8 semne ale unui sistem imunitar slăbit
Într-o eră în care un sistem imunitar puternic a devenit prioritar, așa cum ar trebui să fie de fapt, ne întrebăm care sunt semnele premergătoare unei slăbiciuni ale acestui sistem.
Sistemul nostru imunitar este construit pentru a se lupta zi de zi cu diverși agenți patogeni, toxine și paraziți, pentru a ne proteja de boli. Desigur, o boală cronică sau autoimună, sunt factori cu un risc ridicat pentru un sistem imunitar slăbit. Dar, cu siguranță sunt aspecte ale stilului nostru de viață cotidian care „pregătesc terenul” pentru o infecție – după cum afirmă imunologul Randy Horwitz de la Centrul Medical de Medicină Alternativă din Arizona. Pentru populația majoritară, care nu suferă de boli cronice, o dietă nesănătoasă, expunerea prelungită la stres acasă sau la birou, sau lipsa somnului, pot slăbi sistemul imunitar.
Toți factorii enumerați mai sus pot cauza simptome fizice și psihice care indică un sistem imunitar slăbit.
Semne ale unui sistem imunitar slăbit
Este important de reținut că semnele și simptomele pe care le vom prezenta, pot fi cauzate și de alți factori, dar frecvența și severitatea lor pot semnaliza și o slăbiciune a sistemului imunitar. Experții în medicină, precum Dr. Horwitz, enumeră semnele de mai jos și relația lor cu imunitatea:
1. Răcești des cu convalescențe lungi
Este normal să răcești de 2-3 ori pe an. Dacă răceala îți trece în 7-10 zile atunci înseamnă că sistemul tău imunitar a acționat suficient de repede pentru a produce anticorpii necesari pentru a te vindeca. Dacă timpul de convalescență depășește 10 zile înseamnă că există o ruptură în șirul de reacții a sistemului imunitar. Acesta nu reacționează suficient de repede la atacul agenților patogeni. Răcelile și gripele dese, infecțiile la nivelul sinusurilor și pneumoniile se dezvoltă mult mai des dacă ai un sistem imunitar slăbit.
Pentru întărirea sistemului imunitar încearcă să dormi mai mult, să reduci nivelul de stres și să te hrănești corect. Anumite suplimente cum ar fi Zinc, Vitamina C, Vitamina D sau extractul de Astragalus au efect tonic pentru imunitatea ta.
2. Ești în permanență obosit/ă și ai probleme cu somnul
Dacă dormi mai puțin de 7 ore pe noapte atunci ratezi o serie de beneficii esențiale de care are nevoie imunitatea ta.
Atunci când se întunecă afară, corpul tău eliberează melatonină, un hormon care induce somnul, care este și un important mediator al activității sistemului imunitar. Melatonina declanșează eliberarea de către celulele imunitare a unor citokine, substanțe care stimulează eliminarea infecției din corp. Atunci când dormim se intensifică activitatea celulelor albe, a macrofagelor și a celulelor natural killer – toate având efect antiviral puternic.
Pentru întărirea sistemului imunitar dormi un min. de 7-8 ore pe noapte, într-un dormitor întunecat, fără stimuli de lumină din partea ecranelor smart. Dacă ai un somn agitat încearcă un supliment cu Magneziu sau un complex de plante cu efect sedativ.
3. Ai un nivel ridicat de stres
Dacă ai un loc de muncă stresant și simți că ești pe fugă, că nu-ți ajunge timpul, atunci sigur suferi de stres cronic. La fel ca în cazul lipsei de somn, stresul reduce activitatea celulelor imunitare, cauzând o întârziere a răspunsului imunitar atunci când acesta se confruntă cu o infecție.
Excesul de stres înseamnă automat un exces de cortizol, hormonul stresului. Cortizolul afectează imunitatea la nivelul sistemului digestiv. El reduce numărul de anticorpi care se află în mod natural în mucoasa gastrică, fiind parte din prima linie de protecție împotriva unei infecții virale. Astfel, virusurile pot invada rapid corpul prin mucoasa intestinelor.
