Dormi mai puțin de 7 ore pe noapte? Stai liniștit, nu ești singur. O treime din adulți se confruntă cu probleme de somn.
Dar, de ce este lipsa somnului o problemă? Pentru că ne afectează vigilența zilnică și sănătatea pe termen lung. Mai puțin de 7 ore de somn pe noapte pot cauza: risc crescut de obezitate, diabet, tensiune arterială sau boli cardiovasculare. Somnul insuficient afectează performanța cognitivă, ceea ce poate cauza creșterea riscului de accidente rutiere, accidente de muncă, erori medicale sau scăderea nivelului de productivitate.
Dormi mai bine începând de azi:
- Fii în pat la ora potrivită
Pentru majoritatea dintre noi, ceasul sună dimineața la ora 06:00, ceea ce înseamnă că trebuie să fii în pat cel târziu la ora 23:00.
- Controlează nivelul de stres
Stresul are un impact major asupra somnului și poate cauza insomnii, somn agitat sau stări de nervozitate. O soluție ar fi să îți crești rezistența la stres cu ajutorul plantelor ce conțin adaptogeni.
- Nu te baza pe somnul de weekend
Recuperarea orelor de somn în weekend este un mit. Chiar dacă ai impresia că ai reușit să compensezi pentru orele pierdute din timpul săptămânii, pentru corpul tău nu este suficient. Ideal este să respecți același program de somn în fiecare zi.
- Moderează consumul de cafea
Cafeaua sau alte băuturi ce conțin cofeină, stimulează secreția de cortizol, hormon deja prezent în corpul tău dacă te afli într-o stare de stres continuu. Excesul de cortizol cauzează stări de agitație și nervozitate ceea ce duc la dificultăți în a adormi și treziri frecvente în timpul nopții.
- Deloghează-te
Tehnologia prezentului te ține mereu în priză și îți este din ce în ce mai greu să te deconectezi complet ca să te poți relaxa. Obișnuiește-te ca înainte cu o oră de a merge la culcare, să nu îți mai verifici email-ul sau conturile de socializare.
- Înțelege importanța somnului
În timpul somnului, corpul are ocazia să se regenereze. Se refac țesuturile, noile informații de peste zi se stochează, iar procesele metabolice se activează. Somnul insuficient afectează capacitatea de concentrare, predispune la îngrășare și accelerează procesul de îmbătrânire.
- Alege extractele potrivite
Anumite plante au efecte beneficie asupra sistemului prin creșterea rezistenței la stres și inducerea stării de calm și relaxare:
- Rhodiola. Este o plantă adaptogenă ce ajută organismul să se adapteze mult mai ușor la stres și îmbunătățește funcțiile sistemului nervos.
- 5-HTP. Funcționează ca un tonic pentru creier și stimulează secreția de serotonină, hormonul fericirii.
- Passiflora. Contribuie la reducerea anxietății și combate insomnia.