8 trend-uri de nutriție și sănătate pentru 2019
Anul 2018 cu siguranță se remarcă când vine vorba de sănătate și nutriție. Conștientizăm din ce în ce mai mult importanța stilului de viață pentru sănătatea pe termen lung. Stresul s-a definitivat ca fiind un factor major declanșator pentru multiple boli, de la cardiovasculare, neurodegenerative la diabet sau dezechilibre hormonale. Înțelegem tot mai bine ce impact are somnul, sau lipsa acestuia asupra sănătății organismului și știm cât de important este ceea ce mâncăm pentru sănătatea trupului, dar și a minții. Nutriție și sănătate pentru corpul pe care ți-l dorești.
Bazându-ne pe ceea ce am învățat anul acesta, propunem următoarele trend-uri de nutriție și sănătate pentru 2019:
Stresul și sănătatea mentală
Tulburările de somn, dieta nesănătoasă, nevoia permanentă de a fi „online” și toxinele din mediu sunt doar o parte din factorii ce amenință sănătatea sistemului nervos. Această amenințare se transformă ușor într-o epidemie conform multiplelor studii ce s-au efectuat în 2018. Spre exemplu, conform neurologului Adam Gazzaley, acea „ceață” pe care o resimțim atunci când încercăm să ne concentrăm se datorează unei lipse de nutrienți esențiali pentru buna funcționare a creierului. Dar, adevărata amenințare asupra sănătății pe termen lung a creierului o reprezintă Alzheimer. Conform datelor strânse cu privire la incidența acestei boli se preconizează că dacă ajungem la vârsta de 85 de ani, peste 50% dintre noi vom suferi de Alzheimer.
Așadar ce putem face pentru a preveni neurodegenerarea? Pentru început include în dieta ta alimente ce conțin licopen, betacaroten, magneziu, vitaminele din complexul B, acizi grași Omega-3 sau astaxantină, compuși care hrănesc creierul, dar au și capacitatea de a-l proteja de efectele negative ale stresului. În plus, este foarte important să menții sub control nivelul de stres prin a face exerciții de respirat sau meditație, pauze de relaxare mai dese pe parcursul zile sau o şedinţe de yoga după terminarea programului.
Ai grijă de ficatul tău!
Ficatul tău este specializat în „multitasking” deoarece el asigură mai multe funcții în corp, cea mai importantă fiind filtrarea sângelui de toxine. De asemenea, ficatul intervine și în buna funcționare a sistemului metabolic, echilibru hormonal, sănătatea sistemului circulator și digestia corectă.
Stilul de viață modern cu un nivel de stres ridicat și o dietă săracă în nutrienți suprasolicită ficatul fapt ce poate duce, în timp, la instaurarea bolilor hepatice cronice (ex. ficat gras non-alcoolic). Dacă deja ai parte de simptome precum oboseală cronică, greață și vărsături sau dureri abdominale înseamnă că ficatul tău trage semnale de alarmă și este cazul să apelezi la soluții naturale pentru protecție și regenerare hepatică. Plante precum armurariu, păpădia, ghimbirul, schizandra sau ganoderma ajută la eliminarea toxinelor din ficat și susțin procesul natural de regenerare hepatică.
Ce tip de Omega-3 iei?
În 2019 nu mai este suficient doar să iei Omega-3, ci să îl iei pe cel care se asimilează direct în țesut. Majoritatea surselor de Omega-3 provin din pește și se găsesc sub formă de ulei. Dezavantajul este reprezentat de faptul că în această formă acizii grași Omega-3 sunt legați de trigliceride și nu se absorb direct la nivel celular. Alternativa o reprezintă uleiul de krill, sursă pură și concentrată de Omega-3. Avantajul Omega-3 din uleiul de krill este asigurat de conținutul de fosfolipide care permit absorbția Omega-3 din intestin direct la celule.
Spune NU zahărului!
