Alga AFA (Aphanizomenon flos-aquae) este una dintre cele mai vechi forme de viaţă, cianobacterie foarte asemănătoare cu binecunoscuta spirulină. Singura sursă de Alga AFA pură, fără toxine, este lacul Klamath din statul Oregon, SUA. Această minunată algă este cel mai puternic stimulator vegetal de Celule STEM, având totodată proprietatea de a susţine migrarea Celulelor STEM acolo unde este nevoie pentru regenerarea celulară a organismului.

Foarte bogată în nutrienţi, Alga AFA este considerată un ,,Super food”, un aliment complet, de origine vegetală, cu o compoziţie deosebit de complexă. În ultimile decenii, datorită studiilor ştiinţifice şi clinice, utilizarea acestei miraculoase alge, Alga AFA, s-a extins pentru prevenirea şi tratarea cancerului, a infecţiilor virale, a diverselor afecţiuni inflamatorii, anemii, pentru menţinerea sănătăţii organismului, adaptarea la stresul oxidativ, cât şi în susţinerea unor diete de slăbit.

Pigmenţii verzi-albaştri din Alga AFA, clorofilă şi ficocianinele stimulează producţia de Celule Stem din măduva spinării. Celulele STEM sunt cele care au proprietatea de a se auto-multiplica la nesfârşit, putându-se diferenţia şi crea orice ţesut sau organ din corpul uman. Celule STEM sunt cele care construiesc diferitele organe dinainte de naştere (Ce­lulele STEM embrionare), dar şi cele care asigură ul­terior creşterea şi regenerarea organismului (Celulele STEM adulte). În scopul de a-și îndeplini rolul lor, Celulele STEM trebuie să fie în măsură să ajungă în fiecare colț al organismului. Polizaharidele şi glicoproteinele din Alga AFA stimulează, apoi, transportul Celulelor Stem în organism, acolo unde este nevoie de ele pentru regenerarea unui ţesut sau organ bolnav sau afectat.

Alga AFA are toate aceste proprietăţi datorită compoziţiei sale foarte bogată în nutrienţi, substanţe bioactive, antioxidante, minerale, aminoacizi esenţiali şi neesenţiali, proteine, glicoproteine, enzime, pigmenţi vegetali.

Dintre nutrienţii foarte importanti ce compun Alga AFA sunt caroteonoidele. Astfel, Alga AFA este de 10 ori mai bogată în betacaroten decât sunt morcovii şi broccoli. Betacarotenul este precursorul vitaminei A, fiind un antioxidant foarte puternic, adică protejează organismul de acţiunea toxică a radicalilor liberi şi stopează oxidarea altor molecule din organism. Carotenoidele încetinesc declinul cognitiv şi scad riscul de cancer pulmonar. De asemenea, vitamina A, sintetizată din betacaroten, este esenţială pentru menţinerea sănătăţii pielii, pentru susţinerea sănătăţii vederii şi pentru un sistem imunitar puternic.

Circa 62% din compoziţia Algei AFA este reprezentat de proteine. Ele sunt cărămizile a tot ceea ce este viu – celule, ţesuturi, organe, dar intră şi în sinteza enzimelor şi anticorpilor, vitaminelor, hormonilor. Pe lângă proteinele care compun structura Algei AFA, prezenţa mineralelor este esenţială pentru funcţionarea normală a organismului şi pentru menţinerea homeostaziei.

Asemenea Spirulinei şi Chlorellei, această algă verde-albastră conţine o cantitate mare de clorofilă, iar odată ingerată, se comportă ca un antioxidant puternic şi un antiseptic natural. Pigmentul verde clorofila se află, în Alga AFA, în cea mai mare concentraţie dintre sursele naturale cunoscute. Clorofila este un puternic detoxifiant, are proprietăţi antimicrobiene şi contribuie la corectarea anemiei.

O caracteristică deosebit de importantă a acestor substanţe din compoziţia Algei AFA este biodisponibilitatea foarte ridicată a acestora – până la 97% din aceste vitamine, minerale, enzime, etc, se absorb în organism, spre deosebire de alte suplimente sau medicamente de sinteză la care absorbţia are loc doar în proporţie de 5-25%.

Compozitia complex şi completă a Algei AFA: 12 vitamine, 27 de minerale şi oligoelemente, 8 aminoacizi esenţiali şi 10 aminoacizi neesenţiali, 11 pigmenţi naturali, enzime, prezente într-o formă biosponibilă, asigură hrănirea organismului uman în întregime, la nivel celular, furnizându-i tot ce îi trebuie pentru o bună dezvoltare.