai că este un ajutor împotriva acneei, dar poate reduce şi cicatriciile acneei.

 8.      Morcovii

Pe lângă puternicul efect pe care îl au asupra vederii, morcovii sunt buni şi pentru piele. Bogaţi în vitamina A ajută la prevenirea supraproducţiei de celule în stratul exterior al pielii. De asemenea, ajută la prevenirea formării celulelor specifice cancerului de piele.

Cu toate că la fiecare 28 de zile pielea se reînnoieşte, odată cu înaintarea în vârstă, rezistenţa şi elasticitatea pielii se modifică. Epiderma se subţiază, chiar dacă numărul straturilor de celulele rămâne neschimbat. Vasele de sânge din derm devin mai fragile, iar pielea se deshidratează. Nutriţia are un impact critic asupra capacităţii pielii de a lupta împotriva multiplelor agresiuni, deficienţele nutriţionale adesea fiind asociate cu tulburări de sănătate ale pielii. Până la urmă, nu trebuie să uităm că suntem ceea ce mâncăm, iar corpul nostru devine o oglindă în care se reflectă stilul de viaţă adoptat.