În fiecare an, natura îşi etalează cele mai de preţ podoabe, iar ele au diferite roluri în acest circuit. Vara ne mângâie pielea cu razele ei calde, primăvara vine întotdeauna cu armata ei de flori multicolore, iar toamna îşi îmbracă melancolia în nuanţe de galben şi portocaliu. Cu singuranţă iarna este sezonul mult aşteptat, atât de cei mici, cât şi de cei mari. Pe lângă bucuriile pe care le aduce, nu trebuie să neglijăm sănătatea şi, chiar dacă suntem în vacanţă, este bine să menţinem o dietă ce ne protejează organismul.
În perioada sărbătorilor, stresul nu se detaşează nici acum de noi şi va trebui să îi facem faţă. Un stil de viaţă sănătos în preajma sărbătorilor este reprezintat de o dietă bună şi mai multe exerciţii. Temperaturile se răcesc, iar zilele devin mai scurte. Zilele mai scurte ne reduc porţia zilnică a dozei sănătoase de soare, dar şi o bună sursă de vitamina D. Pe lângă puloverele groase, trebuie să ne adaptăm dieta la vremea rece pentru a ne asigura că nu va lipsi vitamina D din organism pe toată durata sezonului.
Rolul Vitaminei D
Vitamina D controlează o mulţime de funcţii ale corpului. Unul dintre rolurile fundamentale este acela că ajută calciul să fie absorbit pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor. Ambele, calciul şi vitamina D sunt importante pentru oase şi muşchi. Vitamina D ajută pentru rezistenţa musculară, care explică de ce avem nevoie de aceste surse. Odată cu înaintarea în vârstă, muşchii devin mai slabi. Astfel că, abilitatea de a produce vitamina D scade considerabil, iar această deficienţă poate produce slăbirea oaselor şi duce la dureri.
Vitamina „Soarelui”
Soarele este un foarte bun furnizor al vitaminei D, iar îndată ce corpul este expus la raze UV, stimulează partea metabolică ce produce vitamina D. Este recomandat să staţi la razele soarelui puternic aproximativ 10 – 15 minute pentru a primi doza necesară de vitamina D. Pe perioada iernii, este posibil să nu primiţi o doză adecvată de vitamina D. Aşadar puteţi extrage această sursă din anumite alimente. Laptele reprezintă o sursă considerabilă de multivitamine şi ajută la absorbţia calciului pentru întărirea oaselor. Două căni de lapte vor satisface nevoile organismului dacă aveţi sub 50 de ani.
Pentru a vă asigura că aduceţi aportul necesar de vitamina D în iarna aceasta, urmăriţi aceste sfaturi utile:
- Bucuraţi-vă de lumina naturală a soarelui. O plimbare în natură vă poate schimba starea, în cazul în care nu va putea să vă aducă sursa necesară de vitamina D;
- Alocă-ţi cantitatea zilnică de multivitamine.
- Consumă peşte. Grăsimile aflate în toate tipurile de peste, conţin sursele importante de vitamina D.
- Consumă alimente sănătoase. Laptele de soia, cerealele, ouăle, sucul de portocale sunt câteva exemple de alimente necesare iarna pentru organismul vostru.
Acordaţi-vă zilnic timp, urmărind câteva sfaturi utile pentru a îmbunătăţi nu doar starea fizică, ci şi cea mentală.
- Elimină arsurile de stomac în perioada sărbătorilor. Mesele bogate în această perioadă vă pot provoca arsuri cumplite, ce pot afecta şi starea de spirit.
Pasul 1: Încercaţi şi bucuraţi-vă de toate alimentele preferate, dar nu până la saturaţie. Dacă le gustaţi în cantităţi mici, cu siguranţă veţi evita arsurile.
Pasul 2: Cunoaşte limitele! Principalii factori ce produc durerile se află în grăsimi şi zaharuri. Încercaţi plăcintă cu dovleac în cazul în care v-aţi săturat de legume şi cereale integrale.
Pasul 3: Continuaţi să faceţi mişcare! De cele mai multe ori, după masă simţim nevoia să ne întindem. În loc să trageţi un pui de somn, puteţi face o plimbare în aer liber.