Pentru întărirea sistemului imunitar redu expunerea la stres, controlează-ți stările prin hobby-uri meditație sau yoga, și fă mai multă mișcare în aer liber. Pentru a reduce nivelul de cortizol alege suplimente cu Rhodiola, plantă cu efect antistres.
4. Ai stări depresive sau anxietate
Stările de depresie și emoțiile puternice afectează sistemul imunitar. S-a identificat prin multiple studii o legătură puternică între stările emoționale și răspunsul imunitar. La persoanele aflate în doliu, în urma pierderi cuiva drag, s-a observat o activitate scăzută la nivelul celulelor imunitare B și T, deci implicit o slăbiciune a sistemului imunitar. Depresia emoțională, senzația de singurătate și abandon au fost de asemenea asociate cu un sistem imunitar slăbit.
Pentru întărirea sistemului imunitar, chiar și în perioadele cu trăiri emoționale intense, este esenţial să ai o alimentație bogată, să fii activ fizic și să petreci mai mult timp cu familia și prietenii. Un ajutor în plus poate veni de la suplimente cu 5-HTP, un precursor al hormonului fericirii – serotonina.
5. Suferi de diaree cronică sau probleme digestive
Diareea cronică poate indica o slăbiciune a sistemului imunitar din mai multe motive. În primul rând, ea poate fi declanșată de prezența unui parazit intestinal, un alt indicator că sistemul imunitar este slăbit și nu face față invaziei unui agent patogen extern.
Aproximativ 70% din sistemul imunitar se află în sistemul digestiv și intestine. Mucoasa gastrică conține anticorpi care opresc absorbția de paraziți, virusuri și bacterii în organism. Orice dezechilibru la nivelul microbiomului din intestine poate afecta integritatea sistemului imunitar.
Pentru întărirea sistemului imunitar verifică prin analize medicale dacă ai sau nu un parazit intestinal. Dacă într-adevăr ai unul, atunci poți încerca și remedii naturiste pentru paraziți intestinali. Dacă nu, include în dieta ta probiotice și alimente bogate în fibre.
6. Ai o dietă bogată în zaharuri și carbohidrați rafinați
Când ai o dietă bogată în carbohidrați rafinați și zahăr, sistemul tău imunitar se află în dezavantaj. Nivelul glicemiei crește la valori anormale, afectând sistemul imunitar prin a scadea eficiența cu 50% a globulelor albe și prin a suprima secreția de celule imunitare T.
Glicemia ridicată este asociată foarte des și cu obezitatea. Celulele adipoase, care conțin depozitele de grăsime, favorizează declanșarea inflamației și reduc capacitatea de apărare a sistemului imunitar.
Pentru întărirea sistemului imunitar include în dieta ta antioxidanți precum Quercetina, încearcă să slăbești și renunță la alimentele procesate, bogate în conservanți și zaharuri.
7. Ai eczeme pe piele, iar rănile ți se vindecă greu
Pielea este oglinda a ceea ce se întâmplă în interiorul organismului nostru. Când sistemul imunitar este slăbit, acest lucru se arată pe piele prin eczeme, reacții alergice cutanate, răni care se vindecă greu sau infecții virale, cum ar fi herpesul.
Pentru întărirea sistemului imunitar tratează cu atenție problemele specifice ale pielii și susține-ți din interior sistemul imunitar prin alimentație, mișcare, odihnă și suplimente dedicate pentru imunitate.
8. Consumi alcool în exces
Chiar dacă nu ești alcoolic și consumul ocazional de alcool afectează sistemul imunitar într-un timp foarte scurt. Nivelul de inflamație crește ca efect al alcoolului și scade activitatea celulelor imunitare albe, deci sistemul imunitar devine vulnerabil la infecții.
Pentru întărirea sistemului imunitar limitează pe cât de mult consumul de alcool, hidratează-te corect și redu nivelul de stres.
Citește și articolul „Cum ne pregătim din timp sistemul imunitar pentru răceli, gripe si viroze?” pentru mai multe sfaturi despre cum să fortifici un sistem imunitar slăbit.