Atunci când consumi o cantitate mare de carbohidrați rafinaţi, cu foarte puțină grăsime şi proteine, nivelul de zahăr din sânge crește foarte mult, iar pancreasul încearcă să compenseze acest efect prin a elibera insulină. Excesul de insulină determină rezistența la insulină sau sindromul metabolic, ceea ce poate duce la diabet de tip 2.
Rezoluția ta din 2019 trebuie să includă o cură de detox de la zahăr. Evită alimentele care au zahăr adăugat în compoziție și băuturile carbogazoase. Înlocuieşte nevoia de dulce cu fructe, miere sau ștevie ca îndulcitor.
Sănătatea trece prin stomac!
Echilibrul florei intestinale contează foarte mult. El influențează direct nivelul tău de energie, rezistența la stres, ritmul circadian și capacitățile cognitive. Din aceste motive nutriția noastră trebuie să se direcționeze și spre a menține echilibrul florei intestinale, probioticele și fibrele vegetale fiind soluțiile cele mai bune pentru sănătatea sistemului digestiv. Alimentele fermentate, precum varza sau castraveții murați, sau produsele lactate de tip iaurt și chefir, conțin bacterii bune (probiotice), ce protejează și mențin flora intestinală.
Puterea adaptogenilor
Adaptogenii sunt o clasă aparte de plante sau fungi ce conțin principii active care au capacitatea de a crește rezistenţa organismului la stres și de a combate efectele negative pe care le are acesta asupra organismului.
În momentul stresului, glanda suprarenală eliberează cortizolul hormonul stresului, care stimulează și susține organismul pentru a face față situației. Dar, dacă acest hormon este secretat pe o perioadă îndelungată de timp, atunci apar probleme de sănătate: dureri de cap, insomnii, creșterea în greutate, probleme digestive sau chiar și infertilitate. Apelând la plantele adaptogene pentru a combate stresul, acestea vor ajuta la reducerea nivelului de cortizol, vor stimula secreția de hormoni care asigură starea de bine și vor reda echilibrul hormonal. Plante precum Rhodiola, Ashwagandha, Griffonia Simplicifolia sau Maca se recomandă pentru a comate stările de anxietate și depresie, pentru tulburări de somn, nervozitate, iritabilitate sau lipsă de energie.
Importanța somnului
Într-o lume în care nivelul de stres este în continuă creștere, expunerea la lumina naturală este tot mai puțină, iar tehnologia ne solicită constant atenția, nu este deloc surprinzător faptul că atât de mulți dintre noi ne confruntăm cu tulburări de somn. În urma a multiple studii clinice efectuate pe parcursul anului 2018 s-a înțeles mult mai bine care sunt efectele lipsei de somn asupra organismului, astfel în 2019 un somn odihnitor este esențial pentru sănătate.
Un somn odihnitor este catalogat ca fiind între 7-9 ore pe noapte pentru adulți, sau mai mult în cazul copiilor și adolescenților. Oricine doarme mai puțin de 7 ore pe noapte este predispus la depresie, psihoză, accident vascular cerebral sau obezitate.
Prin urmare, ce poți face pentru a-ți îmbunătății somnul?
- Creează-ţi o rutină de somn și încearcă să te culci în fiecare zi la aceeași oră
- Pe măsură ce se aproprie ora la care mergi în mod normal la culcare, încearcă să reduci treptat expunerea la lumina artificială de la televizor, smartphone, tabletă, laptop etc.
- Crește rezistenţa organismului tău la stres cu ajutorul adaptogenilor
Transparență și etichetă curată
Cum alegi produsul cel mai bun pentru sănătatea ta? Nu toate produsele naturale dedicate sănătății conțin substanțele active care garantează efectele dorite. Drept urmare transparența și corectitudinea informațiilor de pe etichetele unor astfel de produse sunt foarte importantă pentru ca tu să faci alegerea corectă. Rezoluția noastră pentru 2019 este să încurajăm informarea corectă și să susținem consumatorii în a face alegerile corecte pentru sănătatea lor!