- Bucuraţi-vă de sezonul rece şi de perioada sărbătorilor. Acum, mai mult ca în orice perioadă, ne pregătim pentru anul ce va urma, dormim din ce în ce mai puţine ore, consumăm mai mult zahăr sau alcool şi suntem mai stresaţi. Încercaţi să nu deveniţi propriul inamic, urmărind paşii:
Pasul 1: Nu vă epuizaţi organismul şi menţineţi o dietă sănătoasă.
Pasul 2: Relaxaţi-vă!
Pasul 3: Spălaţi-vă pe mâini regulat!
Pasul 4: Evitaţi să staţi prea mult în preajma persoanelor gripate!
- Beneficiile iaurtului. Plin de savoare, iaurtul poate fi ceva după care pofteşti. Pe lângă textura sa cremoasă, iaurtul poate:
–preveni osteoporoza
–reduce riscul presiunii sângelui
–ajută condiţiile gastrointestinale
Dacă v-am făcut poftă, când mergeţi la magazin optaţi pentru un iaurt cu un conţinut scăzut de grăsimi şi întotdeauna să verificaţi ingredientele de pe ambalaj!
- Scăpaţi de stres. Schimbarea vremii, sezonul agitat, locul de muncă, sunt principalii factori ce contribuie la apariţia stresului. Închideţi ochii, înspiraţi şi… repetaţi! Respiraţia continuă ajută la eliminarea gândurilor, relaxându-vă în mod natural. Meditaţia poate ajuta la eliminarea stresului, scăderea tensiunii arteriale şi intărirea imunităţii.
- Începeţi o tradiţie de familie: Exterciţii fizice. De sărbători, întreaga familie se reuneşte, iar mereu ar trebui să se găsească timp pentru puţină mişcare. Pentru copii, adolescenţi sau persoane mai în vârstă, o mică plimbare nu va afecta în niciun mod.
Pasul 1: Înlocuiţi maşina cu mersul pe jos până în locurile în care aveţi nevoie să ajungeţi.
Pasul 2: Putem scăpa de câteva calorii de acasa? Răspunsul este da! Putem transforma sufrageria într-o mică sală de gimnastică. Faceţi abdomene sau folosiţi-vă de o sticlă pentru a face exerciţii.
- Alege cu grijă alimentele. Prăjiturile, pastele şi pâinea ne fac cu ochiul la fiecare masă. Acestea sunt principala cauză ce creşte nivelul presiunii arteriale. Consumaţi alimente nutritive bogate în fibre, cum ar fi ovăzul, quinoa, hrişca sau pastele integrale.
- Hidratarea şi alimentaţia corespunzătoare. De cele mai multe ori uităm sau nu considerăm important să ne hidratăm în sezonul rece. Încercaţi să consumaţi aproximativ 2 litri de apă pe zi, indiferent dacă preferaţi să consumaţi ceaiuri (ceaiul verde – bun antioxidant şi poate ajuta la pierderea în greutate, ceaiul de ghimbir – imbunătăţeşte circulaţia sângelui). Consumaţi proteine la fiecare masă. Una dintre cele mai bune căi de a menţine greutatea corporală este să aveţi o dietă scăzută în grăsimi şi cât mai multe proteine. Cele din urmă, ajută la stabilirea nivelului de zahăr în sânge şi dau senzaţia de saţietate. Alimentele în care găsiţi cele mai bune surse de proteine sunt: nucile, seminţele, legumele, humusul, ouăle, peştele, puiul şi grăsimile recomandate zilnic.
Adaugă dietei tale 3 alimente recomandate în sezonul de iarnă!
- Rodiile. Sucul lor este foarte bogat în antioxidanţi, iar o măsură de fructe de rodii pe zi pot îndepărta oxidarea radicalilor liberi. Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, de la inimă până la fiecare arteră din corp.
- Citricele. Lămaile, portocalele sau grapefruitul sunt cele mai nutritive în sezonul de iarnă. Pe lângă valoarea sa nutriţională, conţin vitamina C şi sunt bogate surse de flavonoide.
- Cartofii. De cele mai multe ori, cartofii pot fi consideraţi ca fiind un aliment „rău” pentru organism, datorită amidonului pe care îl conţine. Spre deosebire de alte alimente, cartoful conţine şi o mulţime de substanţe nutritive benefice. Este o sursă excelentă de vitamina C şi B6, care ajută la întărirea sistemului imunitar.