Problemele digestive precum: balonarea, constipația, senzația de oboseală după masă, arsurile ocazionale la stomac, disconfortul gastric sunt o mare bătaie de cap pentru mulți dintre noi. O soluție simplă la toate aceste neplăceri este să iei în considerare nu doar ceea ce mănânci, ci și felul în care mănânci.
1. Renunță la obiceiul de a face mai multe lucruri în timp ce mănânci
A-ți lua prânzul în timp ce conduci prin trafic sau a mânca pe fugă la birou, între două mail-uri nu sunt chiar obiceiuri bune pentru sănătatea ta. Organismul are nevoie de o perioadă de repaus, în care să proceseze și să absoarbă nutrienții din alimente. Dacă nu ne permitem acest repaus, ar trebui măcar să stăm jos în timp ce mâncâm, nicidecum să luăm masa în picioare, în mers sau în timp ce conducem mașina.
2. Savurează mâncarea
Stomacul, dar și celelalte organe reacționează negativ atunci când mâncarea este înghițită în grabă sau nemestecată suficient. Mestecatul alimentelor este un reflex înnăscut și are două funcții: mărunțirea alimentelor pentru a fi mai ușor digerate și formarea bolului alimentar, adică acel amestec omogen pe care sistemul digestiv așteaptă să-l primească.
3. Stimulează Agni sau “focul digestiei”
Agni este focul interior sau energia focului care controlează metabolismul. Rolul lui este de a transforma materia în energie, sau altfel spus de a digera, absorbi și asimila nutrienții din alimente. Agni activează glandele salivare producând enzimele necesare în așa fel încât nutrienții din alimente să fie ușor absorbiți de organism. Ayurveda recomandă înainte mesei o bucățică de ghimbir ras amestecat cu suc de lămâie pentru o digestie sănătoasă.
4. Evită băuturile și alimentele reci
Băuturile reci amestecate cu alimente gătite, calde pot provoca crampe abdominale, balonare și o stare de disconfort general la nivelul stomacului.
Sucurile de fructe, atât de utile digestiei trebuie consumate la temperatura camerei.
5. Mănâncă în ritmul naturii
O cale bună de a evita problemele digestive este să urmezi ritmul naturii pentru a mânca la ore potrivite.
Când soarele este cel mai puternic, între orele 12 și 14 este și momentul în care focul digestiv este de asemenea la capacitate maximă. Conform Ayurveda, Agni este în strânsă legătură cu soarele, așa cum mintea și corpul nostru sunt în strânsă legătură cu mediul înconjurător.
Prânzul ar trebui să fie cea mai consistentă masă a zilei, deoarece este momentul la care Agni este cel mai activ. Pe măsură ce soarele apune, la fel și “focul digestiv” scade în intensitate.
Dacă iei cina mai târziu de ora 22, alimentele îți vor oferi mai multe toxine decât nutrienți, iar a doua zi te vei trezi cu o stare de oboseală și apatie.
6. Consumă iaurturi naturale
Iaurturile naturale pot fi consumate chiar și în timpul mesei, fiind printre cele mai bune remedii ale sistemului digestiv, datorită bacteriilor bune conținute de acestea.
7. Consumați triphala
Pulberea de triphala este un amestec ayurvedic din trei plante, și anume: Amlaki, Haritaki și Bibhitaki.
Ea este benefică pentru tonifierea tractului gastro-intestinal, pentru constipație, pentru detoxifiere, precum și pentru echilibrarea sistemului nervos.