lectura de 7 minute
În prezent, multe persoane aleg să se vaccineze anual de gripă, dar această soluție nu este 100% eficientă căci anumite virusuri pot dezvolta mutații față de care un organism imunizat nu reacționează. Din fericire, există o multitudine de alternative naturale, suplimente antivirale naturale, din extracte din plante care au capacitatea de a întări sistemul imunitar, de a reduce inflamația și de a lupta cu infecția.
Ce este un virus?
Un virus este un agent patogen microscopic care se multiplică doar în interiorul celulelor organismelor vii. Virusurile pot infecta toate formele de viață: oameni, animale, plante, microorganisme, inclusiv bacterii. Virusurile sunt descrise ca fiind organisme aflate „la limita vieții” pentru că poartă material genetic, se reproduc și evoluează prin selecție naturală, dar le lipsește o structură celulară fixă care le-ar clasifica ca fiind organisme vii.
Există multiple modalități prin care un virus se răspândește. La animale, un virus este purtat de insecte care se hrănesc cu sânge, dar alte virusuri se transmit prin tuse sau strănut.
Ce sunt suplimentele antivirale naturale?
Suplimente naturale cu efect antiviral sunt acele suplimente formate din extracte naturale și care au capacitatea de a inhiba dezvoltarea și răspândirea virusurilor. Cele mai eficiente extracte cu efect antiviral acționează asupra sistemului imunitar pe care îl fortifică pentru a lupta eficient cu virusul. Pentru faptul că acțiunea antiviralelor este de a activa sistemul imunitar, ele se dovedesc eficiente și în cazul virusurilor care suferă mutații și care sunt rezistente la tratamentele convenționale.
Pe lângă efectul de suprimare a acțiunii virusurilor și a infecțiilor virale, prin susținerea sistemului imunitar, extractele naturale cu efect antiviral au și alte beneficii: funcționează ca tratament natural pentru răceală, susțin activitatea cardiovasculară și digestivă și acționează ca antiinflamatoare.
9 suplimente antivirale naturale:
Vitamina D3
Vitamina D3 intervine asupra celulele imunitare T care sunt activate pentru a combate virusurile și bacteriile. Celulele T conțin receptori ai Vitaminei D3, ceea ce înseamnă că eficiența lor se atinge doar în prezența acestei vitamine. Drept urmare, o carență a vitaminei D3 este asociată cu un sistem imunitar slăbit predispus la infecții. Vitamina D3 activează și un tip de peptide cu efect antimicrobian și permite eliminarea bacteriilor înainte de declanșarea infecției.
Cercetările colective au demonstrat cum efectul antiviral al Vitaminei D3 s-a demonstrat că distruge agenții microbieni, dar și virusurile. Acest efect este susținut și de capacitatea pe care o are Vitamina D3 asupra răspunsului inflamator declanșat de o infecție virală. Virusul cauzează eliberarea de citokine pro-inflamatoare, agravând boala. Vitamina D3 diminuează secreția acestor citokine, diminuând efectele infecției.
Vitamina C
Vitamina C este recunoscută pentru beneficiile pe care le are în tratamentul răcelilor și a gripei, dar în același timp are și capacitatea de a întări sistemul imunitar. În mod special, Vitamina C crește activitatea și acțiunea celulelor imunitare care atacă virusurile, bacteriile, mucegaiurile sau sporii ciupercilor care pot ataca sistemul imunitar.
Acțiunea de antioxidant a Vitaminei C, crește capacitatea organismului de a se lupta cu stresul oxidativ și cu inflamația, creând un mediu ostil dezvoltării virusurilor și bacteriilor.
Ca acțiune antivirală, Vitamina C intervine direct asupra sistemului imunitar prin:
- Creșterea producției de interferon, ceea ce previne infectarea celulelor cu viruși
- Stimulează activitatea anticorpilor
- Crește funcția de fagocitoză, procesul natural prin care organismul elimină agenții patogeni dăunători
- Crește producția celulelor imunitare T, B, NK etc.
- Inactivează ARN-ul și ADN-ul virusurilor
- Scade acțiunea de citokine pro-inflamatoare
Cordyceps Ciuperca Tibetană
Cordyceps este o sursă naturală folosită în medicina tradiţională Chineză pentru efectele bio farmaceutice variate, cum ar fi creșterea imunității și susținerea sănătății plămânilor. Are un conținut bogat de substanțe active, polizaharide, adenozină și acid cordicepic, substanțe identificate ca fiind responsabile pentru beneficiile antiinflamatoare, imunostimulatoare, antimicrobiene, hipoglicemice și anti-aging.
Cordyceps influențează imunitatea prin a echilibra supraactivitatea sistemului imunitar, în cazul bolilor autoimune. În paralel, activează capacitatea de apărare a sistemului imunitar atunci când acesta e slăbit și există riscul de infecție.
Fiind supranumită și „ciuperca plămânului” s-a observat că administrarea de Cordyceps reduce semnificativ inflamația din plămâni în cazul persoanelor care suferă de astm sau alte boli pulmonare cu obstrucție a căilor respiratorii. Scade acumularea de celule care pot crează fibroză pe plămân, scade producția de citokine inflamatoare, inclusiv TNF-α, IL-8 sau TGF-β1, factori care contribuie la protecția de fluid bronho alveolar, creând obstrucție.
Concluziile studiilor efectuate pe Cordyceps, fac din acest extract o soluție eficientă și importantă pentru a întări sistemul imunitar și pentru a ajuta la tratamentul bolilor pulmonare.
