Primăvara și toamna nu sunt singurele perioade care favorizează declanșarea reacțiilor alergice. În mod surprinzător, și pe durata verii pot avea loc alergii și se pot manifesta chiar mult mai violent decât de obicei.

Dacă știi că ai alergii în mod constant, atunci este bine să cunoști care sunt factorii declanșatori și care sunt cele mai bune soluții naturale pentru combaterea alergiilor.

Cauzele alergiilor de vară:

Polenul

Florile pomilor trec de obicei la sfârșitul primăverii, dar în perioada de vară ierburile și buruienile sunt cele care produc polen, generând alergiile de vară.

Smogul

Pe perioada de vară nivelul de poluare este mult mai ridicat. Lumina puternică a soarelui și vânturile specifice verii crează nori de ozon în jurul orașelor mari. Factorii poluanți rămân mai mult timp în atmosferă, iar, din acest motiv, în cazul persoanelor cu alergii simptomele se agravează.

Înțepăturile de insectă

Înțepăturile albinelor, viespilor, furnicilor, căpușelor sau a altor insecte pot cauza reacții alergice severe. În mod normal o înțepătură de insectă cauzează doar inflamație la nivel local și o senzație de mâncărime, dar pentru persoanele alergice reacția poate fii mult mai gravă: se inflamează gâtul și limba, blocând căile respiratorii, apar amețeli și greață, iar persoana afectată intră în stare de șoc.

Microorganisme

Mucegaiului îi plac locurile călduroase și umede cum ar fi beciurile sau băile. Sporii acestuia circulă în aer generând reacții alergice.

Insectele microscopice sau acarienii se înmulțesc considerabil pe durata verii datorită căldurii și umidității. Locurile preferate de aceștia sunt saltelele și lenjeriile de pat, covoarele sau filtrele de la sistemul de aer condiționat. Rezidurile lăsate de acarieni circulă în aer și pot declanșa reacții alergice.

Care sunt simptomele alergiei de vară?

Simptomele cauzate de alergii variază de la o persoană la altă și depind de tipul de factor declanșator și de severitatea reacției alergice. Simptomele cel mai frecvente asociate alergiilor sunt:

  • Erupțiile cutanate, roșeața, urticaria sau mâncărimea
  • Senzații de mâncărime la nivelul gurii și buzelor
  • Inflamarea limbii, a buzelor, a gâtului sau a feței
  • Congestie nazală și inflamație la nivelul sinusurilor
  • Greață și vărsături
  • Diaree și crampe abdominale
  • Tuse și probleme respiratorii
  • Iritații la nivelul mucoasei oculare
  • Amețeli sau în cazuri grave, pierderea conștienței

Soluții naturale pentru alergiile de vară:

În mod uzual, remediile pentru alergii constau în medicație cu efect antihistaminic. Dar, există și extracte naturale ce combat cu succes simptomele alergice și întăresc imunitatea organismului pentru a diminua reacția acestuia la episoade alergice recurente. Tratamentele alergice naturiste se recomandă pe o perioadă de minim 3 luni pentru a combate și a preveni alergiile. Iată cele mai bune soluții naturiste:

Extractul de Trei-Frați-Pătați

Extractul de Trei-Frați-Pătați poate fi considerat cel mai puternic antialergic natural, eficienţa sa fiind observată în toate tipurile de alergii: cutanate, respiratorii, digestive etc., precum şi în cazul bolilor auto-imune. Conţine flavonoizi, vitaminele C şi A, carotenoizi, este un puternic detoxifiant, neutralizează radicalii liberi din sânge şi are rol diuretic. Contribuie la reglarea sistemul imunitar diminuând, astfel episoadele alergice.

Extractul de Acerola

Este o sursă bogată în vitamina C, un foarte bun antihistaminic, ce ajută la reglarea activităţii sistemului imunitar. Vitamina C stimulează formarea anticorpilor care distrug particulele străine, şi controlează producţia de interferon, responsabil cu protecţia împotriva infecţiilor virale. Acerola conţine de 65 de ori mai multă vitamina C decât o portocală.

Extractul de lemn-dulce

Lemnul- dulce este cunoscut drept „cortizonul natural”, datorită uimitorului său efect antiinflamator şi antialergic, care îl recomandă în toate afecţiunile în care este implicat sistemul imunitar. Merită menţionat şi faptul că, spre deosebire de cortizonul si corticoizii de sinteză, extractul de Lemn-dulce nu produce reacții adverse și este foarte eficient în eliberarea căilor respiratorii de secreţii şi în calmarea tusei.

Alga AFA

Fiomicina, pigment albastru care se află în concentrație mare în Alga AFA, stimulează activitatea sistemului imunitar. Totodată, polizaharidele din algă îmbunătățesc activitatea celulelor macrofage care intervin în buna funcționare a sistemului imunitar. Alga AFA are și efect de regenerare celulară contribuind astfel la reducerea simptomelor alergice și refacerea organismului.

Chlorella

Chlorella un puternic stimulator imunitar şi ajută la combaterea alergiilor prin prevenirea eliberării histaminei, substanță responsabilă pentru declanșarea simptomelor alergice. Este o algă cu acţiune detoxifiantă, antialergică şi antiinflamatoare, care ajută la diminuarea reacţiilor alergice.

Alergy STEM® și Alergonat® sunt două produse dedicate pe tratarea alergiilor și întărirea sistemului imunitar. Conțin formule complexe cu extractele naturale menționate anterior, dar și alte ingrediente ce garantează efectele benefice pentru combaterea alergiilor.