Zinc
Zincul este un mineral esențial pentru a lupta cu infecțiile de orice tip, fie pe cauză bacteriană, fie virală. Expunerea curentă la virusuri și bacterii ne consumă aportul nutrițional de Zinc, dirijat în sprijinul imunității. Așadar, rată de deficiență de Zinc în rândul populație este destul de mare. Un organism cu deficit de Zinc va consuma inclusiv depozitele de Zinc din ficat, astfel sistemul imunitar rămâne expus în fața unei infecții virale sau bacteriene, sau chiar prezintă riscul de a dezvolta boli autoimune.
Ca antiviral Zincul acționează pe două planuri: 1) prin suplimentarea dietei cu Zinc este stimulat și activat răspunsul antiviral natural al sistemului imunitar, în special în caz de deficiență de Zinc, și 2) administrarea de Zinc inhibă replicarea virusului și agravarea simptomelor asociate unei infecții virale.
Curcumin
Extractul de Curcuma Longa cu polifenolul său principal, Curcumin, este subiectul unui spectru larg de studii clinice, care i-au dovedit efectele antimicrobiene, antivirale, antifungice și antiparazitare. Rezultatele promițătoare are studiilor fac din Curcumin în candidat puternic în lupta cu infecțiile virale și microbiene prin capacitatea sa de a activa anumiți agenți antimicrobieni în organism și de a suprima inflamația.
Curcuminul exprimă activitate antivirală împotriva unor virusuri prin a inhiba replicarea lor, suprimând acțiunea factorului de transcripție nucleară NF-kB, necesar în multiplicare. În plus, are efecte protective și asupra celulelor infectate, prevenind moartea acestora ca urmare a infecției cu un virus.
Acțiunea puternic antiinflamatoare a Curcuminului acționează direct asupra anumitor citokine inflamatoare care se depistează și la infecțiile respiratorii și pulmonare acute. Curcuminul reduce inclusiv concentrațiile serice de hs-CRP, proteină C-reactivă, asociată răspunsului inflamator al organismului la infecție, leziuni sau boli cronice.
Extractul de frunză de Măslin
Frunza de măslin are proprietăți antivirale remarcabile și se folosește pentru a trata atât răceala cât și infecțiile grave precum meningita, candida, pneumonia, hepatita B, malaria, gonoreea sau tuberculoza. Cercetările arată că extractul de frunze de măslin este atât de puternic încât s-au observat creșteri spectaculoase e numărului de celule imunitare, inclusiv la administrarea sa persoanelor bolnave de SIDA.
Oleuropeina este o componentă unică a frunzelor de măslin, care oferă un gust caracteristic, înţepător şi astringent. Proprietăţile antioxidante, antiinflamatoare şi de combatere a acțiunii virusurilor se datorează acestei componente active specifice frunzelor de măslin.
Acest remediu nu interferează negativ cu acțiunea antibioticelor, antifungicelor sau a antiviralelor de sinteză, fiind un ajutor valoros în orice tip de infecție, de la banala răceală, până la infecțiile intraspitaliceşti bacteriene sau fungice, sau infecții virale respiratorii.
Rădăcina de Astragalus
Rădăcina de Astragalus este încă o plantă cu efect puternic antiviral, care se folosește de secole în medicina tradițională Chineză pentru fortificarea sistemului imunitar. Studiile științifice au evidențiat cum extractul de rădăcină de Astragalus are efect antiviral și activează răspunsul imunitar al organismului fiind o soluție naturală în tratamentul răcelii și gripei.
Rădăcina de Astragalus este printre cele mai eficiente remedii antivirale pentru virusul Herpes simplex tip 1, având efect inhibitor asupra dezvoltării și extinderii virusului.
Beneficiile suplimentare ale rădăcinii de Astragalus sunt efectul antibacterian, efectul antiinflamator și capacitatea de a crește rezistența organismului la stres, reducând nivelul de cortizol.
Lemn dulce
Rădăcina de Lemn dulce este un jucător proeminent în tratamentul și prevenția bolilor de tip hepatite, HIV sau a infestării cu virusul gripal.
Jurnalul Chinez de Virologie a publicat un articol prin care confirmă activitatea antivirală a rădăcinii de Lemn dulce, datorată conținutului de glicirizină, lichiritigenină și glabridină, principalele substanțe active cu efect antiviral din lemn-dulce.
Unele studii efectuate în eprubetă demonstrează că extractul de Lemn dulce este eficient împotriva virsului HIV, a VSR, a virusului herpetic și virusurilor care provoacă infecții respiratorii acute.
Alte beneficii ale utilizării extractului de Lemn dulce:
- Diminuarea durerii de gât
- Ameliorarea tusei
- Protejează membrana stomacală
- Reduce oboseala adrenală
- Calmează durerea
Gheara-mâței
Gheara-mâței distruge agenții patogeni care declanșează răceala și gripa, având efect antiviral. Întărește sistemul imunitar pentru a lupta eficient cu boala și pentru a stabiliza organismul. Gheara-mâței ajută la ameliorarea majorității simptomelor neurologice și digestive cauzate de o infecție.
Gheara-mâței este unică pentru ca anumiți patogeni nu pot dezvolta rezistență față de acest extract, la fel cum se întâmplă cu antibioticele.
Concluzii finale legate de virusuri și suplimentele antivirale:
- Virusurile pot suferii mutații și se pot dezvolta în tulpini rezistente la tratamentele convenționale;
- Anumite suplimente naturale sunt foarte eficiente pentru fortificarea sistemului imunitar prin conținutul de substanțe active cu efect antiviral, antibacterian și antiinflamator. Puteți începe prin a consuma Vitamina C naturală sau Vitamina D naturală;
- Pentru a ține sub control răspândirea oricărui tip de virus, este important să se păstreze o igienă personală corectă, să se dezinfecteze suprafețele de lucru și să se evite contactul cu persoane bolnave de afecțiuni virale;
- Încearcă să introduci în rutina ta suplimente naturale care funcționează ca tratament natural pentru răceală.